Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.
Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
100 g masła (lub margaryny)
100 g cukru
4 żółtka
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)
Dodatkowo:
dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
olej do smażenia (1- 1,5 litra)
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Roztopić masło (lub margarynę).
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.
Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).
Uwaga:
Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
5 lat temu
Witam. Dzisiaj zrobiłam z powyższego przepisu i. Po prostu po latach poszukiwania, ten przepis jest idealny. Cudownie puszyste a ciasto zrobiłam wieczorem i dałam do lodówki i wyszło super. Zapiasalam przepis. Jedynie co mogę dodać to do sklejania jeden na drugim smarowałam białkiem bo trochę trudno sie sklejały. Pozdrawiam i każdemu polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Estera·
5 lat temu
Pierwszy raz w życiu robiłam pączki z tego przepisu - rewelacja w smaku i wykonaniu! Bardzo, bardzo polecam ❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
6 lat temu
Przepis świetny!! Pączusie wyszły idealne, bardzo dziekuje za udostepnienie przepisu :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
7 lat temu
Najlepsze pączki jakie jedliśmy :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna·
8 lat temu
Pączki robiłam po raz pierwszy w życiu z tego przepisu i wyszły przepyszne polecam :) z białek, które się ostaly zrobiłam ukochane przez męża bezy więc nic się nie zmarnowalo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
4 lat temu
Pierwszy raz robiłam pączki. Przepis genialny ! Wyszły przepyszne , pulchne i bardzo smaczne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Voltas·
8 lat temu
I proszę dzisiejszy wypiek znowu pychota....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
8 lat temu
A to zalacznik do mojego komentarza:).
Pozdrawiam p.Joanne-moderatorke :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
26 dni temu
Jakie zadanie ma spełniać spirytus bo zapomniałam dodać...😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
26 dni temu
Ogranicza wchłanianie tłuszczu podczas smażenia, dzięki czemu pączki są lżejsze i mniej tłuste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
9 miesięcy temu
Nie polecam tego przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojtek·
9 miesięcy temu
A sól?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
9 miesięcy temu
Ja rozwałkowuję na około 1,5-2 cm i nadziewam pączki po upieczeniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
9 miesięcy temu
Dziś zrobiłam swoje pierwsze paczki w życiu!!! Nigdy nie lubiłam pracować z ciastem drożdżowym ale te pączki są najlepsze!!! I w końcu mi coś wyszło z ciasta drożdżowego🤦🤣 Pyszne 😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
10 miesięcy temu
Co robić gdy rozczyn z drożdży urósł i jak odkryłam go od razu opadł?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
11 miesięcy temu
jeśli będę robił pączki z kg mąki to wszystkie skladniki x2?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 miesięcy temu
Tak, wszystko x 2.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 miesięcy temu
boskie, delikatne, przepyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
11 miesięcy temu
Jak skleic paczki? Mi się kilka rozpadło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
9 miesięcy temu
Też chętnie się dowiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza ·
11 miesięcy temu
Czy ciasto napewno mode być takie cepkie nie dodawać więcej mąki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
11 miesięcy temu
Przepyszne, delikatne, mięciutkie, dziękuję za ten przepis ♥️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta·
11 miesięcy temu
Moja mama dawała do 1 kg mąki 10 jajek. Jak może być pyszne na 4 jajkach. Pączki mojej mamy nie miały równych sobie. Były leciutkie jak puch , po zgnieceniu wstawały , a ciasto wyrabiało się dotąd aż było szkliste i odchodziło od reki. To były prawdziwe paczki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dudu·
11 miesięcy temu
przepis jest na 500g mąki więc na 1kg mąki jajek będzie 2x więcej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anka·
11 miesięcy temu
Gratulacje!!! Masz najlepszy przepis na świecie od swojej mamy. Bo przecież tylko na 10 jajkach wychodzi. A jak myślisz, ile jajek potrzeba na 500g mąki skoro twoja mama potrzebowała 10 jajek na 1kg?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 miesięcy temu
Tu na 1kg mąki też jest 10sztuk. Czytanie ze zrozumieniem się kłania droga Pani.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
9 miesięcy temu
No tak ,ale jeżeli dawała na 1kg. mąki 10jaj,w tym przepisie są 4 na pół kg. tak więc jest wszystko w porządku.Należy dobrze i że zrozumieniem czytać przepisy .Marzena.