Strona Główna Pączki i faworki Faworki (chrust)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Żurek wielkanocny (17 Mar 2016)
Zakwas na żurek (16 Mar 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Faworki (chrust) Drukuj Email
niedziela, 16 stycznia 2011 17:31

Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek. Faworki są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%,  ale ja daję zawsze spirytus)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

02

03

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki

Faworki

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #131 Madzia 2016-02-29 15:44
Faworki super dziękuje za przepis! :)
Cytować
 
 
+1 #130 Patrycja 2016-02-28 17:23
Faworki wyszły pyszne !!! Dziekuje :*
Cytować
 
 
+1 #129 Kamila 2016-02-07 19:36
Witam właśnie skończyłam robić faworki z przepisu wyszły kruche i pyszne zajęło mi to jakieś 1.5h naprawdę super przepis pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #128 Aga 2016-02-05 21:13
wyśmienite, właśnie kończę ale ciasto zamiast ubijać wałkowałam składałam wałkowała i tak kilka razy
Cytować
 
 
-2 #127 Magda 2016-02-05 19:53
Pani Joanno przepis wyszedł doskonale bardzo dziękuje. ;-) :-) Lecz mam pytanie co zrobić by dłużej utrzymały świeżość?
Cytować
 
 
0 #126 Joanna 2016-02-04 19:35
Moniko spróbuj rozwałkować ciasto jeszcze cieniej.
Cytować
 
 
-2 #125 Monika 2016-02-04 16:28
Dzień dobry
Właśnie zrobiłam faworki z podanego przepisu i nie są w ogóle kruche. Próbowałam i na większym i na mniejszym ogniu, cały czas wychodzą ciastowate. I tu pojawia sie moje pytanie co ogłam zrobić źle? I czy da sie jakoś uratować drugą połowe faworków, które są jeszcze nie usmażone?
Cytować
 
 
0 #124 Kamila 2016-02-04 16:15
Witam, zrobiłam faworki, wyszły pyszne lecz nie kruche. Nie wiem czy coś pomyliłam, zrobiłam źle. Ale na pierwszy mój raz jestem zadowolona, na pewno użyję tego przepisu jeszcze nie raz :)
Cytować
 
 
0 #123 Majka 2016-02-04 15:11
super przepis- dzięki wielkie! faworki wyśmienite!wyszło mi 5 wielkich talerzy :D
Cytować
 
 
0 #122 Magda 2016-02-04 14:26
Przepis swietny szybko i latwo! :P :) :) :)
Co prawda zabraklo mi troszke smietany ale dodalam 2 lyzki serka waniliowego co dodalo kruchosci i smaku ciasteczek :)
Wszystko zajelo mi nie cale 1,5 h :) polecam !
Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+