Strona Główna Pierniki Wilgotne ciasto piernikowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Wilgotne ciasto piernikowe Drukuj Email
niedziela, 26 września 2010 08:00

Wilgotne ciasto piernikowe

Ciasto to nazwałam "Ciastem piernikowym", a nie piernikiem, ponieważ nie zawiera ono miodu. Jest to więc "prawie" piernik. Dla mnie dobry piernik nie może być suchy. Ten jest z dodatkiem całego słoika dżemu, więc ciasto jest wilgotne i dzięki przyprawom korzennym bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Pozostaje wilgotne przez ok. 3 dni. Następnym razem poszukam przepisu na prawdziwy piernik.

Składniki:

  • 125g margaryny
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 250ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 1 słoik dżemu (= 450g, dałam dżem wiśniowy)
  • ewentualnie czekolada lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku.
  2. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem.
  3. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  5. Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50-60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Wilgotne ciasto piernikowe

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #28 Joanna 2014-02-02 22:25
Magdaleno całe ciasto można przygotować używając miksera z trzepakami.
Cytować
 
 
-2 #27 magdalena 2014-02-01 16:44
cukier mam ucierac mozdzierzem czy wystarcza widelki w mikserze do ciezkiego ciasta???
Cytować
 
 
-1 #26 martyna 2014-01-26 21:55
ja nie dodaję dżemu ponieważ ja mam pomysł żeby to ciasto posmarować nutellą i na bokach położyć żelki lub jakieś owoce polecam.
:lol:
Cytować
 
 
0 #25 Dominika 2013-12-02 22:07
Jak myślicie. Lepszy będzie dżem czy powidła wiśniowe?
Cytować
 
 
+5 #24 ola 2013-08-15 11:41
A może być polewa tofii czy to nie pasuje?
Cytować
 
 
-1 #23 Kasia 2013-07-12 21:41
właśnie to ciasto jest moim ulubionym jak mam coś zrobić na szybko, zawsze wilgotne, a dżem jest tu właśnie kluczowym składnikiem, mam zwiększoną ilość składników u nas ciasta musi być dużo.
Cytować
 
 
+3 #22 Paula 2013-05-29 11:05
Czy dadanie dżemu do ciasta jest konieczne? Nie można go przekroić i posmarować?
Cytować
 
 
0 #21 Mniam 2013-04-06 19:28
Ciasto pycha :)
Użyłam mniej dżemu - jaki miałam słoik, tyle wpakowałam - ok. 300 gr. i wyszło.
Dżem porzeczkowy, trochę pesteczki wyczuwalne, więc następnym razem spróbuję z innych owoców.
U mnie musiało się piec godzinę i 15 min., pewnie taki mam piekarnik.
Ciasto nie jest za słodkie - mnie to bardzo pasuje.
Ogólnie - znalazłam sposób na zużycie dżemów, których fanką nie jestem i nie wiedziałam co zrobić z zapasami :))
Wielkie dzięki za przepis :)
Cytować
 
 
+3 #20 Aga 2013-01-18 22:38
ja właśnie czekam na mój wypiek, zobaczymy co z niego wyjdzie hehe ponieważ włożyłam je do piekarnika i po chwili uświadomiłam sobie że nie dodałam przyprawy do piernika i była szybka akcja z przelewaniem, mieszaniem i ponownie do piekarnika:/ ehh
Cytować
 
 
+4 #19 Martyna 2012-12-05 10:51
wyszło naprawdę super, ja dodałam orzechy włoskie i na drugi raz dodam więcej cukru bo jest za mało słodkie, chyba że się doda grubą warstwę rozpuszczonej czekolady na wierzch ( ja tak zrobiłam, żeby uratować ciasto). Zniknęło od razu! :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl