Strona Główna Inne Mleczko kokosowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Mleczko kokosowe Drukuj Email
piątek, 12 kwietnia 2013 22:26

mleczko kokosowe

Próbowaliście zrobić kiedyś mleczko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić.
Mleczko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest dużo rzadsze niż kupne z puszki. Konsystencję ma jak mleko krowie. To właśnie krowie mleko można nim zastąpić. Takie mleczko kokosowe można wykorzystać zamiast śmietanki do kawy lub do zup lub innych dań z dodatkiem mleczka kokosowego. Natomiast nie należy go używać do wypieków, zawierających w przepisie kupne mleczko kokosowe, ponieważ jest za płynne.

Z jednego kokosa otrzymamy ok. 600ml mleczka kokosowego.

Składniki:

  • 1 kokos
  • 500ml wody (lub lepiej woda z kokosa uzupełniona zwykłą wodą do 500ml)

Dodatkowo:

  • gaza lub ściereczka o luźnym splocie

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw należy otworzyć kokos. (Pomocny może okazać się artykuł: „Jak otworzyć kokos”).
  2. Wyciągnąć miąższ, obrać go z brązowej skórki i pokroić na małe kawałki.

2

  1. Kawałki miąższu zalać 500ml wrzątku i zmiksować jak najdrobniej, na puree robotem kuchennym z ostrym nożem (lub blenderem). (Miksować co najmniej przez 1min, albo dłużej). Pozostawić na 30 min. (Jeśli nie macie robota kuchennego z ostrym nożem, to możecie zetrzeć kawałki miąższu drobno na tarce i zalać wrzątkiem).

3

  1. Sitko, wyłożone gazą lub ściereczką, położyć na misce (garnku). Puree przelać na sitko i pozostawić na chwilę.
  2. Kolejno należy wycisnąć mleczko do miski, ściskając porządnie gazę ze zmiksowanym kokosem. (Najlepiej jest przełożyć zmiksowany kokos do innej miski i  porcjami przekładać go na gazę i mocno wyciskać. Łatwiej jest wyciskać mleczko z mniejszych porcji).
  3. Mleczko należy przechowywać w lodówce do 2 dni. (Gdy mleczko postoi w lodówce, to podzieli się na dwie warstwy: dolną płynną i górną białą, zbitą skorupkę. Przed użyciem mleka należy te dwie warstwy ponownie połączyć, dokładnie je mieszając i rozcierając białe części łyżką o bok naczynia. Można również mleko lekko podgrzać, ciągle mieszając).

Smacznego.

mleczko kokosowe

mleczko kokosowe

Tagi:
follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #3 Karolka 2014-10-14 11:59
ta skorupka to jest masło kokosowe, również dobre do użycia zamiast margaryny, np. w przepisach na ciasto :D
Cytować
 
 
0 #2 Joanna 2014-03-19 09:54
Stasko mleczko kokosowe z puszki można mrozić, więc podejrzewam, że takie domowe również.
Cytować
 
 
+2 #1 Staska 2014-03-18 19:49
Witam, czy istnieje możliwość przechowywania mleczka kokosowego przez dłuższy czas, np. zamrożone lub wekowane? Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+