Strona Główna Pączki i faworki Faworki (chrust)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Faworki (chrust) Drukuj Email
niedziela, 16 stycznia 2011 17:31

Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek. Faworki są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%,  ale ja daję zawsze spirytus)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

02

03

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki

Faworki

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #98 Agata 2014-04-18 16:12
wyszły pyszne robiłam z mamą i się zastanawiam ile ich wyjdzie? cze ktoś byk mógł mi powiedzieć ?
Cytować
 
 
0 #97 Ala 2014-04-09 16:56
Moje chrusty wyszły pysznie
Cytować
 
 
+3 #96 Julka 2014-03-02 18:24
Zrobilam razem z 5-letnia corka, chrust wyszedl pyszny i zniknal z talerzy bardzo szybko. :lol: Bardzo dobry przepis!!
Cytować
 
 
+3 #95 Marzena 2014-03-02 15:26
Robilam pierwszy raz w zyciu. Wyszly mieciutkie i pyszne! Polecam!
Cytować
 
 
+1 #94 Joanna 2014-02-27 23:04
Igorze tak, dokładnie.
Cytować
 
 
+3 #93 Krzysiek 2014-02-27 21:20
Pyszne wyszły faworki!
Cytować
 
 
+3 #92 Kasia 2014-02-27 19:58
Dzisiaj robiłam chrusty z Pani przepisu i wyszły przepyszne a muszę zaznaczyć, że robiłam chrusty pierwszy raz w życiu.
Cytować
 
 
0 #91 Igor 2014-02-27 17:48
A zbijac walkiem to znaczy uderzac walkiem o ciasto?? ;-)
Cytować
 
 
+1 #90 Aneta 2014-02-27 13:46
W Hiszpani tez trudno o kwasna, gesta smietane, ale znalazlam w supermarkecie Creme Fraiche. Swietnie sie nadaje. Pozdrawiam i lece do faworkow.
Cytować
 
 
+3 #89 sylwia 2014-02-27 11:29
pyyyycha :)wyszły super! Moja rada- baaaardzo cieniutko rozwałkować ciasto wtedy wyjdą bardzo kruche. Polecam przepis.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl