Strona Główna Pączki i faworki Pączki tradycyjne
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki tradycyjne Drukuj Email
niedziela, 30 stycznia 2011 23:34

Pączki tradycyjne

Pyszne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:

  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 10min).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczny biały pasek. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy lekko ten pasek, wówczas po upieczeniu pasek się nie zapadnie).
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować (lukier: na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy).

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #122 Ela 2014-11-08 21:13
Ja niestety nie jestem zadowolona z przepisu, paczki wyszly ciezkie i surowe w srodku. Stosowalam sie w 100% do przepisu, ale niestety nie wyszly, zmarnowalam tylko skladniki.
Cytować
 
 
+2 #121 Joanna 2014-04-28 21:07
Martynko myślę, że tak. Tylko nie robiłabym kulki, a tak jak podaje przepis, czyli ciasto rozwałkować na 1cm grubości, wyciąć krążki o średnicy 7cm i w nich zrobić dziurkę np. kieliszkiem.
Cytować
 
 
+2 #120 Martynka5777 2014-04-28 17:41
A czy można pączki zrobić tak, że zrobić z nich kulę i w środku otwór zrobić (np. kieliszkiem) i zrobić takie a'la donaty ?
Cytować
 
 
-1 #119 Agnieszka 2014-03-12 17:01
Moje paczki to tragedia !! Porozklejaly sie w czasie smazenia :(
Cytować
 
 
+2 #118 Karolina 2014-03-04 21:57
Dzisiaj było drugie podejście do pączków i wyszły rewelacyjnie, tylko nadziewałam je po usmażeniu,bo zależało mi na paseczku :)
Cytować
 
 
+2 #117 Monika 2014-03-01 08:25
Pączki robiłam pierwszy raz w życiu i odziwo wyszły pyszne, tylko miałam jeden problem. Pierwsza partia wykrawana szklanką była lekka i puszysta, ale potem pozostałość ciasta trzeba znowu choć trochę wyrobić i znowu rozwałkować i tu był już problem, bo już nie wyrosły i zrobiły się twarde, nie mówiąc o tej trzeciej partii... co z tym można zrobić?
Cytować
 
 
+1 #116 Mariola 2014-02-28 21:32
Znakomite! Wyszly puszyste i z obrączką -zupelnie jak z cukierni :-)Jajek nie ubijalam. Ciasto wykrawalam szklanką i szprycowalam marmoladą po usmażeniu. Smażylam z termometrem w 180 st. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji :-)
Cytować
 
 
+1 #115 Ela 2014-02-28 20:50
Pączki są rewelacyjne!!!Właśnie skończyłam je piec i chociaż dzisiaj już nie jest "tłusty czwartek" smakują wyśmienicie. Dziekuję za przepis :lol:
Cytować
 
 
+2 #114 Monika 2014-02-28 11:43
Świetny przepis, dziękuje bardzo! Wczoraj zrobiłam te pączusie i były przepyszne! Zostały mi jeszcze 2 z wczoraj i muszę powiedzieć że dziś są równie mięciutkie, na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz! Jedynie nie "bawiłam się" w wałkowanie ciasta, tylko odrywałam kawałki formowałam kółko nakładałam powidła i zaklejałam, moim zdaniem tak chyba jest łatwiej, ale każdy robi po swojemu :) Pozdrawiam bardzo słodko po wczorajszym dniu ;-)
Cytować
 
 
+1 #113 Magdalena 2014-02-27 23:49
Kochana Pani Joanno,

z Pani przepisem zrobiłam pączki w dzisiejszy tłusty czwartek dla Erasmusów! Wyszły! O dziwo, bo jestem kuchennym beztalenciem. A Erasmusi w Walencji zapamiętają pączki jak najlepiej! :)

Dziękuję!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+