Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne, proste muffinki waniliowe z jagodami lub borówką amerykańską.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka (lub wody gazowanej)
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • garść jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko (lub wodę gazowaną), olej i jajka.
  3. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ⅔ wysokości papilotki.
  5. Na każdym muffinku położyć po kilka jagód. (Nie wciskać w ciasto).
  6. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Chłodne muffinki można oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Muffinki jagodowe