Strona Główna Pączki i faworki Pączki tradycyjne
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki tradycyjne Drukuj Email
niedziela, 30 stycznia 2011 23:34

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #161 kala 2016-02-13 20:47
przepis swietny dziekuje bardzo bo paczusie wyszly wspaniale lepszych nigdy nie jadlam !!! wspanialy slodki prezent dla meza na walentynki ! polecam przepis
Cytować
 
 
0 #160 Joasia 2016-02-11 08:48
Świetny przepis, moje pączki wyszły wspaniałe, odważę się nawet powiedzieć, że lepsze niż kupne, no i wiem, co w nich jest :) gratuluję bloga, chętnie korzystam z niego, a wypieki zawsze mi się udają, bo Pani dobrze opisuje przepisy. Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #159 Helena 2016-02-04 21:28
Cytuję Beata:
Witam,
czy pączki smażyć pod przykrywką czy w otwartym garnku

... po włożeniu pączków do oleju (wyrośniętą stroną w dół)- pod przykryciem, a po odwróceniu pączka w naczyniu otwartym - przynajmniej ja tak robię
Cytować
 
 
+1 #158 Joanna 2016-02-04 19:36
Beato w otwartym.
Cytować
 
 
0 #157 Sylwia 2016-02-04 19:21
Witam! Pączki wyszły mi przepyszne :D zaryzykuję stwierdzeniem... lepsze niż mojej babuni...hehe :-* Ale przy smażeniu nie zrobił mi się ten biały paseczek, hmmm szkoda bo wtedy były by idealne :lol:
Cytować
 
 
+1 #156 Beata 2016-02-04 17:29
Witam,
czy pączki smażyć pod przykrywką czy w otwartym garnku
Cytować
 
 
-2 #155 Helena 2016-02-03 16:04
...wracam po przepis po roku, usmażyłam dzisiaj, nadal przepyszne :-)
Cytować
 
 
-1 #154 Joanna 2016-02-02 23:57
Doroto ok. 20. Jest podane pod przepisem.
Cytować
 
 
+3 #153 Dorota 2016-02-02 20:12
Witam serdecznie, Chciałam zapytać ile pączków wychodzi z podanych w przepisie składników?
Cytować
 
 
+1 #152 Anna 2016-01-30 13:13
super przepis
Cytować
 
 
+9 #151 Astheart 2015-10-29 00:45
:-) Mam troche inny sposob wykrajania. Mianowicie, ciasto rozwalkuje, na polowie zaznaczam szklanka krazki (nie wykrajam) i na kazdy nakladam na powidla lub dzem. Potem przez te polowe przerzucam druga polowe ciasta i wykrajam szklanka juz nadziane paczki - widac, gdzie nadzienie, bo widoczne sa "gorki", :-) . Tak nie mam klopotow ze zlepianiem i pozniej z rozklejaniem paczkow, bo to wykrojenie zlepi ciasto dokladnie. No i roboty tez jest troche mniej... :-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+