Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady

Miękkie trufle z serka mascarpone, białej czekolady i wiórków kokosowych, z dodatkiem likieru kokosowego. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 150g serka mascarpone
  • 200g białej czekolady
  • 50g drobnych wiórków kokosowych (jeśli robiliście domowy likier kokosowy to użyjcie nasączonych alkoholem wiórków pozostałych z produkcji likieru)
  • 1 łyżka likieru kokosowego (domowego z przepisu: „Likier kokosowy” lub kupnego np. Malibu)

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
  3. Chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do serka i wymieszać łyżką. Kolejno wmieszać wiórki kokosowe i likier.
  4. Masę wstawić do lodówki, aby lekko stwardniała i dało się formować trufle.
  5. Ze schłodzonej masy formować małe kulki o średnicy ok. 3cm i wkładać je pojedynczo do miseczki z wiórkami kokosowymi. Potrząsając miską, obtoczyć kulkę w wiórkach.
  6. Trufle przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady Trufle kokosowe z mascarpone i białej czekolady