Strona Główna Pączki i faworki Faworki (chrust)
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Faworki (chrust) Drukuj Email
niedziela, 16 stycznia 2011 17:31

Faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas pieczenia faworków. Smaży się je także w tłusty czwartek. Faworki są delikatne i kruche. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z notatnika mojej babci.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 4 żółtka
  • łyżka spirytusu (może być też ocet 6%,  ale ja daję zawsze spirytus)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
  2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

02

03

  1. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Faworki

Faworki

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #108 Lucy 2015-02-22 15:04
Przepyszne probowalam wiele przepisow alé te sa najsmaczniejsze.Ma dodaje jeszcze do smazenia kawalek surowego ziemniaka ,nowy do kazdego razu.Wsiaka caly zapach oleju.
Cytować
 
 
+1 #107 Mysza 2015-02-19 21:22
Ja też mieszkam w Niemczech, w Wirtembergii i w książce Kulinariche Streifzuge durch Schwaben znalazłam przepis bardzo podobny do podanego tu w internecie. Ciastka są niemieckie, przyjęły się w Polsce i na Litwie, toteż dziwi mnie wypowiedź pani Margarete
Cytować
 
 
0 #106 Agnieszka 2015-02-12 16:29
Cytuję Aga:
A ile wychodzi faworków z tego przepisu ? ;)

Mi wyszło 45,ale ciasto nie było bardzo cienkie. Robiłam pierwszy raz i wyszły smakowite:)
Cytować
 
 
-2 #105 Łukasz P 2015-02-12 13:07
Wyśmienite :)pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #104 Joanna 2015-02-12 12:17
Zaryzykowałam, zrobiłam i faworki wyszły rewelacyjne! Przepis naprawdę godny polecenia. Dziękuję.
Cytować
 
 
+1 #103 Joanna 2015-02-10 12:26
Aga dokładnie nie pamiętam, ale na 4 osobową rodzinę spokojnie wystarczy. Jak znowu zrobię to policzę :-* Chyba, że ktoś pomoże i przeliczy za mnie, jak będzie piekł w ten czwartek.
Cytować
 
 
+3 #102 Aga 2015-02-10 11:43
A ile wychodzi faworków z tego przepisu ? ;)
Cytować
 
 
0 #101 decas 2014-10-25 23:34
Cytuję Kasia:
Joanna dziękuję za odpowiedź rumu jak to na karaibach nie brakuje ale niestety coś takiego jak jogurt grecki nie istnieje podobnie jak żadne inne przetwory mleczne o kwaśnym smaku ale może znajdę coś w niszowych sklepach z jedzeniem ze stanów. Jeszcze raz dzięki może uda mi się je zrobić chociaż w domu temperatura 32 stopnie i wszystko się rozpływa.


ja biore normalna smieta i dodaje jogurtu z zywymi bakteriami cultures, i sie robi zsiadla, a jak odcedzic normally jogurt to bedzie gesty jak grecki
Cytować
 
 
0 #100 paulina 2014-07-27 16:21
dzięki wielkie przepis fani łatwy i smaczny Ale ja zrobiłam z octem takie same są i na smalcu naprawdę dzięki pozdrawiam
Cytować
 
 
+6 #99 Margarete 2014-07-18 15:15
Dzieńkuje za Rezepte.
od 26 Lat szukaułam tą Rezepte.
Mieszkam w Niemczech , tu niemajo takich dobrych żeczy. A w Polsze niemam nikogo.
Teras moge paluszki lizać.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+