Strona Główna Alkoholowe Likier jajeczny
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Likier jajeczny Drukuj Email
czwartek, 04 listopada 2010 13:06

Likier jajeczny

Bardzo smaczny, domowej roboty likier. Spróbujcie go zrobić. Naprawdę smaczny. Polecam.

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 400ml mleka
  • 250g cukru
  • 8 żółtek
  • 250ml białego rumu (54% u mnie 37,5%)
  • pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i delikatnie nożem wyciągnąć nasiona.
  2. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, na tarce o najmniejszych oczkach. (Potrzebne będą 2 łyżeczki startej skórki).
  3. Mleko, 125g cukru i nasiona wanilii zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  4. Resztę cukru i żółtka ubić na parze na puszystą masę. (Ubijać co najmniej 5 min).
  5. Dalej miksując, dodawać stopniowo gorące mleko do ubitych żółtek. Dodać skórkę z pomarańczy. Miksować tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Kolejno przecedzić przez sitko i pozostawić na 30min., aby masa ostygła.
  6. Masę przełożyć do wysokiego naczynia. Miksując mikserem na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo rum.
  7. Gotowy likier przełożyć do butelek, zamknąć i wstawić do lodówki.

Uwaga: Z podanej porcji wychodzi ok. 700ml.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche“.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

30 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Likier jajeczny

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #12 Joanna 2012-08-08 18:59
Kingo tak. Wymieszaj najpierw 125ml spirytusu z 125ml wody.
Cytować
 
 
+1 #11 kinga 2012-08-08 17:56
czy zamiast rumu mogę dać spirytus? i w jakiej ilosci?
Cytować
 
 
+1 #10 OSa 2010-11-11 22:01
Nie wątpię, że przepyszny.
Cytować
 
 
+1 #9 Paula 2010-11-08 13:38
taki kremowy, pyszny
Cytować
 
 
+1 #8 Joanna 2010-11-04 20:20
Nessarija u mnie był tydzień w lodówce. Po tygodniu nie było już co przechowywać :lol: Nie wiem ile maksymalnie można go trzymać, ale myślę, że nawet parę miesięcy w lodówce, tylko najlepiej wstrząsnąć butelką przed rozlaniem.
Likierek gorąco polecam :-)
Cytować
 
 
+1 #7 Aniado 2010-11-04 18:50
Pamiętam, że moja Mama robiła taki likier jak byłam jeszcze nastolatką (to było oczywiście zupełnie "niedawno"!). Wykorzystywała do niego spirytus. Może czas aby zrobić współczesną wersję. Przepis zapisuję i muszę wypróbować:) Pzdr Aniado
Cytować
 
 
+2 #6 nessarija 2010-11-04 17:58
A ile go można przechowywać w lodówce?
Cytować
 
 
+1 #5 mniamusne.blox.pl 2010-11-04 17:11
Koniecznie do wypróbowania! Jestem pewna że jest pyszny :)
Cytować
 
 
+1 #4 Anna 2010-11-04 16:59
Oj, skosztowałabym takiego likierku:)
Cytować
 
 
+1 #3 Majana 2010-11-04 16:46
Jaki wspaniały! :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl