Strona Główna Pączki i faworki Pączki hiszpańskie
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki hiszpańskie Drukuj Email
wtorek, 05 lutego 2013 22:06

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka to kilka nazw na te same pączki. Są delikatne jak chmurka, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Ciasto jest niesłodkie. Słodyczy pączkom nadaje lukier, którym są posmarowane.

Składniki:
Ciasto parzone:

  • 250ml wody
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiaru M)

Lukier:

  • ok. 150g cukru pudru
  • 3 łyżki rum lub woda

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeden arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadraty o wymiarach 8x 8cm. Kwadraty posmarować lekko olejem.
  2. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać na raz mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku.
  3. Rozgrzać tłuszcz w garnku (do temperatury ok. 175°C).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto formując okręgi.

2

  1. Okręgi (razem z papierem) wkładać na rozgrzany tłuszcz, papierem do góry. Podczas smażenia papier odejdzie od ciasta i będzie łatwo go wyciągnąć. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  2. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym.
  3. Przygotować lukier. Rozetrzeć cukier puder z rumem i 1 łyżką wody (lub tylko cukier puder z gorącą wodą). Pączki posmarować cienko lukrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 40 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

pączki hiszpańskie

pączki hiszpańskie

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze