Strona Główna Makowce Seromak
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Seromak Drukuj Email
niedziela, 04 kwietnia 2010 22:58

seromak

Pyszny seromakowiec na kruchym, chrupiącym cieście. Ser i mak to idealne połączenie. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i aromatyczne. Może zostać przygotowany kilka dni przed świętami.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej (dałam 230g)
  • ½ szklanki cukru pudru (100g)
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 2 1/3 szklanki maku (350g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (100g)
  • 50g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • olejek migdałowy do smaku

Masa serowa:

  • 600g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego (nie może być kwaśny)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150g)
  • 75g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
  • skórka pomarańczowa według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 60 min. do lodówki.
  2. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm), ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 15- 20 min. w temperaturze 190°C.
  3. Przygotować masę makową. Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Mak wymieszać z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek i bułkę tartą. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do maku i delikatnie wymieszać.
  4. Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 175°C. (Pod koniec pieczenia można przykryć tortownicę folią aluminiową, aby ser pozostał jasny po upieczeniu).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ciasto można polukrować, zrobić polewę czekoladową, posypać orzechami, jak kto lubi. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki.

zegarek3

Czas pieczenia:

około 75- 80 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

60 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

seromak

seromak

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+2 #10 Kasia 2013-11-03 21:05
Rewelacja! Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł MEGA PYSZNY! Kochana Asiu dziękuję za Twoje dokładne opisy i wspaniałe przepisy, którymi wzbudzam zachwyt rodziny :)
P.S. Do maku dołożyłam pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, bo miałam za bardzo suchy mak po zmieleniu :)

Ściskam :)
Cytować
 
 
0 #9 Joanna 2012-12-28 22:41
Karolino najlepiej wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i wykleić ręcznie.
Cytować
 
 
0 #8 Karola 2012-12-23 22:00
Mam pytanie. Czy kruche ciasto na spód rozwałkować, jak wyłożyć nim tortownicę/blaszkę? Rozgniatać palcami? Czy podsypać denko tortownicy mąką, uprzednio natłuścić, czy wystarczy sam czysty pergamin? A jeśli zabrakło mi pergaminu do pieczenia? co wtedy? Jestem początkująca, stąd pytania.
Pozdrawiam świątecznie. Robię ciasto 2 w jednym. Zamiast osobno makowca i sernika.
Cytować
 
 
-1 #7 Monika 2012-11-22 21:05
Pyszne :D
Cytować
 
 
-8 #6 Matylda 2012-02-19 12:04
Sorry, mój błąd. Nie zauważyłam;-)
Cytować
 
 
+5 #5 Joanna 2012-02-14 11:36
Zawsze podaję źródło, albo w opisie, albo pod przepisem (jeśli nie jest to mój przepis autorski). Proszę czytać dokładnie.
Cytować
 
 
-10 #4 Matylda 2012-02-14 11:07
To przepis z mojewypieki.blox.pl, mogla to Pani zaznaczyc.
Cytować
 
 
-1 #3 Ania 2011-12-19 21:02
Wiem, że będzie lepsza robiona własnoręcznie ale niestety praca oraz studia wypełniają mi zupełnie czas przedświąteczny ;(
Cytować
 
 
+1 #2 Joanna 2011-12-19 20:56
Aniu na ciasto kruche wykłada się masę makową i na nią serową. Nic się nie miesza. Możesz użyć gotowej masy makowej, chodź ja polecam tą z przepisu ;-)
Cytować
 
 
-1 #1 Ania 2011-12-19 20:30
czy ser nie miesza się z makiem? bo będę zmuszona użyć maku z puszki i boję się połączenia tych mas.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+