Strona Główna Makowce Makowiec zawijany
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Makowiec zawijany Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:34

Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to za dużo na raz, to można go spokojnie zamrozić.  

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa:

  • 6 białek
  • 500g maku
  • 250g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
  2. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.

Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.

Smacznego Smile.

Przepis z blogu: Moje Wypieki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

02

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
Woman_Odkryj_siebie_na_nowo 250x250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze