Strona Główna Pierniki Piernik staropolski
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Piernik staropolski Drukuj Email
poniedziałek, 08 listopada 2010 21:17

Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać Wink. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem.  Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

Składniki:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
  • 250g margaryny
  • 1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka (125ml)
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600g powideł śliwkowych
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 400g masy marcepanowej
  • ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.  
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.
Ciasto zaraz po wyrobieniu:

02

Ciasto po 4 tygodniach:

03

  1. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 min. jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

04

  1. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni.)
  2. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (Robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
  3. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
  4. Po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
  5. Pierniki polać polewą czekoladową.

Smacznego Smile.

Przepis na ciasto można znaleźć na wielu stronach, ja korzystałam ze strony Wielkie Żarcie.

Piernik staropolski

Piernik staropolski

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+2 #70 emilia 2014-04-05 19:17
Najlepszy piernik jaki w życiu jadlam, polecam, u mnie gości na stole co 6 tygodni :-)
Cytować
 
 
0 #69 Jacek 2014-01-21 22:05
Bardzo dziekuję
Cytować
 
 
0 #68 Joanna 2014-01-20 09:37
Jacku 1 torebka ma ok. 40g przyprawy.
Cytować
 
 
0 #67 Wanda 2014-01-19 18:27
Moja mama piekła podobny piernik ponad 40 lat temu!Leżakował również ponad 3 tyg..Piekła go co najmniej tydzień przed świętami i przekładała go zwyczajną marmoladą wieloowocową ciętą z bloka.Nie było w nim bakali.Lukrowała go.Był przepyszny!!! Normalnie rozpływał się w ustach!!!
Cytować
 
 
+2 #66 Jacek 2014-01-18 15:11
Witam!
"2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika" to dość nieprecyzyjna miara :)
Ile gram przyprawy??
Pozdr
Cytować
 
 
+2 #65 Joanna 2014-01-10 12:41
Moniu należy rozłożyć równomiernie ciasto. Innego patentu nie znam.
Cytować
 
 
+2 #64 Monia 2014-01-10 08:40
Droga Joanno,

czy masz sprawdzony sposób na upieczenie równych placków? Mój piernik wyszedł gruby po środku i cienki na brzegach, nie wiem czy nierówno rozłożyłam ciasto czy jest może jakiś sposób jak uniknąć tego typu niespodzianek? Takie różne pod względem grubości placki trudno jest przełożyć...
Będę wdzięczna za poradę.
Cytować
 
 
+2 #63 Joanna 2013-12-22 12:02
Ago najczęściej ciasto jak ostygnie jest twarde, ale jak jest miękkie to nic nie szkodzi. To możesz już piernik przełożyć.
Cytować
 
 
+3 #62 Aga 2013-12-21 12:03
Mam pytanie czy pierniki po upieczeniu są twarde czy miękkie?
U mnie miękkie.
Cytować
 
 
+2 #61 Joanna 2013-12-18 18:17
Ivono jeśli masz formę o podobnych wymiarach do mojej to podziel ciasto na 3 części i upiec 3 placki. Możesz również rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm i przyciąć do wymiarów dowolnej formy. 5cm to jest max. ilość ciasta jaką można nałożyć do formy. Wtedy upieczony piernik należy przekroić. Aby uniknąć przekrawania dobrze jest upiec 3 placki oddzielnie, wtedy każdy powinnien być rozwałkowany na 5mm.
Asiu Jeśli go nie przełożysz to będzie suchawy, więc nie radzę.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl