Strona Główna Muffinki i babeczki Muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone Drukuj Email
piątek, 11 lutego 2011 13:54

muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone

Muffinki są mocno czekoladowe. Coś dla czekoholików Cool. W sam raz na Walentynki. Jeśli ma być słodko to musi być czekoladowo. Do muffinków proponuję serowy krem z malinami i mascarpone. Dodatkowo babeczki można udekorować własnoręcznie zrobionymi serduszkami. Sposób przygotowania serduszek znajdziecie tutaj: Czekoladowe figurki.

 Składniki:
Ciasto:

  • 170g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100g mleka (temp. pokojowa)
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 30g kakao
  • 170g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z mascarpone:

  • 120g mrożonych malin
  • 250g serka mascarpone
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 30g cukru pudru (= 2 kopiate łyżki)

 

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać (dowolnie. Ja posiekałam drobno, ale można zrobić większe kawałki).
  2. W misce wymieszać czekoladę, kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać dokładnie miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko trzepaczką (ubijakiem do piany). Dodać składniki z pierwszej miski. Połączyć składniki (nie mieszać za długo!).
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Uwaga: Ciasta jest trochę więcej niż na 12 muffinków. U mnie wyszło 14).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C.
  6. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Przygotować krem. Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z serkami i cukrem pudrem. Krem wyłożyć łyżką na muffinki lub udekorować szprycą. Ozdobić serduszkami z czekolady.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 14
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone

muffinki czekoladowe z kremem z mascarpone

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #16 Magda 2013-04-06 09:07
Cytuję Magdalena:
Witam serdecznie!
Babeczki są cudowne jednak mam pewien problem...
Wraz z przyjaciółmi piekliśmy je już 2 razy, za pierwszym według przepisu, a za drugim z powodu problemu z mniejszą ilością kakao. Mianowicie zawsze wychodziły nam bardzo gorzkie... Nie wiemy czy to z czekoladą lub z kakao coś nie tak, skoro u innych jest wszystko w porządku ;)Używamy czekolady Wedel gorzkiej oraz kakao z wiatrakiem "mocne". Dodam też, że to nasze pierwsze wypieki i że nie robiliśmy jeszcze kremu. Prosimy więc o radę i pomoc! Dziękujemy za Pani pracę i przepisy!
Pozdrawiamy!


W innym przpisie widziałam 2 łyżki kakao + 1 łyżke kawy "inki", do tego 150g czekolady. Zamiast gorzkiej mozna dać jakąkolwiek: mleczną, deserową , białą albo nawet "kinderki" dla dizeci, ja ostatnio robiłam z czekoladową kuwerturą z lidla i wyszły wyborne.
Cytować
 
 
0 #15 Joanna 2013-03-29 16:10
Klaudio 100ml ;-)
Cytować
 
 
-1 #14 Klaudia 2013-03-29 15:24
ile to 100g mleka?
Cytować
 
 
-1 #13 Joanna 2013-03-29 12:28
Agusiu możesz zrezygnować z owoców lub dodać troszkę przetartego przez sitko dżemu dla koloru.
Cytować
 
 
+1 #12 Agusia 2013-03-29 11:46
czy w kremie można w ogóle zrezygnować z owoców? albo ewentualnie zamienić cale maliny na dżem malinowy?
Cytować
 
 
+1 #11 Joanna 2013-01-11 22:40
Magdaleno spróbujcie może z czekoladą mleczną. Możecie użyć również czekolady gorzkiej o mniejszej zawartości kakao i zmniejszyć ilość kakao.
Cytować
 
 
+1 #10 Magdalena 2013-01-11 22:30
Witam serdecznie!
Babeczki są cudowne jednak mam pewien problem...
Wraz z przyjaciółmi piekliśmy je już 2 razy, za pierwszym według przepisu, a za drugim z powodu problemu z mniejszą ilością kakao. Mianowicie zawsze wychodziły nam bardzo gorzkie... Nie wiemy czy to z czekoladą lub z kakao coś nie tak, skoro u innych jest wszystko w porządku ;)Używamy czekolady Wedel gorzkiej oraz kakao z wiatrakiem "mocne". Dodam też, że to nasze pierwsze wypieki i że nie robiliśmy jeszcze kremu. Prosimy więc o radę i pomoc! Dziękujemy za Pani pracę i przepisy!
Pozdrawiamy!
Cytować
 
 
+1 #9 Tala 2012-11-17 13:51
Dziękuję!:) Zrobiłam masę jeszcze raz, połączyłam i rzeczywiście - udało się :) Pozdrawiam:)
Cytować
 
 
+1 #8 Joanna 2012-11-16 21:20
Talo wszystko jest w porządku. Dodaj suche składniki i upiec muffinki. W różnych przepisach wymieszane składniki mokre wyglądają jak zwarzone, a muffinki wychodzą super. Trzymam kciuki za efekt końcowy.
Cytować
 
 
+1 #7 Tala 2012-11-16 21:00
Właśnie je robię, mokre składniki miały strasznie dziwną konsystencję.. Nic się nie złączyło, masło jakby osobno, mleko i jajka osobno. Co mogłam zrobić źle? Dodam, że dopiero zaczynam przygodę z muffinkami :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl