Trufle z białej czekoladyMałe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Można obtoczyć je w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie, zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze.

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 50g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30g masła
  • 1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe, biała czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy, cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
  2. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w wiórkach kokosowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach, cukrze pudrze, wiórkach czekoladowych lub w roztopionej białej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
  3. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle z białej czekolady