Śliwki w czekoladzie

Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 300 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
  • ok. 200 ml wódki lub rumu
  • 200 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
  2. Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na kratce do pralinek lub papierze do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada zastygnie. (Można przyspieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Śliwki w czekoladzie Śliwki w czekoladzie