Sernik z wiśniową pianką

Ekskluzywny sernik z lekką, wiśniową pianką i bitą śmietaną. Prezentuje się pięknie. Można byłoby zaserwować go zamiast tortu, jeśli nie lubicie mas. Jest pyszny, lekki, orzeźwiający i nie za słodki.

Składniki:

Spód:

  • 190g ciasteczek typu Digestive, w zastępstwie herbatników pełnoziarnistych lub kakaowych (w wersji bezglutenowej np: Digestive Landtaler firmy Schär lub herbatniki bezglutenowe)
  • 50g masła

Masa serowa:

    • 750g twarogu z wiaderka lub quarku
    • 250g serka mascarpone
    • 130g cukru
    • 36g skrobi ziemniaczanej
    • 4 jajka

Wiśniowa pianka:

      • 400g wiśni świeżych lub mrożonych (waga bez pestek)
      • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
      • 6 łyżek cukru
      • 400ml słodkiej śmietany 30- 36%

Bita śmietana:

    • ok. 300g słodkiej śmietany 30- 36%
    • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy wiśnie mrożone, należy przełożyć je do garnka i pozostawić do odmrożenia.
  2. Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i skrobię zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki (na czas przygotowania pianki wiśniowej, a najlepiej na parę godzin).

2

  1. Przygotować wiśniową piankę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Rozmrożone wiśnie w garnku zasypać cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus wiśniowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Mus pozostawić do ostygnięcia. Chłodny włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do musu.
  2. Piankę wiśniową wyłożyć na schłodzony sernik (w tortownicy lub wciągnąć sernik na paterę i zacisnąć obręcz do tortu). Sernik wstawić do lodówki, aby pianka stężała.
  3. Gdy wiśniowa pianka stężeje, przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i ozdobić wierzch ciasta.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik z wiśniową pianką Sernik z wiśniową pianką Sernik z wiśniową pianką