Strona Główna Muffinki i babeczki Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem Drukuj Email
środa, 27 czerwca 2012 21:26

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego i czekoladowego, to jest to odpowiedni deser na taką sytuację ;). Jest pyszny, mocno czekoladowy i z lejącym wnętrzem.  
Przygotowuje się go szybko i prosto. W przygotowaniu nie ma nic specjalnego. Należy tylko przestrzegać zasady, aby wszystkie składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Jedyna trudność to długość pieczenia. Musimy wyczuć odpowiedni moment, aby upieczona babeczka była tylko lejąca w środku. Jeśli będziemy piekli dłużej, otrzymamy zwykłe czekoladowe muffinki, a jeśli za krótko to babeczka będzie mocno płynna.
Poniżej podaję czas pieczenia według mojego piekarnika. Jednak piekarniki pieką różnie i foremki mogą różnić się też wielkością. Proponuję obserwować babeczki podczas pieczenia, a gdy wydadzą się Wam już gotowe, wyciągnąć jedną i sprawdzić, czy już jest dobra. Jeśli nie to pieczemy dłużej. Za drugim razem będziecie już na pewno wiedzieli, jaki czas jest odpowiedni.

Składniki:

  • 170g czekolady (dałam gorzką)
  • 170g masła
  • 6 jajek
  • 160g cukru*
  • 90g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. 8 ramekin (żaroodporne miseczki do zapiekania, u mnie o wymiarze 9cm średnicy i 5cm wysokości) wysmarować dokładnie margaryną lub masłem i posypać dobrze cukrem.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do lekko ciepłej czekolady dodać jajka, cukier i mąkę. Całość zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. (Miksujemy krótko, aby jak najmniej powietrza dostało się do ciasta).
  4. Ciasto przełożyć do ramekin do 2/3 wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17min. w temperaturze 180°C. (Oryginał podaje, aby piec 8- 10min, ale u mnie po tym czasie babeczka była jeszcze mocno płynna).
  6. Babeczki oddzielić nożem od foremek i wyłożyć na talerze. Podawać od razu na ciepło.

Uwaga:
* W oryginalnym przepisie podane było 225g cukru, ale według mnie to zdecydowanie za dużo i użyłam 160g. Nie ma potrzeba dodawać więcej.
Przepis pochodzi z magazynu: „Lust auf Genuss- die besten Blitzgerichte”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 17 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 8
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

Babeczki czekoladowe z płynnym środkiem

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #28 Kuchcik 2014-04-17 18:56
Witam , czy można zamiast czekolady dać na przykład nutelle
Cytować
 
 
0 #27 Joanna 2014-03-30 21:50
Ano jeśli są one odporne na tak wysoką temperaturę to możesz zrobić. Tylko musisz przetestować jaki będzie odpowiedni dla nich czas pieczenia.
Cytować
 
 
-1 #26 Ana 2014-03-29 14:09
Mam pytanie związane z brakiem takich miseczek jak w przepisie. Czytając komentarze stwierdziłam że robienie w silikonowych foremkach do babeczek to zły pomysł. Zastanawiam się czy mogłabym zrobić w ceramicznych kubkach z bolesławca i by wyszły. :) pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #25 Joanna 2014-03-27 11:12
Doroto spróbuj raz trzymać się przepisu, a dopiero jak Ci wyjdą możesz kombinować i modyfikować. Ania (w komentarzu 15) też piekła w formie na muffinki i piekła 9min. Ja też już piekłam w formie na muffinki (dla testu). Nie dawałam papilotek tylko formę wysmarowałam tłuszczem i piekłam 11min. Wyszło mi 16 babeczek. Czas zależy od piekarnika. Wygląda na to, że w Twoim piekarniku muszę być pieczone krócej.
Cytować
 
 
-1 #24 Dorota 2014-03-26 17:13
zrobilam dzis i nie wyszly :/ dalam mleczna czekolade - nie dawalam cukru, nie dodalam tez zadnych dodatkow, pieklam w blaszcze do mufinek wylozona papierowymi foremkami do mufinek, po 10 min babeczki nie mialy juz plynnego srodka, mimo to z wierzchu wydawaly sie nie dopieczone, co zrobilam zle?
Cytować
 
 
+1 #23 Ewuś 2014-03-13 11:20
Super przepis, babeczki wyszły za pierwszym razem, goście bardzo zachwyceni i zdziwieni, że tak szybko i łatwo można "wyczarować" takie cuda.
Cytować
 
 
0 #22 Babeczkowa fanka 2014-02-16 22:47
Pyszne!!! Robiłam babeczki pierwszy raz. Wszystko jest idealne. Tylko diwi mnie ze wyszło mi ich 16 :o . Pozdrawiam i polecam :) :D
Cytować
 
 
0 #21 Joanna 2014-02-14 10:12
Moniu może być również mleczna. Osobiście jestem zwolennikiem gorzkiej czekolady, a ilość cukru to też kwestia gustu 8)
Cytować
 
 
0 #20 monia 2014-02-13 18:56
Mam pytanie - jak dodam zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę mleczną to będzie bardzo słodkie? Ja bardzo nie lubię gorzkiej, dlatego chciałam zapytać czy zmieni to coś w smaku :)
Pozdrawiam
Cytować
 
 
-1 #19 Joanna 2014-02-08 19:45
Meggi foremki na babeczki są zdecydowanie za małe.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+