Pączki serca

Moje ulubione pączki z przepisu mojej mamy „Pączki tradycyjne” tym razem w kształcie serca. Pasują nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na Walentynki. Pokryte są pysznym, czerwonym lukrem zrobionym z mrożonych malin i cukru pudru. Pączki są pyszne, lekkie i puszyste.

Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Lukier:

  • ok. 1 szklanki malin mrożonych
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • dżem, powidła lub inne nadzienie

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Roztopić masło (lub margarynę). Odstawić na bok.
  4. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10 minut).
  5. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, a następnie masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, wlewać stopniowo roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  6. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut).
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości ok. 1,3 cm. Dużą foremką w kształcie serca (u mnie długa na 8 cm) wykrawać pączki. Gotowe układać na lekko posypanej mąką stolnicy (lub blacie). Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wykroić serca itd, aż zostanie zużyte całe ciasto.
  8. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia (ok. 30 minut). Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
  9. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały).
  10. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  11. Nadziewać dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania pączków.
  12. Przygotować lukier. Rozmrożone maliny przetrzeć przez sitko. Trochę przetartego musu przelać do miseczki, dodać tyle cukru pudru, aby powstał lukier o odpowiedniej gęstości. (Nie powinien być za rzadki, ani za gęsty. Powinien być taki, aby ładnie pokrył wierzch pączka).
  13. Pączki posmarować lukrem i pozostawić, aż lukier wyschnie.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki serca

Pączki serca

Pączki serca

Pączki serca