Strona Główna Pierniki Wilgotne ciasto piernikowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Wilgotne ciasto piernikowe Drukuj Email
niedziela, 26 września 2010 08:00

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

Wilgotne ciasto piernikowe

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #44 Joanna 2015-12-14 21:27
Beciu tak :-)
Cytować
 
 
+2 #43 Becia 2015-12-14 21:19
Mozna dodac przyprawy do piernika z twojego przepisu?
Cytować
 
 
+1 #42 Kalls 2015-11-14 18:26
Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo. Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie "mocne" to ciasto wychodzi. Następnym razem dam max 2 łyżeczki. No i ilość cukru zwiększyłam, to trochę bardziej słodkie jest.
Cytować
 
 
+2 #41 Julka 2015-10-19 22:07
Wyszło puszyste i smaczne. Polecam :lol:
Cytować
 
 
+4 #40 edit 2015-04-26 13:24
Przepis super świetny, ciasto rewelacja, ja dodałam jeszcze mieszankę suszonych owoców i orzechy, na wierzch polewę z białej czekolady, do kawy miód malinka :)))
Cytować
 
 
+2 #39 Joanna 2015-04-16 19:02
Edyto nie jestem w stanie tego przewidzieć.
Cytować
 
 
+2 #38 Edyta 2015-04-16 18:01
Dzień dobry, mam zepsuty mikser, czy jak utrę jajka z cukrem nad parą i dodam rozpuszczoną margarynę, a potem resztę składników, to nie wyjdzie zakalec?Co Pani o tym myśli?
Cytować
 
 
+2 #37 Tomasz 2015-04-03 07:37
Witam. Ciasto łatwe szybkie i smaczne. Zrobiłem wczoraj wieczorem miał być na święta ale nie doczeka. Dodałem orzechy i skórkę pomarańczową.
Cytować
 
 
+1 #36 Justyna 2014-12-24 10:43
No niestety to nie jest mój przepis..wyszedł zakalec buuu
Cytować
 
 
+2 #35 Marcyśka 2014-08-09 11:14
No i upiekłam wczoraj :lol: Wyszło śietnie, piekłam 70 min. już myśłałam, że sie nie dopiecze :cry: ale jest pyszne. Dziękuję za przepis, teraz sie przymierzam do chleba z cukinią :lol:
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+