Bardzo efektowne babeczki z kształcie kwiatków.

Bardzo efektowne babeczki w kształcie kwiatków. Płatki zostały zrobione z mini pianek marshmallow udekorowanych kolorowym cukrem. Babeczki są łatwe do przygotowanie i bardzo przyjemnie się je robi. Dzieciaki z pewnością Wam przy dekoracji pomogą.

Składniki:

  • dowolne ciasto na muffinki lub babeczki

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40g cukru
  • 10g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 125g masła

Dodatkowo:

  • kolorowy cukier
  • mini pianki  marshmallow
  • ewentualnie kandyzowane wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę budyniową. Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkiem, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min.), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Masę rozsmarować na babeczkach.

3

  1. Pianki przeciąć po ukosie na pół.

2

4

  1. Cukry w różnych kolorach nasypać do miseczek. Pianki, przeciętą stroną zanurzać w cukrze i układać na babeczkach zaczynając od brzegu babeczki. Płatki można układać, aż do samego środka lub na środku ułożyć kandyzowaną wiśnię.

567

  1. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki

Babeczki kwiatki