Babeczki choinki

Babeczki w kształcie choinek. Złożone są z czekoladowych babeczek stanowiących podstawę choinki i wafelków do lodów odwróconych szpicem do góry i udekorowanych masą budyniową. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Porada: Jeśli będziecie mieli, tak jak ja problem z kupieniem prostych u góry wafelków do lodów to możecie kupić także nierówne, zanurzyć wystającą część w wodzie, a gdy zmięknie obciąć ją nożyczkami. Następnie należy pozostawić wafelki na parę godzin do wyschnięcia.

Składniki:

  • ulubione babeczki czekoladowe (u mnie "babeczki buraczane")
  • wafelki do lodów
  • perełki cukrowe
  • ewentualnie gwiazdki z cukrowego papieru jadalnego

Masa budyniowa (masy wystarczyło mi na 11 choinek):

  • 3 żółtka
  • 375g masła
  • 1,5 szklanki mleka (375ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g)
  • zielony barwnik spożywczy w żelu

Sposób przygotowania:

  1. Upiec babeczki z dowolnego przepisu lub według tego: „Babeczki buraczane”.
  2. Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Babeczki posmarować masą. Resztę masy wymieszać z zielonym barwnikiem spożywczym. (Barwnika dodać według uznania, do otrzymania pożądanego koloru).
  4. Wafelki posmarować cienką warstwą masy budyniowej. Wafelki ułożyć na babeczkach szpicem do góry. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać małe kleksy jeden koło drugiego, od dołu do wierzchołka.

23

  1. Choinki udekorować perełkami cukrowymi.
  2. Wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Smacznego.

Inspiracja zdjęciami z tej strony.

Babeczki choinki

Babeczki choinki

Babeczki choinki