Strona Główna Pączki i faworki Pączki tradycyjne
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki tradycyjne Drukuj Email
niedziela, 30 stycznia 2011 23:34

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #150 Joanna 2015-07-06 06:36
Marto jak racuszki? Jeśli nie sklejasz dwóch krążków to ciasta nie wałkuj tylko po prostu oderwij kawałek, rozpłaszcz trochę na ręce, nałóż nadzienie, złącz brzegi i dobrze sklej.
Cytować
 
 
0 #149 Marta 2015-07-02 12:51
Pani Joanno, temperatura oleju myśle,że odpowiednia piekłam w frytownicy- 175 stopni, więc będę kombinować z tymi drożdżami- o ile mam zmniejszyć ich ilość ? Moje Pączuszki- wyglądały jak racuszki bardziej :( a że jestem początkującą pania domu, zdarzają mi się jeszcze takie wpadki.. :( Pozdrawiam Pani Joanno Bardzo serdecznie, i będę próbować kolejne Paniprzepisy :)
Cytować
 
 
+1 #148 Joanna 2015-07-01 11:04
Marto pusty pączek może powstać jeśli była za wysoka temperatura oleju. Powinna wynosić 175- 180st.
Innym powodem może być zbyt zimne ciasto.
Jeśli jednak temperatura była odpowiednia i ciasto ciepłe to proponuję następnym razem zmiejszyć ilość drożdży.
Cytować
 
 
0 #147 Marta 2015-07-01 10:45
witam.
zachęcona udanymi wypiekami z Pani przepisów postanowiłam przejść na "poziom Hard";) i zrobić paczki. ciastko pięknie wyrosło wszystko super, ale.. mam pączki puste w srodku :( dodam ze nie sklejałąm ich z dwóch krażków, czy przyczyna może być zbyt ccienko rozwałkowane ciasto? miałam nawet biała kreske wiec się "napuszyły" proszę o odp Marta
Cytować
 
 
0 #146 Joanna 2015-03-05 21:31
Anno aż tak długo nie musisz wyrabiać. Ciasto jest klejące. Jeśli ładnie odchodzi od miski, jest jednolite i wyrobione to mu wystarczy :-)
Pomocny byłby robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta. Ja się nim wspomagam. Bardzo ułatwia pracę. Wcześniej też robiłam ręcznie.
Cytować
 
 
0 #145 Anna 2015-03-05 21:26
Witam, zrobiłam pączki i wyszły cudem przepyszne, z paskiem :D ale mam pytanie bo wyrabiałam je aż 40 minut! od miski już dawno ładnie odchodziło ale od rąk tak średnio ( myłam ręce, dawałam ciastu chwilę odpocząć itd.) Czego może być to przyczyna, czy te ciasto ma zupełnie odchodzić od rąk? Robiłam z podwójnej porcji i strasznie ciężko było mi je wyrobić, nie dawałam więcej mąki niż w przepisie. Mimo, że wyszły idealne to trochę zniechęcające jest że aż tyle mi się zeszło z wyrobieniem go :)
Cytować
 
 
0 #144 Joanna 2015-03-05 14:10
Anno lepiej ocieplić je do temperatury pokojowej.
Cytować
 
 
+1 #143 Anna 2015-03-05 11:33
witam, czy drożdże (świeże) mają być w temp pokojowej czy mogą być prosto z lodówki?
Cytować
 
 
0 #142 Kazik 2015-02-25 17:54
wow wlasnie skonczylem moje paczki! Byl to pierwszy raz I chociaz niejestem mistrzem wypiekow to wyszly cudne . Takie jak w przepisie puszyste I leciutkie!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!!
Cytować
 
 
+1 #141 Madzia 2015-02-19 07:45
z części pozostałych białek zrobiłam lukier pomadkowy (poza cukrem dodałam kika kropli soku z wyciśniętej cytryny)i...wyszedł ładniejszy bo z połyskiem
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+