Auszogne

Ausgezogene (po bawarsku Auszogne) to tradycyjny wypiek niemieckiej kuchni. Są to zwyczajne pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, brązowy brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Stąd też ich nazwa (ausgezogene- rozciągnięte). W innych regionach Niemczech pączki te mają różnorakie nazwy. Kształt jest jednak niezmienny.

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 25g masła
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 minut do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
  2. 25g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie (lub bez mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.

02

  1. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiem wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. (Uwaga, nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać). Gotowy placek powinien mieć ok. 10- 12cm średnicy.

03

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców.

04

  1. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kochbar.de

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Auszogne

Auszogne

Auszogne