Strona Główna Pączki i faworki Oponki serowe
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Oponki serowe Drukuj Email
środa, 01 lutego 2012 21:37

Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
-1 #200 BEATA 2016-07-23 13:36
Wybierając ten przepis sugerowałam się komentarzami i muszę przyznać że oponki wyszły REWELACYJNE !!! zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. POLECAM PYCHOTKA !!!!!!!
Cytować
 
 
0 #199 zoltan 2016-07-16 11:53
Cytuję hanka:
jak nie masz pojęcia, to sie nie wypowiadaj. Spirytus dodajemy, żeby ciasto nie wchłanialo tłuszczu podczas smażenia.


Problem w tym, ze alkohol paruje w okolo 80 stopniach wiec jaki sens go dodawac.
Cytować
 
 
0 #198 Izolda 2016-07-15 13:27
Świetny przepis, oponki puszyste i bardzo smaczne. Polecam łasuchom :)
Cytować
 
 
0 #197 Monika 2016-07-12 09:47
Mnie zawsze wychodzą duże i puszyste i wszyscy się zajadają. Bardzo dziękuje ;)
Cytować
 
 
-1 #196 Renata 2016-07-10 13:48
Ja też dołączę do grona tych którym się nie udały, nie wiem skąd tyle pozytywnych opinii skoro oponki są klejące a nie puszyste
Cytować
 
 
+1 #195 Iwona 2016-05-26 15:15
Ja rowniez ,chcialam podziekowac za przepis faktycznie oponki rewelacja...bylam przeciwna dawania octu ale za namowa mamy dałysmy pychota puszyste Pozdrawiam :lol:
Cytować
 
 
+1 #194 Joanna 2016-05-09 20:05
Danka tak.
Cytować
 
 
+1 #193 danka 2016-05-09 16:46
kwaśna śmietana czyli zwykła 18% ?
Cytować
 
 
0 #192 Joanna 2016-02-27 18:58
Oponki pychota! Robiłam już nie raz i z innych przepisów wychodziły gumowate a te są mięciutkie i delikatnie chrupiące:)
Przyznam, ze 1 raz wystawiam komentarz do przepisu choć już wielokrotnie korzystałam z przepisów zamieszczonych w internecie. Widocznie oponki zrobiły furowe MNIAM MNIAM MNIAM :):):)
Cytować
 
 
+4 #191 Piotr 2016-02-20 12:52
Dzisiaj zrobiłem po raz pierwszy za namową teściowej. Teściowa daleko więc skorzystałem z tego przepisu.
Żonie smakuje, mnie również. Sądziłem że to mniej pracy- teraz widzę ile nasze mamy wkładamy pracy by przy braku słodkości w sklepach nasze dzieciństwo było "słodkie".
Piotr
Cytować
 
 
+2 #190 joanna 2016-02-10 20:35
oponki rewelacja super przepis rozplywaja się w ustach
Cytować
 
 
0 #189 hanka 2016-02-09 21:44
Cytuję lidia:
Mam troszkę inny przepis , tez wvychodzą super ale pierwsze słyszę żeby do ojeju dodawać spirytus. Ja nie polecam. ☺
jak nie masz pojęcia, to sie nie wypowiadaj. Spirytus dodajemy, żeby ciasto nie wchłanialo tłuszczu podczas smażenia.
Cytować
 
 
+2 #188 Alicja 2016-02-06 23:36
Super latwy przepis... Oponki wysmienite! Zrobilam dzisiaj i bardzo wszystkim smakowaly.Jutro bedzie powtòrka z rozrywki i do diabla z dieta! Còz, raz sie zyje!!! ;-) Pozdrawiam Pania Joanne bardzo serdecznie!
Cytować
 
 
+4 #187 Izabela 2016-02-06 19:18
Przepis świetny, oponki wyszły przepyszne!Nie dodawałam jedynie alkoholu do oleju, ja daję ocet ew. alkohol do ciasta.Polecam! :lol:
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+