Strona Główna Makowce Makowiec zawijany
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Makowiec zawijany Drukuj Email
piątek, 19 marca 2010 15:34

Makowiec zawijany

Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Z przepisu wychodzą aż 3 makowce. Jeśli to za dużo na raz, to można go spokojnie zamrozić.  

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  • 6 żółtek
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa:

  • 6 białek
  • 500g maku
  • 250g cukru
  • 100g rodzynek
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • ewentualnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • trochę maku do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mak zalać 500ml wrzącej wody i przykryć, aby napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Mak dwukrotnie zmielić.
  2. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min.
  3. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki, na końcu dodając roztopione masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Do maku dodać pozostałe składniki masy.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto podzielić najlepiej na 3 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3mm, nałożyć 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwinąć z roladę. Końce rolady skleić i podwinąć pod spód. Gotową roladę przełożyć na posmarowany olejem papier do pieczenia i zrolować w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem (nie więcej). Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  8. Przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polać lukrem i posypać makiem.

Uwaga: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie.

Smacznego Smile.

Przepis z blogu: Moje Wypieki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

30- 40 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

02

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #94 Joanna 2014-04-19 18:16
Natalio do ciasta.
Cytować
 
 
0 #93 Natalia 2014-04-19 12:23
te 1,5 łyżki oleju dajemy do ciasta czy chodzi tu o olej, którym mamy nasmarować papier do pieczenia ?
Cytować
 
 
+1 #92 Joanna 2014-03-14 10:57
Iwono może dodałaś więcej mąki? Ciasto powinno być lekko klejące i razem z masą powinno się skleić. Białka dodane do masy makowej sklejają ją z ciastem.
Możesz jeszcze dodatkowo przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto rozkłóconym białkiem. Wtedy powinno się już wszystko skleić.
Cytować
 
 
0 #91 Iwona 2014-03-13 07:07
Witam piekłam makowce z Pani przepisu są super,ale zawsze ciasto oddziela się od masy.Co robię zle?
Cytować
 
 
+1 #90 Łukasz 2014-01-11 19:26
Witam serdecznie autorke tego wspaniałego przepisu...!:)Zrobilem jak w przepisie ale maki trzeba dodac więcej na koniec co oczywiście nie przeszkadza a ciasto wtedy jest ladne i zbite które latwo się walkuje...!Makowcow wyszlo 3 i każdy pyszny...:)Swietny sposób z tym papierem na koniec ciasto po upieczeniu wygląda idealnie jak walec...polecam ta metode:)Ogolnie jestem bardzo zadowolony z wypieku i przepisu!!!!
Cytować
 
 
+1 #89 krzysiek 2014-01-08 10:43
makowiec wyszedł dobry ale...musiałem skorygować przepis z odmierzonych składników wyszło strasznie luźne ciasto musiałem dodać ok 3/4 szklanki mąki- ewentualnie zmniejszyć ilość roztopionego masła
Cytować
 
 
+1 #88 Joanna 2014-01-08 05:24
Przepis wysmienity !!! Przyznaje ze jak wyrabialam ciasto to mialam watpliwosci bo bylo jakies ciezkie i dosyc luzne ale po wyrosnieciu dalo sie latwo rozwalkowac !! Wszyscy sie zajadali i prosili o wiecej ;)
Napewno zostanie w moim zeszycie zapisany jako "bardzo dobry" (tak podpisuje wszystkie przepisy ktore smakowaly po pierwszym upieczeniu ) Dziekuje bardzo pani Joanno
Cytować
 
 
-1 #87 Grażyna 2014-01-06 17:17
Fantastyczny przepis! najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek zrobiłam.Dziękuję, przepis jest już mój.
Cytować
 
 
0 #86 Magda 2014-01-04 14:26
Przypadkiem natknęłam się na ten idealny przepis, nigdy nie robiłam takiego makowca, ale chciałam zrobić niespodziankę mojej mamie i dlatego podjęłam to wyzwanie. Makowce wyszły idealne, jak z obrazka, będę polecać ten przepis i zachowam go w swoich notatkach :)
dziękuje;)
Cytować
 
 
0 #85 Renata 2013-12-29 14:40
Pierwszy raz piekłam strucle makowe i wyszły idealne , a w pieczeniu geniuszem nie jestem ;-) także polecam przepis bo naprawdę warto!! Na pewno skorzystam w przyszłości! Dziękuję i pozdrawiam.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl