Strona Główna Pączki i faworki Pączki hiszpańskie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki hiszpańskie Drukuj Email
wtorek, 05 lutego 2013 22:06

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
  2. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #43 Basia 2014-08-28 00:38
Dziś usmażyłam i wyszły przepyszne i pięknie wygladały. Piszę w czasie przeszłym, bo jeszcze gorące znikały z talerza. Zmieniłam tylko lukier na swój tzn cukier puder utarty z sokiem z cytryny i wódką. Pychotka mniam mniam. Naprawdę przepyszne i szybko się robi. Jajka można wbijać nawet do gorącego ciasta, co skraca czas przygotowania, a wychodzą wyśmienite. :lol: :-)
Cytować
 
 
0 #42 Joanna 2014-02-28 11:36
Renato nie.
Cytować
 
 
0 #41 Renata 2014-02-28 10:51
czy nie potrzeba proszku do pieczenia???
Cytować
 
 
0 #40 Ewa 2014-02-27 16:05
Zrobiłam pączki w/g powyższego przepisu. Ciasto wyszło doskonałe, bardzo gładkie, elastyczne, załadowałam je do szprycki cukierniczej z końcówką "dużą gwiazdką", wycisnęłam na posmarowany oliwą papier..., i dalej postępowałam w/g instrukcji. Mimo, że na surowych pączkach były ładne wzory zanikły one podczas smażenia, czy wiesz co się stało? Użyłam mąki orkiszowej, ale nie sądzę, aby ona była przyczyną.
Cytować
 
 
0 #39 Wiola 2014-02-27 13:50
Właśnie zrobiłam te paczusie,są pyszne.Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.Serdecznie polecam :-)
Cytować
 
 
0 #38 Julita 2014-02-25 22:00
Ale jak włożyłam łyżkę do rękawa cukierniczego to niemalże nie mogłam jej wyjąć:-P a jajka takie średnie dałam.
Cytować
 
 
0 #37 Joanna 2014-02-25 16:30
Agnieszko ok. 15 (jest podane w tabelce pod przepisem).
Julito ciasto ma być bardzo gęste. Jeśli masz malutkie jajka to możesz ewentualnie dodać jedno więcej, ale uważaj, żeby nie zrobić za rzadkiego ciasta. Ono nie może się rozlewać na papierze. Muszą wyjść ładne krążki.
Cytować
 
 
+1 #36 Julita 2014-02-25 16:07
Pączusie wyszły bardzo dobre jednak konsystencja ich była bardzo taka gęsta i lepka, miksowało się dośc cięzko i było dużo popraniny. Co mogło byc tego powodem? Chcę ponowić ten przepis :-).
Cytować
 
 
0 #35 Karolina 2014-02-24 22:31
Smażyłam je ostatnio u rodziców. Już myślałam, że będzie klapa (coś się nie chciały usmażyć, chłonęły dużo tłuszczu), ale winny okazał się kończący się gaz;) Po wymianie butli smażenie poszło ekspresowo. Efekt wyśmienity! Rewelacja. Polecam
Cytować
 
 
0 #34 Agnieszka 2014-02-24 21:15
Ile wychodzi pączusiów z tej porcji? :-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+