Granola

Zdrowa wersja chrupiącego musli. Pieczone płatki owsiane z orzechami, pestkami słonecznika i dyni, osłodzone miodem, syropem z agawy lub klonowym. Do gotowej granoli można wmieszać według uznania jeszcze suszone owoce. Owoców suszonych nie należy piec, ponieważ wysuszą się jeszcze bardziej i zrobią gorzkie.

Granolą można podawać tak jak musli, czyli z mlekiem lub jogurtem. Można użyć jej również jako posypkę do deserów i lodów.

Składniki na ok. 600g granoli:

  • 300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
  • 100g mieszanki dowolnych orzechów
  • 30g pestek słonecznika
  • 30g pestek dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 200g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu

dodatkowo:

  • suszone owoce np. rodzynki, żurawina, morele, figi, daktyle, plasterki banana, jabłka itp.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełożyć płatki owsiane, orzechy (grubo posiekane), ziarna (pestki z dyni można też grubo posiekać), cynamon, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem wymieszać.
  2. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).

3

  1. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać według uznania z suszonymi owocami.
  2. Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 15 minut
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 25 minut
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Granola