Strona Główna Pierniki „Piernik domowy”
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


„Piernik domowy” Drukuj Email
poniedziałek, 11 października 2010 22:41

Piernik domowy

Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Ponieważ w cieście nie ma bakalii, które można oczywiście według uznania dodać, pasuje do niego lukier udekorowany posiekanymi orzechami. Nie całkiem przypadł mi do gustu, bo jednak wolę wilgotne ciasta, ale poza mną wszyscy, którzy go jedli chwalili. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika Smile

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (400g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1 szklanka naparu kawy (z jednej łyżeczki)
  • 1 szklanka miodu płynnego, sztucznego lub prawdziwego (330g)
  • ¾ szklanki oleju (150ml)
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • ewentualnie orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo kawę, mąkę, olej, przyprawę, sodę.
  3. Ubić białka na sztywno.
  4. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wyłożyć do dwóch keksówek (o długości 26 cm) wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  7. Ciasto można polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę.
  8. Dodatkowo lukier można udekorować posiekanymi orzechami.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml
Przepis nieznanego pochodzenia (wycinek niewiadomo z czego. Niestety dostałam już wycięty przepis ;))

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Piernik domowy

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #27 Beata 2014-04-03 13:35
Bardzo fajny przepis, właśnie go wdrożyłam w życie i od razu skonsumowałam 2 kawałki. Prawdziwy bardzo dobry piernik. Zamiast lukru zrobiłam polewę z czekolady. Dzięki Joasiu :)
Cytować
 
 
-1 #26 Karola 2014-03-28 20:46
Jestem amatorką jeśli chodzi o pieczenie ciast, ale ten przepis jest cudowny! za każdym razem się udaje, a co najważniejsze wszystkim bardzo smakuje :)
Cytować
 
 
+1 #25 Atlanta 2014-02-21 14:40
Niestety coś musiałam skopać bo nie wyszedł idealny. Już po 30min. pieczenia góra ciasta zrobiła się czarna. Ale trzymałam do suchego patyczka i piernik ładnie wyrósł i przede wszystkim był bardzo smaczny. Musiałam go tylko poddać małym zabiegom kosmetycznym;)
Cytować
 
 
+1 #24 atr 2013-12-23 20:47
Moim zdaniem przepis dobry. Potwierdza to fakt, że jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o wypieki tylko to potwierdza. Jedyne co to wydaje mi się że z tego przepisu wychodzi bardzo dużo tego ciasta. Na oko 2,5 "bochenka". Można trochę mniej wlać do form, to będą lepsze warunki do wypieczenia, a ciasto lżejsze.
Niemniej, dziękuję za przepis! To zabrzmi jak żart, ale dzięki niemu "teściowa" prosi zięcia o piernik na święta ;)
Cytować
 
 
0 #23 Ewelina 2013-11-04 15:26
Tragedia! ;( Może nie wyszedł zakalec i się nie przypalił, ale jest bardzo twardy. Zęby można połamać. Dwie blaszki ciasta idą w kosz. Ponadto, w smaku "dupy nie urywa". Jestem dobrą kucharką, do tej pory z uśmiechem jadłam swoje wypieki, tym razem, niestety, jest przeciwnie.
Cytować
 
 
+1 #22 Khatia 2013-07-25 15:31
Witam serdecznie. Niestety muszę napisać, że nie jestem zadowolona z efektu wykonania owego przepisu. Ciasto trzymane w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni C wygląda tragicznie. Z wierzchu spalone na węgiel, a w środku surowa masa. Potrzymałam 10 minut dłużej i WYDAJE mi się że troszkę doszło, aczkolwiek cały wierzch muszę odkroić. Dodam jeszcze, że wszystko robiłam wedle przepisu, bez własnych kombinacji (ilości podanych składników odmierzane wagą, zatem nic źle nie poszło). Mam jedynie nadzieję, że po poprawkach wizualnych piernik choć troszkę będzie przypominał w smaku piernik. Pozdrawiam.
Cytować
 
 
+1 #21 Karolina 2013-05-30 13:13
Ja ucierałam ciasto ręcznie i wyszedł bardzo smaczny piernik więc warto korzystać z tego przepisu :)
Cytować
 
 
+2 #20 Sergiusz 2013-03-29 23:47
Jestem nizly w wypiekach ale to ciasto mnie pokonalo
prawie spalilem je z wierzchu a w srodku jakbym dopiero wlal do foremki
Moj piekarnik znam na wylot i niejedno ciasto uratowalem ale ten piernik mnie pokonal :/
Dolaczam sie do komentarzy zprosba o dokladne proporcje
Ciasto jest banalnie proste a mimo tego zakalec jakiego swiat nie widzial i to dzien przed wielkanoca
Cytować
 
 
+4 #19 ewa 2013-02-22 20:30
robilam to ciasto dwa razy za każdym wyszlo wszystkim w domu smakuje wlącznie z moim czteroletnim synkiem który osobiście posypal ciasto kolorową posypką super wypróbuję jeszcze jakieś z tej strony
Cytować
 
 
+5 #18 Joanna 2012-12-28 21:52
Jarku dałam 400g mąki, a oryginał podaje 3 szklanki.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl