Makowiec na biszkopcie

Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Makowiec można udekorować lukrem lub polać polewą czekoladową.

P.S. Moja ciocia piekła ten makowiec zawsze od razu z biszkoptem. Jednak podpiekając najpierw masę makową i dopiero później wylewając na nią biszkopt mamy pewność, że masa makowa będzie upieczona, a biszkopt niewysuszony.

Na zdjęciach znajduje się makowiec na biszkopcie bezglutenowym.

Składniki:
Masa makowa:

  • 500 g maku
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • mleko do sparzenia maku

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)

Lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • 5 łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak sparzyć w mleku. (Zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku). Następnie osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym żółtku. Następnie dodać mak, miód, parę kropli aromatu migdałowego, posiekane orzechy i rodzynki (lub kandyzowane skórki).
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy makowej.
  4. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180°C.
  6. Ok. 15min. przed końcem pieczenia masy makowej przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki. Dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  7. Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. 25min. Ciasto sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Na formie ułożyć dużą deskę i odwrócić ciasto tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć z sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. Lukier rozsmarować na warstwie makowej. Posypać posiekaną skórką cytrynową.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka = 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba porcji:

ok. 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec na biszkopcie

Makowiec na biszkopcie