Strona Główna Makowce Makowiec z jabłkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Makowiec z jabłkami Drukuj Email
piątek, 15 października 2010 22:18

makowiec z jabłkami

Moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Piekła je zawsze moja babcia. Lubiłam je za to, że jest soczyste i, że jest bez ciasta na spodzie... tylko sam pyszny mak.

Składniki:

  • 500g maku
  • 500g cukru pudru
  • 800g jabłek
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 12 jajek
  • 250g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
  • mleko do sparzenia maku

Sposób przygotowania:

  1. Mak sparzyć w mleku (zalewam gorącym mlekiem i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku), osączyć i dwukrotnie zmielić.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo kaszę mannę, jabłka, mak, parę kropli olejku i proszek do pieczenia.
  5. Ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  6. Ciasto wylać do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35x24cm. Można zrobić również z połowy porcji w mniejszej formie) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Makowiec można posypać cukrem pudrem.

Smacznego Smile.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

50- 60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

makowiec z jabłkami

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #37 Joanna 2014-05-13 20:00
Agnieszko możesz zrobić go na kruchym spodzie.
Cytować
 
 
0 #36 Agnieszka 2014-05-13 15:03
Witam. Zaintrygował mnie ten przepis, jestem ciekawa czy ten makowiec można upiec na kruchym spodzie, miałoby to być cisto na wesele i chciałabym by było stabilne :) Pozdrawiam gorąco :)
Cytować
 
 
0 #35 Palmira 2014-03-21 19:38
Dziekuje Za dodanie tego przepisu. Tak go bardzo szukalam az znalazlam. 30 lat temu jadlam ulubiony makowiec z jablkami. Mama polewala polewa z kakao posypujac leciutko kokosem pychotka
Cytować
 
 
0 #34 Joanna 2014-03-18 19:11
Alicat ziemniaczanej i kleiku nie polecam. Dałabym bezglutenową bułkę tartą.
Cytować
 
 
0 #33 Alicat 2014-03-18 12:52
A w wersji bezglutenowej, co zamiast kaszy manny? Może być mąka ziemniaczana czy może lepiej kleik ryżowy?
Cytować
 
 
0 #32 Joanna 2013-12-27 20:59
Głodny gotowa masa makowa się w tym przepisie nie nadaje. Tutaj robi się samemu masę makową z jabłkami. Nie można dododać do gotowej masy makowej jeszcze cukru, tłuszczu i tylu jaj, bo masa będzie za słodka i za płynna.
Cytować
 
 
0 #31 Głodny 2013-12-27 15:54
Cytuję Joanna:
Iwono nie można.

A mozesz napisac czemu nie? Czy mam rozumiec ze nie udaloby sie w ogole?
Cytować
 
 
0 #30 Joanna 2013-12-25 17:54
Michale nie. 800g całych jabłek ze skórką. Dopiero w przepisie jest podane, aby je obrać i zetrzeć.
Cytować
 
 
-1 #29 Michał 2013-12-23 17:13
Rozumiem że 800g jabłek po wycięciu gniazd i obraniu ze skóry?
Cytować
 
 
0 #28 Joanna 2013-12-11 19:11
Wiolo mleka powinno być więcej niż maku. Mleko powinno przykryć mak i jeszcze trochę powinno pozostać, bo mak pęcznieje. Przyjmuje się, że ma szklankę maku dwie szklanki mleka. Ja to robię na oko. Po napęcznieniu mak należy odsączyć na sitko i nadmiar mleka ścieknie.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl