Trufle migdałowe z białą czekoladą

Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.

Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.

Składniki na ok. 20 trufli o średnicy 3,5 cm:

  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła. Następnie mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Następnie wstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny, aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
  2. Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
  3. Pralinki przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Trufle migdałowe z białą czekoladą Trufle migdałowe z białą czekoladą