Strona Główna Pączki i faworki Pączki tradycyjne
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki tradycyjne Drukuj Email
niedziela, 30 stycznia 2011 23:34

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #146 Joanna 2015-03-05 21:31
Anno aż tak długo nie musisz wyrabiać. Ciasto jest klejące. Jeśli ładnie odchodzi od miski, jest jednolite i wyrobione to mu wystarczy :-)
Pomocny byłby robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta. Ja się nim wspomagam. Bardzo ułatwia pracę. Wcześniej też robiłam ręcznie.
Cytować
 
 
0 #145 Anna 2015-03-05 21:26
Witam, zrobiłam pączki i wyszły cudem przepyszne, z paskiem :D ale mam pytanie bo wyrabiałam je aż 40 minut! od miski już dawno ładnie odchodziło ale od rąk tak średnio ( myłam ręce, dawałam ciastu chwilę odpocząć itd.) Czego może być to przyczyna, czy te ciasto ma zupełnie odchodzić od rąk? Robiłam z podwójnej porcji i strasznie ciężko było mi je wyrobić, nie dawałam więcej mąki niż w przepisie. Mimo, że wyszły idealne to trochę zniechęcające jest że aż tyle mi się zeszło z wyrobieniem go :)
Cytować
 
 
0 #144 Joanna 2015-03-05 14:10
Anno lepiej ocieplić je do temperatury pokojowej.
Cytować
 
 
0 #143 Anna 2015-03-05 11:33
witam, czy drożdże (świeże) mają być w temp pokojowej czy mogą być prosto z lodówki?
Cytować
 
 
0 #142 Kazik 2015-02-25 17:54
wow wlasnie skonczylem moje paczki! Byl to pierwszy raz I chociaz niejestem mistrzem wypiekow to wyszly cudne . Takie jak w przepisie puszyste I leciutkie!!! DZIEKUJE ZA PRZEPIS!!!
Cytować
 
 
0 #141 Madzia 2015-02-19 07:45
z części pozostałych białek zrobiłam lukier pomadkowy (poza cukrem dodałam kika kropli soku z wyciśniętej cytryny)i...wyszedł ładniejszy bo z połyskiem
Cytować
 
 
0 #140 Madzia 2015-02-19 07:42
Cytuję Kazik:
3.Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze.--- nierozumiem tego kawalka, na jakiej parze???? dziekuje

Tutaj ja idę na łatwiznę- wrzucam do robota i ucieram jakiś czas (zwykle ok 7 min) ażpowstanie coś w rodzaju doskonałego puszystego kogla-mogla. Melakser rozgrzewa się nieco przy pracy i to wystarcza by "wspomóc" rozpłunięcie się w masie cukru i napuszenie masy jajecznej. W tym czasie drożdże rosną a w rondelku na 1 rozpuszczam masło z odrobiną mleka (mają temp ok 40`). W ten sposób wszystko meści się w czasie i skraca moją pracę. Natomiast ciasto wyrabiam wyłącznie ręcznie (absolutnie inny sposób niż ciasto kruche) ale to trzeba pokazać jak mi kiedyś moja Babcia...
Cytować
 
 
0 #139 Joanna 2015-02-18 20:58
Kaziku przed zadaniem pytania proszę przeglądać wcześniejsze komentarze. Takie pytanie już się pojawiło.
Cytować
 
 
0 #138 Kazik 2015-02-13 17:10
3.Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze.--- nierozumiem tego kawalka, na jakiej parze???? dziekuje
Cytować
 
 
-1 #137 Helena 2015-02-13 10:50
Cytuję Marlena:
Beznadziejny przepis, paczki sie rozklejaja na osobne 2 polowki....
Nie polecam!!!!!!!!! Szkoda czasu i produktow!!!!!

Przepis w porządku, pączki wyszły przepyszne :) Może kuchareczka niedokładna :( Ktoś pisał o soli - ja też dodaję. Żeby skrócić czas całej roboty, ciasto i pączusie do wyrośnięcia włożyłam do delikatnie nagrzanego piekarnika (ok. 25 stopni). Co do sklejania dwóch krążków też tego nie robię - wycinam ciasto czymś co ma średnicę 10 cm, kładę na środku nadzienie i bardzo dokładnie zlepiam, kładąc tym zlepieniem do dołu na oprószonej mąką ściereczce (do wyrośnięcie). Jak się sklei dokładnie to nic się nie rozlezie :(
Przepis polecam i wrzucam do ulubionych. Dziękuję :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+