Trufle z awokado

Koniecznie musiałam wypróbować ten przepis. Dodatek awokado bardzo mnie zaciekawił. Dodatkowo trufle są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Są mocno czekoladowe i jak na trufle przystało mają mazistą konsystencję. Nikt z jedzących nie wpadł na to, że w środku jest awokado. Według mnie smakują inaczej niż trufle ze słodką śmietaną, ale może dlatego, że wiedziałam z czego są zrobione.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 140g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 ½ łyżki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Miąższ z awokado rozgnieść widelcem, aż powstanie jednolita masa. (Polecam zmiksować blenderem).
  2. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Puree z awokado wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą, brązowym cukrem, ekstraktem, solą i 1 ½ łyżki kakao. Gotową masę wstawić do lodówki na 30- 40min.
  4. Pozostałą łyżkę kakao wsypać na małej miseczki. Z masy formować małe kulki (u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao. (Masa bardzo się klei. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao).
  5. Przechowywać do 3 dni w lodówce.

Smacznego.

Uwaga: Trufle prezentują się najlepiej zaraz po przygotowaniu, ponieważ kakao z wierzchu szybko wilgotnieje. Można temu zaradzić, obtaczając trufle ponownie w kakao.

Przepis Christine ze strony: apple-of-my-eye.com

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30- 40min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Trufle z awokado

Trufle z awokado

Trufle z awokado