Strona Główna Muffinki i babeczki Muffinki z jabłkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Muffinki z jabłkami Drukuj Email
czwartek, 02 maja 2013 07:16

muffinki z jabłkami

Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 250g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80ml oleju roślinnego
  • 250g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 min. w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Muffins & Co.”

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #24 Joanna 2014-09-22 16:12
Magdo można.
Cytować
 
 
0 #23 Magda 2014-09-20 22:24
A można zrobić muffinki w wersji bez jabłek, ale za to z nadzieniem budyniowym?
Pytam, bo zastanawiam się czy samo ciasto bez jabłuszek będzie równie mokre, a przynajmniej na podobnym poziomie :)
Cytować
 
 
-1 #22 Natalia 2014-03-22 19:35
czy można czymś innym zastąpić olej roślinny ? :)
Cytować
 
 
+1 #21 Joanna 2014-03-06 23:49
Emilio myślę, że tak.
Cytować
 
 
+1 #20 emilia 2014-03-06 15:40
mogę zrobić je z mango?
Cytować
 
 
0 #19 Joanna 2014-02-07 19:58
Nano to jest sos karmelowy. Link znajdziesz we wstępie.
Cytować
 
 
+1 #18 nana 2014-02-07 17:55
jaka to polewa na tych mufinach można prosić o przepis:-)
Cytować
 
 
+1 #17 Joanna 2014-01-27 18:43
Aaasik wszystkie warianty jakie próbowałam podaję zawsze w przepisie. Możliwe, że wyjdzie z mąk, które podałaś, ale nie daję gwaracji. Musisz popróbować. Napisz później jak udał się jabłecznik :-)
Cytować
 
 
0 #16 aaasik 2014-01-27 16:08
No dobra jablecznik w pikarniku noi mysle zrobic bezglutenowe muffinki ale czy wyjdo ze 100 g maki kukurydzianej i 100 g ryzowej? Hymm nic wiecej teraz nie mam:/dzieki wielkie
Cytować
 
 
-2 #15 Joanna 2013-11-27 21:26
Zuzo kratka nie jest konieczna ;-) Chodzi o to, aby muffinki wyłożyć np. na metalową kratkę z piekarnika, aby ciasto nie "zaparzało" się w formie, bądź od blatu.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+