Strona Główna Pączki i faworki Faworkowe różyczki
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Faworkowe różyczki Drukuj Email
wtorek, 14 lutego 2012 12:56

faworkowe różyczki

Były już klasyczne faworki, róże karnawałowe, a tym razem z tego samego przepisu powstały oto te różyczki. Powiedziałabym, że jest to wyższa szkoła robienia faworków Wink Są trudniejsze niż klasyczne faworki i róże. Jednak bardzo efektowne. Polecam tym, którzy są odważni i chcą zrobić coś oryginalnego.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na faworki. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką.
  2. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie.
  3. Zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze.
  4. Rulon przeciąć na pół. Dół róży ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę (ma to na celu rozciągnięcie ciasta, aby nie było za grube od dołu i usmażyło się w środku). Płatki rozchylić. W ten sposób uformować wszystkie różyczki.

02

03

04

  1. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby ciasto dobrze się usmażyło). Przed włożeniem do garnka, poprawić jeszcze płatki (które mogły się spłaszczyć, leżąc na blacie). Różyczki wkładać do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu. Podczas smażenia róże się obrócą. Jeśli będą wystawać ponad tłuszcz, można zanurzyć je w tłuszczu łyżką cedzakową. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz. 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Faworkowe różyczki

faworkowe różyczki

Faworkowe różyczki

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #13 gosia 2013-08-10 18:33
witam sa naprawde sliczne az niechce sie ich jesc sa poprostu swietne
Cytować
 
 
-1 #12 moniczka 2013-01-14 20:55
faworków w takim wydaniu jeszcze nie widziałam,koniecznie muszę takie zrobić
Cytować
 
 
+1 #11 Jola 2012-11-30 23:16
Wygladają pięknie i pewnie sa również pyszne;)
Cytować
 
 
0 #10 hania 2012-02-22 09:23
Super. Coś pięknego, :-)
Cytować
 
 
+2 #9 Toczka 2012-02-16 12:18
Oryginalny pomysł :] Trudno mi nawet powiedzieć czy trudniejszy w wykonaniu czy łatwiejszy, od standardowych róż karnawałowych. Chyba ma podobny stopień skomplikowania :D W każdym razie różyczki wyglądają przeuroczo :]
Cytować
 
 
0 #8 DarkANGELika 2012-02-15 16:07
Super pomysł;)
Cytować
 
 
+1 #7 Joanna 2012-02-15 11:50
Olu tak, to prawda. Ja również dodaję spirytus, albo ocet. Można nawet dodać trochę spirytusu do zimnego oleju przed rozgrzaniem (jak w przepisie na oponki serowe).
Cytować
 
 
0 #6 ola 2012-02-14 22:27
słyszałam, że dodawanie do ciasta, które jest smażone na oleju, odrobiny spirytusu sprawia, że ciasto tak nie chłonie tłustego. Nie próbowałam tego jeszcze, co o tym myślisz?
Cytować
 
 
+1 #5 Majana 2012-02-14 21:08
Ależ one są piękne! :)
Cytować
 
 
0 #4 Asiek 2012-02-14 20:08
Śliczne są!! Po prostu śliczne!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+