Strona Główna Pralinki Kulki kokosowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Kulki kokosowe Drukuj Email
poniedziałek, 05 lipca 2010 06:13

Kulki kokosowe

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • 200g mlecznej czekolady
  • ewentualnie kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.
  2. Śmietanę podgrzać z masłem, aż do momentu rozpuszczenia się masła. Nie gotować.
  3. Śmietanę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Dodać (jeśli chcecie) kilka kropelek aromatu rumowego.
  4. Z masy formować pralinki. (Ściskać masę i formować z niej kulki).

02

  1. Kulki układać na papierze do pieczenie. Przykryć folią aluminiową i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzone kulki obtaczać w czekoladzie i układać na papierze do pieczenia.
  3. Przechowywać w lodówce.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z blogu: mojewypieki.com

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Kulki kokosowe

Kulki kokosowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #28 Kasiek 2013-02-14 14:48
Pewnie Joasiu że pomogło, ale muszę ci się pochwalić, bo czekając na odpowiedz padł mi internet i sama to wymyśliłam-w tej chwili siedzą w lodówce i tężeją w czekoladzie.Bez Ciebie by nie wyszły-jesteś WIELKA! :D :lol:
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2013-02-14 11:09
Kasiek włóż masę na chwilę do lodówki, może schłodzoną będzie się lepiej kleić. Możesz lepić też kulki mokrymi rękami i raczej ściskać masę niż tylko formować. Powinno pomóc.
Cytować
 
 
0 #26 Kasiek 2013-02-14 10:39
Właśnie lepię kuleczki-pierwsze dwie jakoś wyszły ale pozostałe rozsypują się i nie mogę chociaż bardzo się staram ich ukleić-może śmietana z masłem wsiąkły-czy można jakoś to poprawić?
Cytować
 
 
0 #25 Joanna 2013-02-13 20:06
Kasiek z wykałaczki będą kulki spadać.
Cytować
 
 
0 #24 Kasiek 2013-02-13 14:09
Dziękuję ci za dokładny opis a powiedz mi bo coś wymyśliłam-a gdyby tak nabić kulkę na np.wykałaczkę i polewać z łyżki czekoladą-co myślisz?
Cytować
 
 
0 #23 Joanna 2013-02-13 11:40
Kasiek obtaczam od razu w misce na parze (wyłączam piec, ale pozostawiam ciągle ganek z miską na gorącej płycie, aby czekolada nie stygła i nie gęstniała). Biorę jedną kulkę z lodówki, wrzucam ją do miski i od razu podnoszę na widelec. (Nie może leżeć w czekoladzie, żeby wiórki nie zaczęły odpadać i nie wymieszały się z czekoladą). Trzymam kulkę na widelcu, a drugą ręką, przy użyciu łyżeczki, polawam ją czekoladą, starając się jej nie dotykać. Tak mi się robi najlepiej ;-) Bardzo ważna jest też czekolada. Musi być po roztopieniu płynna. Zdarzają się też czekolady, które po roztopieniu są dość gęste i wtedy ciężko jest zrobić ładne pralinki. Najlepsza jest kuwertura.
Cytować
 
 
0 #22 Kasiek 2013-02-13 11:17
A czekoladę wylać do jakiegoś talerzyka i kulki w niej kulać czy może z góry lać czekoladę-jak ty to robisz? :roll:
Cytować
 
 
0 #21 Joanna 2013-02-13 11:05
Kasiek o mleku w proszku to nie ja pisałam (ktoś dodał komentarz pod tym samym imieniem. Muszę to kiedyś zmienić, bo faktycznie może być mylące).
Kulki obtaczaj od razu w mocno płynnej czekoladzie.
Cytować
 
 
0 #20 Kasiek 2013-02-13 10:52
Rozumiem Joasiu że polecasz dodanie mleka w proszku jako dodatkowo a nie zamiast czegoś (podpowiedz jakie najlepiej kupić) i poradz jak najprościej się kulki obtacza w czekoladzie i czy lekko ją schłodzić czy od razu po rozpuszczeniu działać?
Cytować
 
 
-1 #19 Joanna 2012-11-26 15:57
Kachno robiłam tak jak jest w przepisie.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl