Strona Główna Pierniki Piernik staropolski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Naleśniki (5 Jun 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Piernik staropolski Drukuj Email
poniedziałek, 08 listopada 2010 21:17

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać Wink. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250g margaryny
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 min. jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni.)
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Smacznego Smile.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #93 roman irlandia 2016-01-22 02:09
wstawiłem wczoraj ciasto do lodówki i czekam miesiąc-ciekawe ,co wyjdzie-pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #92 Bożena 2015-12-31 10:38
Piernik cudowny wspaniały przepyszny wart jest czekania dziękuję za przepis
Cytować
 
 
0 #91 Joanna 2015-12-22 18:11
Martyno piernik można przechowywać bardzo długo, ale jak długo to nie jestem w stanie podać.
Cytować
 
 
+1 #90 Martyna 2015-12-22 16:04
Do jakiego czasu można przetrzymywać piernik tak, aby był świeży bez mrożenia?
Cytować
 
 
0 #89 Ania 2015-12-19 15:15
Witam,mój piernik właśnie czeka na ubranko z polewy czekoladowej. Przepis rewelacyjny, a piernik jeszcze lepszy . Robię go drugi raz, zrobił u mnie furorę. Pychotka.
Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #88 Joanna 2015-12-19 13:54
Moniko najlepiej w chłodne miejsce. Gdy polewa zastygnie owiń go w lnianą ściereczkę lub papier śniadaniowy. Jeśli nie masz w domu chłodnego miejsca, to możesz go trzymać też w temperaturze pokojowej.
Cytować
 
 
0 #87 Monika8507 2015-12-19 11:30
Joanno pierwszy raz piekę piernik staropolski i tak się zastanawiam czy po pokrojeniu na trzy części i po oblaniu polewą mam ho włożyć do lodówki czy przechowywać w temperaturze pokojowej? Dziękuję za odpowiedź
Cytować
 
 
0 #86 Monika 2015-12-16 22:42
Joanno, piekłam ten piernik już rok temu i wyszedł rewelacyjny. W tym roku piekę znowu i właśnie sobie przypomniałam jaki problem miałam z nim również rok temu :). Czy masz jakiś patent na umieszczenie surowego ciasta w formie? Mnie wychodzi zbyt kleiste aby je rozwałkować i o wiele zbyt gęste aby "przelać" do formy. Udało mi się je jakoś upaćkać na papierze do pieczenia, ale może robię coś źle? W zeszłym roku też się z tym borykałam, ale wyszło pyszne... :)
Cytować
 
 
0 #85 Joanna 2015-12-12 22:08
m.dz. to jest "środkowy" piernik, po przecięciu całego ciasta na trzy ;-)
Cytować
 
 
0 #84 m.dz.1988 2015-12-11 10:09
Miałaś rację - kolejny raz się nie zawiodłam. Ciasto po doprowadzeniu do temperatury pokojowej spokojnie się dało podzielić, ba - nawet rozwałkować! Mam jednak jeszcze jedno pytanie - Twój piernik ma idealny kształt - obkrajałaś go, żeby był równy? Bo mój przy brzegach nie jest taki idealny... ;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+