Strona Główna Pączki i faworki Oponki serowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Oponki serowe Drukuj Email
środa, 01 lutego 2012 21:37

Oponki serowe

Przepis na oponki z serem białym. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Przepis pochodzi ze strony: Wielkie żarcie.

Składniki:

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.

02

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  2. Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 35
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #164 ela180752 2015-04-15 08:22
Cytuję Joanna:
Ursa nie polecam. Ciasto wyjdzie za klejące.

Cytuję Joanna:
Ursa nie polecam. Ciasto wyjdzie za klejące.

Nie ma Pani racji Pani Joanno ,można robić z serków i są idealne, nie dodaje wtedy wanilii ,jak serki waniliowe i za nic na świecie nie dodam spirytusu do oleju ,kiedy się rozgrzeje strzela na cała kuchnię,ponad 30 lat robię i nie są nasiąknięte olejem,mają w sobie dosyć tłuszczu z masła ,mało kiedy daję śmietanę ,jest serek i to wystarcza,zamiast sody proszek do pieczenia,lub drożdże,zawsze suchych mam zapas i ciasta idealne . Pozdrawiam i proszę śmiało serki używać,wtedy wiadomo mniej śmietany ,lub więcej mąki ,ale proszę uważać ,by nie zachwiać równowagi składników. Wkładać na rozgrzany dobrze tłuszcz,zaraz zmniejszam gaz,wtedy szybko skórka się zapieka ,obrót na druga stronę i życzę smacznego :)
Cytować
 
 
0 #163 Joanna 2015-04-14 20:38
Ursa nie polecam. Ciasto wyjdzie za klejące.
Cytować
 
 
0 #162 Ursa29 2015-04-14 08:00
Dzień dobry
Czy można żyć serków homogenizowanych? u znajomej nie można dostc takiego sera ,nawet takiego z wiaderka nie ma:(
Cytować
 
 
0 #161 mariola 2015-03-29 17:27
dzien dobry
wlasnie je zrobilam, ale ciasto wykonalam w roocie , sadze ze z tego powodu nie byly pulchne , troche ciagnace , ale i tak znikaja , pozdrawiam
Mariola
Cytować
 
 
0 #160 Lisa 2015-03-23 13:52
Bardz dobry przepis-logiczy-dobre proporcje-wszystkie oponki wyszly wspaniale...
Zaryzykowalam forme kuleczek , ktore tu w Niemczech so nazywane sa "poczkami serowymi" i musze powiedziec ze sa rowniez dobre...posymane cukrem z cynamonem smakuja wysmieniecie.
Cytować
 
 
+1 #159 anna 2015-02-18 12:24
przepis super:) nawet moja mama po skosztowaniu stwierdziła że naprawdę dobre i takie mięciutkie, a ją trudno jest zadowolić, więc przepis świetny.
Cytować
 
 
0 #158 ula 2015-02-12 15:45
dzieki za przepis wyszly przepyszne!!!!
Cytować
 
 
0 #157 Baarbara 2015-02-12 15:39
Wczoraj zrobilam i przyznaje ze sa pyszne!!!polecam i dziekuje za przepis.
Cytować
 
 
+1 #156 arv 2015-02-12 15:24
rewelacja! zjadłabym najchętniej sama wszystkie! :)
Cytować
 
 
0 #155 Justyna 2015-02-12 13:51
przepis jak najbardziej godny polecenia :) godzinke temu skonczyłam piec oponki i juz ponad polowa zniknela:) wszystkim smakuja... polalam niektore biala i mleczna czekolada bo wiadomo jak to dzieci predzej chwyca sie takiego niz posypanego cukrem pudrem :):) mi osobiscie najbardziej smakuja tradycyjne wlasnie z pudrem. POLECAM :):)
Cytować
 
 
+1 #154 Ania 2015-02-12 11:37
Przepis bardzo dobry, oponki wyszły idealnie mimo że robiłam je pierwszy raz i nie jestem jakoś specjalnie uzdolniona kulinarnie.Na drugi dzień są równie doskonałe. Wychodzą puszyste, miękkie i sprężyste jak lubię.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+