Strona Główna Pączki i faworki Pączki serowe bezglutenowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pączki serowe bezglutenowe Drukuj Email
wtorek, 29 stycznia 2013 13:35

pączki serowe bezglutenowe

W ostatni weekend mieliśmy okazję pojechać na bal karnawałowy dla rodzin z dziećmi chorymi na Celiakię. Impreza była nieduża, bo na ok. 40 osób. Było miło i sympatycznie, a patrząc pod kątem wypieków, cały bufet przygotowany był naturalnie w wersji bezglutenowej. Pączki smażone były na miejscu i można było obserwować ich sposób przygotowywania, a dzieci miały zabawę przy ich lukrowaniu i dekorowaniu.

Bardzo ucieszyłam się, gdy otrzymałam wydrukowane przepisy. Poniżej prezentuję Wam jeden z nich, trochę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 3 jajka (rozmiaru M)
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
  • 250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek (pominęłam)
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać sól i skórkę z cytryny.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.
  4. Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
  5. Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
  6. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  7. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
  8. Pączki smakują najlepiej świeże.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie za smażeniem):

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 30
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

pączki serowe bezglutenowe

pączki serowe bezglutenowe

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #25 Joanna 2015-05-30 21:08
Agato po upieczeniu ze szprycy do nadziewania.
Cytować
 
 
0 #24 Agata 2015-05-30 18:18
A jak wypchać je dżemem ? :)
Cytować
 
 
0 #23 Kamila 2015-02-11 17:55
Zaryzykowałam, zanim dostałam odpowiedź ;) wyszły, ale nie takie ładne jak Twoje... Urosły i usmażyły się na mięciutkie, ale dla mnie zbyt ciemne, a jak były złote, to w środku jeszcze surowe. W każdym razie dziękuję za inspiracje.
Cytować
 
 
0 #22 Joanna 2015-02-11 15:56
Kamilo nie. Nie przy tym cieście. To nie jest ciasto drożdżowe.
Cytować
 
 
0 #21 Kamila 2015-02-11 15:16
A czy wersja z drożdżami zamiast proszku będzie ok?
Cytować
 
 
0 #20 Joanna 2015-01-19 01:03
Moniko a dlaczego chcesz użyć sody? Nie jestem w stanie przewidzieć, czy pączki wyjdą tak samo.
Cytować
 
 
0 #19 Monika 2015-01-18 18:18
Ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję:) Mam pytanie: czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą?
Cytować
 
 
0 #18 Joanna 2014-09-26 09:04
Angeliko możliwe, spróbuj.
Cytować
 
 
-1 #17 Angelika 2014-09-26 08:16
A czy może to być np serek homogenizowany kozi??
Cytować
 
 
0 #16 Joanna 2014-09-26 08:09
Ageliko nie, to główny składnik w cieście.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+