Orzechy solone

Pyszne orzeszki solone w wersji domowej. Przepis podsunęła mi moja koleżanka z Kosowa, która ma je zawsze w zapasie w domu. Wykorzystuje orzechy laskowe lub migdały. W krajach arabskich tak przygotowane orzechy podawane są często w restauracjach jako przekąska do wina.

Składniki:

  • 400g orzechów laskowych
  • 2 białka
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka przełożyć do miski i rozkłócić trzepaczką lub widelcem. (Tylko chwilę, nie należy białka ubijać).
  2. Dodać sól i orzechy. Całość wymieszać.
  3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy wyciągać rękami z miski (pozwalając, aby nadmiar białka ociekł) i układać na papierze do pieczenia.
  4. Blachę z orzechami włożyć do piekarnika i dopiero teraz ustawić piekarnik na 200°C, grzałka góra- dół. (Orzechy powinny się powoli prażyć).
  5. Piec ok. 18- 20 minut. Należy przemieszać je podczas pieczenia 2- 3 razy. (Orzechy będą przyklejać się do papieru).
  6. Gotowe orzechy wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia.
  7. Następnie przełożyć do słoików i zamknąć. Przechowywać w ciemnym miejscu do ok. 3 tygodni.

Uwaga:

  • Orzechy można jeść ze skórką lub bez niej. Bardzo ładnie oddziela się od orzecha. Jak kto lubi ;).

Kuchnia:

Bałkańska

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Orzechy solone Orzechy solone