Świąteczny likier piernikowy

Smaczny likier świąteczny z nutą czekoladową i piernikową. Robi się go bardzo łatwo i dosłownie w 5 minut. Z podanego przepisu wychodzi ponad 800ml likieru.

Składniki na ponad 800 ml:

  • 250 ml brązowego rumu
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo- orzechowego (80g)
  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Nutellę włożyć do miski i mieszając trzepaczką wlewać powoli rum. Mieszać, aż nutella się rozpuści w rumie.
  2. Dalej mieszając wlewać stopniowo śmietanę. Na końcu dodać cukier i przyprawę do piernika. Całość wymieszać.
  3. Likier najlepiej przelać przez gazę. Likier przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce, w lodówce. Przed pierwszym spożyciem najlepiej schłodzić go przez co najmniej 12 godzin, aby zgęstniał. Przed użyciem wstrząsnąć butelką.
  4. Likier można przechowywać w lodówce do ok. 1- 2 miesięcy.

Smacznego.

Świąteczny likier piernikowy

likier piernikowy