Babeczki misie

Babeczki w kształcie misi. Babeczki te skierowane są szczególnie do najmłodszych. Maluchy będą zachwycone takimi słodkimi misiami. Ciasto jest miękkie, słodkie i czekoladowe, dzięki dodatkowi nutelli. Dekoracja została zrobiona z jasnej i kakaowej masy budyniowej oraz mini delicji.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 175 g masła (lub margaryny)
  • 120 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu nutella

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 20 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • trochę kakao do zabarwienia masy

Dodatkowo:

  • małe, okrągłe ciasteczka (u mnie mini delicje)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Następnie dodać nutellę.
  2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy, do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 16 sztuk).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  6. Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego z niedużą, okrągłą końcówką (lub w kształcie gwiazdki). Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać trochę kakao i udekorować resztę głowy. (Brązowe futerko zrobiłam przy użyciu małej końcówki w kształcie gwiazdki, a nos i źrenice cienką, okrągłą końcówką).
  7. Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę, robiąc uszy.
  8. Gotowe babeczki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babeczki misie Babeczki misie