Strona Główna Alkoholowe Likier jajeczny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Bulion warzywny (20 May 2016)
Zupa ogórkowa (12 May 2016)

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Likier jajeczny Drukuj Email
czwartek, 04 listopada 2010 13:06

Likier jajeczny

Bardzo smaczny, domowej roboty likier. Spróbujcie go zrobić. Naprawdę smaczny. Polecam.

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 400ml mleka
  • 250g cukru
  • 8 żółtek
  • 250ml białego rumu (54% u mnie 37,5%)
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
  3. Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  4. Resztę cukru i żółtka ubić na parze na puszystą masę. (Ubijać co najmniej 5 min).
  5. Dalej miksując, dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Kolejno przecedzić przez sitko i pozostawić na 30min., aby masa ostygła.
  6. Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo rum.
  7. Gotowy likier przełożyć do butelek, zamknąć i wstawić do lodówki.

Uwaga: Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Likier jajeczny

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #17 Joanna 2015-12-02 13:11
Kamilo możesz spróbować. Ja nie doradzę, bo nigdy go nie stosowałam.
Cytować
 
 
0 #16 Kamila 2015-12-01 21:35
Świetny przepis, chętnie go wypróbuje na święta, ale mam pytanie czy zamiast cukru mogę użyć erytrytolu
Cytować
 
 
0 #15 Joanna 2015-09-02 22:26
Angeliko musi być w lodówce.
Cytować
 
 
0 #14 Angelika 2015-09-02 19:07
Witam, mam pytanie na temat przechowywania...czy taki likier gdy zakręce w butelce mogę przechowywać gdzieś w szafce? Czy musi być w lodówce?
Cytować
 
 
0 #13 Lucyna 2014-11-07 13:41
No nareszcie coś dla mnie :lol: Jestem wielką fanką domowych alkoholi i robię likiery oraz nalewki dosłownie ze wszystkiego co mi wpadnie w ręce. Wypróbuję na pewno i ten przepis a o efektach zaś poinformuję. pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #12 Joanna 2012-08-08 18:59
Kingo tak. Wymieszaj najpierw 125ml spirytusu z 125ml wody.
Cytować
 
 
+1 #11 kinga 2012-08-08 17:56
czy zamiast rumu mogę dać spirytus? i w jakiej ilosci?
Cytować
 
 
+1 #10 OSa 2010-11-11 22:01
Nie wątpię, że przepyszny.
Cytować
 
 
+1 #9 Paula 2010-11-08 13:38
taki kremowy, pyszny
Cytować
 
 
+1 #8 Joanna 2010-11-04 20:20
Nessarija u mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać :lol: Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.
Likierek gorąco polecam :-)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+