Strona Główna Muffinki i babeczki Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem
de

Domowe-Gotowanie.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem Drukuj Email
środa, 27 czerwca 2012 21:26

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem.  
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.

Składniki:

  • 170g czekolady (dałam gorzką)
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru*
  • 90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17min. w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10min, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
  6. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 17 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
+1 #39 Emila 2016-01-06 14:23
Dziękuje wyszły bajecznie :) choć jestem bardzo początkującym cukiernikiem :)
Cytować
 
 
+1 #38 Justytna 2015-11-16 18:17
Ja zrobiłam w papilotkach papierowych na próbę :) Wyszły idealnie. Czas pieczenia 7 minut w 180 stopniach .
Jedyny minus trzeba konsumować z papilotek bezpośrednio .
Cytować
 
 
0 #37 Joanna 2015-09-10 19:45
Moniko była już o tym mowa w kilku komentarzach. Proszę przeczytać.
Cytować
 
 
0 #36 Monika 2015-09-10 10:11
Witaj, mam tylko jedno pytanie czy te babeczki można zrobić normalnie w papilotkach i blaszce do muffinek? Bo nie mam tych foremek ceramicznych a musze zrobić na raz okolo 20 babeczek?
Cytować
 
 
+1 #35 Joanna 2015-08-31 20:56
Anno babeczki należy podawać od razu po upieczeniu, jeśli chcesz mieć płynny środek.
Cytować
 
 
+1 #34 Anna 2015-08-31 18:55
Nie wiem czy jest szansa na to, ze jeszcze teraz ktoś tu odpowie na komentarz, ale spróbuje :) jak te babeczki zachowują sie na następny dzien?? Jesli upieke je wieczorem, rano tez bedą takie płynne i smakowite?? Nie bedą wyschniete?? Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+1 #33 Roksana H 2015-01-21 15:21
Dziękuje bardzo za wspaniały przepis. Właśnie zrobiłam te babeczki i wyszły pyszne :lol: Ja zrobiłam 4 porcje więc składniki podzieliłam na pół. Piekłam w takich samych ceramicznych miseczkach dokładnie 17min. Zgadzam się, że nie potrzeba więcej cukru!
Pozdrawiam
Cytować
 
 
+1 #32 weronika 2014-12-22 15:03
czy trzeba piec w tych miseczkach żaroodpornych ? czy można w czymś innym bo te miseczki drogie ??? :)
Cytować
 
 
-2 #31 Joanna 2014-11-15 16:34
Dominiko nie.
Cytować
 
 
+1 #30 Dominika 2014-11-15 14:23
Czy do do masy na babeczki nie trzeba dodawac proszku do pieczenia?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+