Strona Główna Pączki i faworki Pączki hiszpańskie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki hiszpańskie Drukuj Email
wtorek, 05 lutego 2013 22:06

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
  2. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #56 Ola 2015-09-01 09:56
Wczoraj wieczorem zrobiłam parzone i wyszły rewelacyjne. Dziękuję za ten prosty przepis.
Cytować
 
 
0 #55 Diana 2015-05-04 22:17
Dlaczego ciasto mi wyszlo takie rzadkie?? Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem... I bardzo nasiaklo olejem, a rozgrzany byl tak jak trzeba.. Ktos mi odpowie??
Cytować
 
 
0 #54 Gosia 2015-02-21 09:20
Przepyszne !!! I okazało się, że ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie! :-)
Cytować
 
 
0 #53 julia 2015-02-14 11:10
dzisiaj robię.....zobaczymy moje zdolności kulinarne:):):)
Cytować
 
 
0 #52 natalia 2015-02-03 10:29
Dzisiaj robilam. Pyszne ;)
Cytować
 
 
+1 #51 Monika 2015-01-20 09:53
Usmażyłam, używając mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast masła - margaryna. I powiem Wam - niebo w gębie! wyszły przepyszne, dobre zarówno w lukrze jak i bez :), wg rodzinki lepsze niż faworki a łatwiejsze w zrobieniu. Polecam przepis!
Cytować
 
 
+3 #50 Domi w kuchni 2015-01-18 13:06
Zdjęcia piękne, ale bardziej ujął mnie smak pączków - są rewelacyjne! Mięciutkie i wilgotne, ale z zewnątrz mają tę swoją chrupiącą warstewkę, no i ten chrupiący lukier (troszkę zrobiłam lukier po swojemu, w cieście nie zmieniłam nawet grama wody). No rewelacja :)
Cytować
 
 
+1 #49 Izabela 2015-01-06 19:44
Faktycznie, temperatura za niska, chociaż ustawiłam jak w przepisie, 175C. Tym razem dałam 190 i wyszły idealne. Dziękuję i pozdrawiam!
Cytować
 
 
0 #48 Joanna 2015-01-05 23:56
Izabelo nie. Temperatura oleju musiała być za niska i dlatego nasiąkły tłuszczem.
Cytować
 
 
-1 #47 Izabela 2015-01-05 10:26
Pączki pycha tylko bardzo nasiąknięte olejem. Czy można do ciasta dodać spirytus jak do faworków? Albo ocet?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+