Strona Główna Muffinki i babeczki Muffinki z jabłkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Muffinki z jabłkami Drukuj Email
czwartek, 02 maja 2013 07:16

muffinki z jabłkami

Proste, mocno wilgotne muffinki z kawałkami jabłek. Muffinki są tak wilgotne, że spróbowałam je zrobić również w wersji bezglutenowej. Glutenowe, czy nie obie wersje są bardzo smaczne. Muffinki wystarczy posypać z góry cukrem pudrem, ale jeśli chcecie możecie je polać również sosem karmelowym, który znajdziecie w przepisie: Brownie z bananami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • 250g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 200g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80ml oleju roślinnego
  • 250g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W drugiej misce wymieszać jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Połączyć ze składnikami z pierwszej miski, mieszając trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać jabłka.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta i wyrównać z góry łyżką. (Mnie wyszło 14 sztuk).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) lub z termoobiegiem w temperaturze 160°C. (Przy muffinkach bezglutenowych proszę piec na grzałce góra- dół).
  6. Po upieczeniu muffinki pozostawić na 5- 10 min. w formie. Kolejno wyciągnąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „Muffins & Co.”

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami

Tagi:
follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #31 elka 2015-04-02 18:39
Genialny przepis. Mój synek uwielbia te muffinki
Cytować
 
 
0 #30 Izabela 2015-02-05 17:24
Pyszne!!!!!!!!!!Polecam.Robię je bardzo często i zawsze wzchodzą.
Cytować
 
 
0 #29 Martyna 2015-01-26 12:44
Przepyszne! Można je zrobić migiem - idealne dla niezapowiedzianych gości ;)
Cytować
 
 
+1 #28 Marghie 2014-12-04 16:24
Tak, dziękuję. Były ciepłe. Chyba za szybko chciałam je zjeść ;-)
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2014-12-04 16:04
Marghie może były jeszcze ciepłe?
Jeśli były upieczone w środku to nie trzeba ich piec dłużej, bo inaczej się wysuszą niepotrzebnie. Ewentualnie można wydłużyć troszkę czas pieczenia. Co do formy, to Twoja jest jak najbardziej w porządku.
Cytować
 
 
0 #26 Marghie 2014-12-04 12:33
Witam, upiekłam muffinki, ale problem jaki się pojawił to to, że ciasto mocno przylega do papilotek. Bardzo ciężko się odkleja i dużo ciasta na nich zostaje. Myśli Pani, że za krótko trzymałam je w piekarniku bądź moja forma na muffinki jest nieodpowiednia (kupiłam formę ze stali węglowej)? Dodam, ze wcześniej piekłam mnóstwo ciast z Pani przepisów i wszystko zawsze wychodziło, więc nie wiem co może być przyczyną teraz?
Cytować
 
 
0 #25 Ania 2014-11-10 11:27
Suuper mi wyszły! :lol:
Cytować
 
 
+1 #24 Joanna 2014-09-22 16:12
Magdo można.
Cytować
 
 
0 #23 Magda 2014-09-20 22:24
A można zrobić muffinki w wersji bez jabłek, ale za to z nadzieniem budyniowym?
Pytam, bo zastanawiam się czy samo ciasto bez jabłuszek będzie równie mokre, a przynajmniej na podobnym poziomie :)
Cytować
 
 
0 #22 Natalia 2014-03-22 19:35
czy można czymś innym zastąpić olej roślinny ? :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+