Strona Główna Pizza Focaccia
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Focaccia Drukuj Email
poniedziałek, 05 września 2011 21:09

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Ja skorzystałam ze świetnego przepisu Cynthii Barcomi. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą. Do focaccia pasują również oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone, czy skarmelizowana cebula. Do ciasta autorka proponuje dodać zmiażdżone ziarna pieprzu, dzięki którym focaccia jest pikantna. Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory. Właściwie dowolny, niesłodki dodatek. Nam smakuje samo ciasto i jemy je jako przekąskę.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
  • 450ml lekko ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5min. robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
  2. Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

02

Ciasto po wyrośnięciu.

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
  2. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30min.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Smacznego Smile.

Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.
 

Przepis pochodzi z książki: "I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 - 2,5 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

focaccia

Focaccia

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #13 A. 2014-08-26 18:24
Pyszne! Ja podałam jako dodatek do wegańskiej zupy cebulowej i wszyscy byli zachwyceni ;-)
Cytować
 
 
0 #12 Iza 2014-08-15 11:43
Dziękuję za przepis - wychodzi zawsze.
Z przeróżnymi dodatkami testujemy od dwóch lat.
Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #11 początkująca 2013-06-04 16:45
Genialny przepis! mój narzeczony był zachwycony! Co prawda dałam to co miałam (czyli zwykłą sól, suszony rozmaryn i kilka oliwek) ale wyszło przepysznie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam ;)
Cytować
 
 
0 #10 Magda 2013-04-16 12:41
Super przepis!!! Ja wykorzystuję maszynę do pieczenia chleba, jest tam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc moja praca ogranicza się tylko do wsypania składników do formy, a potem wyłożenie gotowego ciasta na blachę do pieczenia ;] W związku z tym focaccia gości u mnie codziennie, chyba się uzależniłam
Cytować
 
 
0 #9 Edyta1 2013-03-02 01:19
Jadlam u szwagra- pychotka, moj wyrob czeka wlasnie na wyprobowanie, mam nadzieje. ze wyjdzie rownie dobrze :lol:
Cytować
 
 
0 #8 anna67 2012-12-29 20:09
pyszne ciato - rewelacja piekę na rano jak mam czas wieczorem i zawsze muszę chować przed rodziną bo znika w oka mdnieniu
moja Mama w trudnych latach 80tych miała podobny przpis do pizzy:-)
Cytować
 
 
0 #7 Ola 2012-10-27 13:52
Byłam, niedawno we Włoszech, w Toskanii i jadłam tam focaccie.Jest cienka,dość sucha ,wypiekana w tradycyjnym piecu,przypomina ubogą wersję pizzy...ach,co to był za smak. Ta tutaj ani trochę jej nie przypomina ale z chęcią i największą przyjemnością wypróbuję ten przepis. Choćby dla porównania.Na pewno skuszę sie też na cantucci,ale to innym razem. Niedawno odkryłam tę stronę i szczerze muszę przyznać że zaglądam tu z ciekawością...nie pozostaje nic innego jak tylko brać się do pracy:)
Pozdrawiam:)
Cytować
 
 
0 #6 Asia 2012-05-05 10:55
Fantastyczny przepis! Właśnie wyjęłam czwartą blaszkę, za każdym razem zmieniam dodatki- olivki, suszone pomidory, feta, zawsze rozmaryn i czosnek. Wychodzi coraz lepiej, bo pozwalam ciastu rosnąć nawet ponad 2 godz. Dzisiejszy wypiek na zamówienie rodziny ;)
Cytować
 
 
0 #5 Joanna 2012-04-21 10:43
Edyto nie ma za co ;-) Ciekawa jestem tej zupy. Zapowiada się pysznie :-)
Cytować
 
 
0 #4 Edyta 2012-04-21 10:26
Dziękuję za przepis :lol: .

Moja focaccia już upieczona . Będzie dodatkiem do toskańskiej zupy pomidorowo- fasolowej . Zapach oliwy , drożdży i rozmarynu roznosi się po całym mieszkaniu .
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl