Strona Główna Makowce Makowiec zawijany
de

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Makowiec zawijany Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:34

Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to za dużo na raz, to można go spokojnie zamrozić.  

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa:

  • 6 białek
  • 500g maku
  • 250g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
  2. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.

Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.

Smacznego Smile.

Przepis z blogu: Moje Wypieki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

02

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #138 Joanna 2016-03-22 21:58
Rosi możesz zrobić roladę makową na biszkopcie, tylko masa makowa powinna być już taka co nie wymaga pieczenia ;-)
Cytować
 
 
0 #137 Rosi 2016-03-22 11:23
Dzien dobry :)
czy nadawalo by sie ciasto biszkoptowe do rolady makowej?
czy bylo by za suche?
dziekuje za pomoc :)
Cytować
 
 
+1 #136 Norbert 2016-01-05 19:32
robię kolejny raz. pycha. taki powinien być makowiec :)
Cytować
 
 
+1 #135 Zuzia 2015-12-28 11:02
Witam, przepis super wyszły mi 3 pyszne makowce.Pierwszy raz idealne. Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 
 
-2 #134 Paulina 2015-12-23 18:13
Ile dodać suchych drożdży?? jedna torebka starczy jak jest masa netto 7 g.??
Cytować
 
 
+2 #133 Sandra 2015-12-23 09:32
Witam
robie dzis pani przepis i chcialabym sie zapytac ile bialek musze dodac jesli mam juz mase makowa kupiona z bakaliami ??
bo widzialam wczesniejszy komentarz i tam pani pisala dwa bialka a w przepisie jest ich 6, czy dodac je do masy normalnie??
z gory dziekuje :)
Cytować
 
 
-6 #132 Dorota 2015-12-22 14:41
to ciasto to wyszlo zadkie nie nadaje sie wcale do walkowania wogole!!!
Cytować
 
 
+3 #131 gosia 2015-12-18 22:02
Bardzo dziekuje za wspanialy przepis. Pierwszy raz robilam makowca. 3 duze piekne i smaczne makowce udaly sie. Maz i synowie uradowani!
Cytować
 
 
+1 #130 Joanna 2015-12-18 21:50
Anno tylko białka. Chyba, że będzie za mało słodkie to jeszcze trochę cukru.
Cytować
 
 
+3 #129 Anna 2015-12-18 20:17
witam, jeśli mam gotową masę makową z bakaliami to coś po za dwoma białkami mam jeszcze dodać? chodzi mi o margarynę, cukier i olejek migdałowy. Jutro będę robiła pierwszy raz makowca i boję się że coś źle zrobię ;)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+