Strona Główna Pączki i faworki Churros
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Churros Drukuj Email
wtorek, 11 października 2011 21:55

Churros

Churros to hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podawane są na śniadanie, same lub zanurzane w gęstej, płynnej, gorącej czekoladzie. Ciasto jest bardzo chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najsmaczniejsze są świeże, zresztą jak chyba wszystko, co smażone na głębokim oleju. Posypuje się je cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Ewentualnie cukier można pomieszać z małą ilością cynamonu. Do churros przygotowałam polewę czekoladową (z połowy porcji) z przepisu na ciasto: Królewiec.

Składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa np. z tego przepisu

Sposób przygotowania:

  1. 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
  2. Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko. (Ciasto będzie dość gęste).
  3. Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  4. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  5. Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski. (Ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto- brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę). Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  6. Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  7. Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.

Smacznego Smile. 

Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z segregatora wydanego przez „Backen und Geniessen”.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Churros

Churros

Churros

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
+1 #19 Dominik 2013-12-25 10:24
Churrosy pychota, ale z czekoladą po prostu niebo w gębie jak to się mówi naprawdę polecam palce lizać zrobię taki na urodzinki :lol:
Cytować
 
 
+3 #18 ela 2013-11-17 15:04
witam jak przeczytalam ten przepis odrazu przypomnialy mi sie Swieta Bozego Narodzenia na Korsyce bylam tam rok temu i Korsykanie jedza ten przysmak wlasnie tylko w okresie swiat mozna go kupic na kazdym niemal targu podawany jak u nas kiedys frytki w papierowych rozkach:)
z plynna mleczna czekolada lub cukrem poprostu pychotka:)))i nazywa sie tak samo;)jak milo ze znalazlam ten przepis na pewno zrobie :)
Cytować
 
 
+1 #17 Zuza 2013-07-30 19:23
Przepis jest świetny! Robiłam je już kilka razy, ale ostatnim razem coś poszło nie tak i przy smażeniu churro strasznie puchły :-?
Cytować
 
 
+1 #16 Joanna 2013-03-15 21:52
Klaudio może masz szprycę z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub wyciskarkę do ciastek? W ostateczności możesz użyć grubego woreczka do mrożenia.
Cytować
 
 
+2 #15 Klaudia 2013-03-15 21:33
A czy można zastąpić czymś ten rękaw cukierniczy ? :-)
Cytować
 
 
-9 #14 julita 2012-12-21 14:33
Ciasto jest za mało gęste, żeby coś wyszło
Cytować
 
 
+6 #13 Alsea 2012-12-04 10:36
Witam.
Bardzo dziękuję za ten przepis jest naprawdę świetny! I opisowo wszystko napisane, więc nie mam zastrzeżeń. Smaczne choć tłuste, ale ważne, że wszystkim smakowało, a ja dopiero zaczynam swoją kulinarną przygodę :)
Jeszcze raz bardzo dziękuję!
Cytować
 
 
+2 #12 Paula 2012-11-21 11:05
Jadłam na wczasach na furtaventurze pychooooota codziennie jadłam rano ale z nutellą swietnie się komponowało.
Cytować
 
 
+9 #11 Alicja 2012-04-20 18:51
Jadłam prawdziwe domowe churros w Hiszpanii (na wymianie) i stwierdzam, że te są tak samo pyszne! Polecam ;D (najlepsze są jeszcze trochę ciepłe)
Cytować
 
 
0 #10 Joanna 2012-02-16 13:24
Czarku jako sosu możesz użyć rozpuszczalnej czekolady w proszku. Możesz również podgrzać polewę w mikrofalówce, jeśli byłaby taka możliwość. Możesz także zanurzyć churros w polewie (może lepiej do połowy, będzie lepiej je chwytać ;)). Polewa zgęstnieje i zastygnie.
Tylko najlepiej zrobić churros tego samego dnia, wtedy są najsmaczniejsze.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl