Granita truskawkowa

Chłodząca, pyszna, małokaloryczna truskawkowa słodycz. Można podawać ją samą, z kawałkami truskawek lub bitą śmietaną.

Składniki:

  • 500g świeżych truskawek
  • 150ml wody
  • 50g cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować, mieszając by cukier się rozpuścił. Ostudzić.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dolać zimną wodę i dokładnie wymieszać.
  3. Masę truskawkową przelać do naczynia najlepiej metalowego (w miarę szerokiego, a nie głębokiego. Użyłam metalowej miski). Wstawić do zamrażalnika. Po 30 minutach zaglądnąć. Jeśli masa zacznie zamarzać na brzegach naczynia to od tego momentu należy co pół godziny zdrapywać zamrożoną masę widelcem ze ścianek i dna naczynia. Tak należy postępować, aż cała masa się zamrozi i będzie miała postać małych kryształków. (Trwa to kilka godzin, w zależności od temperatury w zamrażalniku).
  4. Granitę rozłożyć do szklaneczek lub pucharków i podawać. (Gdy granita poleży długo w zamrażalniku będzie twarda. Przed podaniem należy odczekać parę minut, aż lekko zmięknie).

Smacznego.

Granita truskawkowa

Granita truskawkowa

Granita truskawkowa