Strona Główna Pączki i faworki Pączki tradycyjne
de

Domowe-Gotowanie.pl

Chipsy z selera (12 Feb 2015)
Kluski na parze (12 Aug 2014)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki tradycyjne Drukuj Email
niedziela, 30 stycznia 2011 23:34

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #142 Kazik 2015-02-25 17:54
wow wlasnie skonczylem moje paczki! Byl to pierwszy raz I chociaz niejestem mistrzem wypiekow to wyszly cudne . Takie jak w przepisie puszyste I leciutkie!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!!
Cytować
 
 
0 #141 Madzia 2015-02-19 07:45
z części pozostałych białek zrobiłam lukier pomadkowy (poza cukrem dodałam kika kropli soku z wyciśniętej cytryny)i...wyszedł ładniejszy bo z połyskiem
Cytować
 
 
0 #140 Madzia 2015-02-19 07:42
Cytuję Kazik:
3.Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze.--- nierozumiem tego kawalka, na jakiej parze???? dziekuje

Tutaj ja idę na łatwiznę- wrzucam do robota i ucieram jakiś czas (zwykle ok 7 min) ażpowstanie coś w rodzaju doskonałego puszystego kogla-mogla. Melakser rozgrzewa się nieco przy pracy i to wystarcza by "wspomóc" rozpłunięcie się w masie cukru i napuszenie masy jajecznej. W tym czasie drożdże rosną a w rondelku na 1 rozpuszczam masło z odrobiną mleka (mają temp ok 40`). W ten sposób wszystko meści się w czasie i skraca moją pracę. Natomiast ciasto wyrabiam wyłącznie ręcznie (absolutnie inny sposób niż ciasto kruche) ale to trzeba pokazać jak mi kiedyś moja Babcia...
Cytować
 
 
0 #139 Joanna 2015-02-18 20:58
Kaziku przed zadaniem pytania proszę przeglądać wcześniejsze komentarze. Takie pytanie już się pojawiło.
Cytować
 
 
0 #138 Kazik 2015-02-13 17:10
3.Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze.--- nierozumiem tego kawalka, na jakiej parze???? dziekuje
Cytować
 
 
-1 #137 Helena 2015-02-13 10:50
Cytuję Marlena:
Beznadziejny przepis, paczki sie rozklejaja na osobne 2 polowki....
Nie polecam!!!!!!!!! Szkoda czasu i produktow!!!!!

Przepis w porządku, pączki wyszły przepyszne :) Może kuchareczka niedokładna :( Ktoś pisał o soli - ja też dodaję. Żeby skrócić czas całej roboty, ciasto i pączusie do wyrośnięcia włożyłam do delikatnie nagrzanego piekarnika (ok. 25 stopni). Co do sklejania dwóch krążków też tego nie robię - wycinam ciasto czymś co ma średnicę 10 cm, kładę na środku nadzienie i bardzo dokładnie zlepiam, kładąc tym zlepieniem do dołu na oprószonej mąką ściereczce (do wyrośnięcie). Jak się sklei dokładnie to nic się nie rozlezie :(
Przepis polecam i wrzucam do ulubionych. Dziękuję :)
Cytować
 
 
+1 #136 izabela 2015-02-12 18:27
pierwszy raz robilam w zyciu pączki. wyszly pyszne ! naprawde nie myslalam ze mi sie udzadza :) super przepis :)
Cytować
 
 
0 #135 Milena 2015-02-12 17:55
Bardzo fajny przepis, robiłam pierwszy raz i wyszły ładne i pyszne :) tak, jak podaje autorka.
Cytować
 
 
0 #134 Reni 2015-02-12 15:33
Świetny przepis. Dziś robiłam pączki pierwszy raz w życiu, obawiałam się jak wyjdą czy mi się udadzą, czy nie wyjdą za ciężkie, za tłuste i.... moje obawy były niepotrzebne. Pączusie wyszły tak jak pisze autorka czyli puszyste i delikatne. Rodzinka chwali i się zajada. Tylko nie robiłam ich ze zlepianych krążków, ale odrywałam kawałek ciasta nakładałam nadzienie i zlepiałam, nic nie popękało, nadzienie nie wypływało wszystko pięknie i pysznie. Polecam ten przepis wszystkim.
Cytować
 
 
0 #133 Madzia 2015-02-12 13:51
Cytuję gunia:
hej mam pytnie zaczynam robic pierwszy punkt czyli mleko drozdze maka ale ile tej maki ma to byc geste ? czy plynne? narazie dala 4 prosze o szybko odpowiedz

ma być jak gęsta śmietana
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+