Babeczki z masłem orzechowym

Pyszne, delikatne babeczki z masłem orzechowym. Wielbicielom masła orzechowego z pewnością posmakują. Smak i zapach masła orzechowego jest intensywnie wyczuwalny zarówno w cieście jak i w masie do dekoracji.

Składniki:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 200 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru lub domowego masła orzechowego: "masło orzechowe"
  • 80 g masła
  • 180 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g orzeszków ziemnych (solonych)

Masa orzechowa:

  • 150 g masła, tempratura pokojowa
  • 150 g kremowego masła orzechowego bez dodatku cukru, tempratura pokojowa
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 1- 2 łyżki orzeszków ziemnych do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzeszki posiekać i odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier utrzeć na kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mleko na przemian z mąką. Miksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką posiekane orzeszki.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 17 sztuk w zwykłych papilotkach lub ok. 11 w takich sztywnych jak na zdjęciach. Piekłam jedną blachę po drugiej).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 25- 30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę orzechową: Śmietanę ubić na sztywno. Odstawić na bok. Miękkie masło, masło orzechowe i cukier puder utrzeć na kremową masę. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować babeczki.
  5. Orzeszki posiekać i posypać nimi masę orzechową.
  6. Babeczki przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 11 dużych babeczek (jak na zdjęciach) lub ok. 17 w zwykłych papilotkach

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki z masłem orzechowym Babeczki z masłem orzechowym Babeczki z masłem orzechowym