Strona Główna Koktajle, lemoniady, soki Sok z aronii
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Sok z aronii Drukuj Email
poniedziałek, 28 października 2013 12:09

sok z aronii

Zostałam obdarowana przez koleżankę paroma kilogramami aronii. Owoce odszypułkowałam, opłukałam i zamroziłam. Aronia powinna być zamrożona co najmniej na parę dni, aby po przetworzeniu nie była cierpka. Jest to duży plus, ponieważ jej przetworzenie możemy sobie spokojnie rozplanować.

Przygodę z aronią zaczęłam od przygotowania soku. Jest on bardzo zdrowy. Aronia zawiera bowiem dużą ilość witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy. Ma działanie odżywcze i antytoksyczne, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, poprawia koncentrację i pamięć. To tak w skrócie, bo zalet owoców aronii można by było jeszcze sporo wymieniać.

Zachęcam zatem wszystkich, mających dostęp do tego nietypowego owocu, do przygotowania soku lub innych przetworów z aronii.

Składniki:

  • 1kg odszypułkowanych i przemrożonych owoców aronii
  • 500g cukru
  • 500ml wody
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożoną aronię przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na parę godzin (lub cały dzień) do odmrożenia.
  2. Następnie laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka z aronią dodać laskę wanilii z ziarenkami i wodę. Całość zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 20- 30min. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić na parę godz., a najlepiej na całą noc, aby owoce puściły sok. (Maksymalnie można tak ugotowaną aronię przechować do 3 dni w lodówce).
  3. Następnie przelać sok przez sitko. Laskę wanilii wyrzucić. Pozostałe z odcedzenia owoce aronii rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem. Wycisnąć sok ze zmiażdżonych owoców przez gazę.
  4. Cały sok zagotować i rozlać do przygotowanych słoików. Z podanego przepisu wychodzi ponad 1 litr gęstego soku. (U mnie wyszło lekko ponad 1,1 litra).
  5. Jeśli sok ma być przechowywany dłużej warto go zapasteryzować (tj. umieścić słoiki w garnku z wyłożoną na dnie ściereczką, nalać do 2/3 wysokości słoika wodę o temperaturze podobnej do temperatury soku i gotować ok. 15 min. od chwili zagotowania się wody).
  6. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Sok jest słodki i gęsty. Należy go pić po rozcieńczeniu z wodą.

Smacznego.

sok z aronii

Sok z aronii

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #4 Antoni 2014-08-16 13:42
Podoba mi się ten przepis. Rozsądnie dobrane proporcje aronia, cukier, woda. Ja zamiast wanilii zastosuję sok z cytryny /1cytr.na kg aronii.
Cytować
 
 
+1 #3 Joanna 2014-08-15 21:20
Beato tak, można. Możesz również pominąć wanilię.
Cytować
 
 
+2 #2 Beata 2014-08-15 16:00
Witam!
Czy w tym przepisie można by zastąpić laskę wanilii cukrem wanilinowym? Wanilia nie zawsze jest do zdobycia... a może źle szukam.Pozdrawiam, Beata
Cytować
 
 
+1 #1 Kraina Miodem Płynąca 2013-10-28 13:29
Moja mama od lat robi aroniowy sok z identycznego przepisu:) Słodki, z delikatną nutą wanilii, a do tego zdrowy!
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+