faworkowe różyczki

Były już klasyczne faworki, róże karnawałowe, a tym razem z tego samego przepisu powstały oto te różyczki. Powiedziałabym, że jest to wyższa szkoła robienia faworków :) Są trudniejsze niż klasyczne faworki i róże. Jednak bardzo efektowne. Polecam tym, którzy są odważni i chcą zrobić coś oryginalnego.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na faworki. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką.
  2. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie.
  3. Zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze.
  4. Rulon przeciąć na pół. Dół róży ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę (ma to na celu rozciągnięcie ciasta, aby nie było za grube od dołu i usmażyło się w środku). Płatki rozchylić. W ten sposób uformować wszystkie różyczki.

02

03

04

  1. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby ciasto dobrze się usmażyło). Przed włożeniem do garnka, poprawić jeszcze płatki (które mogły się spłaszczyć, leżąc na blacie). Różyczki wkładać do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu. Podczas smażenia róże się obrócą. Jeśli będą wystawać ponad tłuszcz, można zanurzyć je w tłuszczu łyżką cedzakową. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz. 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Faworkowe różyczki

faworkowe różyczki

Faworkowe różyczki