Babeczki cytrynowe

Cytrynowe babeczki z kremem cytrynowym na serku mascarpone. Ciasto jest wilgotne, cytrynowe i nie za słodkie. Na wierzchu lekka, kremowa i delikatnie cytrynowa warstwa kremu z serka mascarpone i śmietany.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto ucierane:

  • 200g masła
  • 180g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • żelki cytrynowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 17 babeczek).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki. Na środku można ułożyć żelka.
  4. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe