Strona Główna Z owoców Arbuzowy rekin
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Arbuzowy rekin Drukuj Email
piątek, 28 czerwca 2013 11:20

Arbuzowy rekin

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis w necie, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.

Podobnego rekina można zrobić również z melona ;)

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallow lub inna dekoracja jako oczy)
  • 3- 4 wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ arbuza. Odłożyć na bok.
  2. Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10cm i na szerokość ok. 5- 8cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.

2

3

  1. Wyciągnąć miąższ ze środka i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.

4

  1. Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 1cm.

5

  1. W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.

6

  1. Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć Toffifee i przymocować wykałaczką.
  2. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.
  3. Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Tagi:
follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #11 Joanna 2014-03-07 21:21
neti nie kupiłabym arbuza o tej porze roku, ale możesz kupić melona i też z niego zrobić rekina ;-)
Cytować
 
 
0 #10 neti 2014-03-07 21:15
Wygląda apetycznie. Nie jest to sezon, ale wypatrzyłam arbuza w markecie, boję się tylko o to, czy nie będzie w smaku "zdrewniały". Co radzisz Joasiu, kupić, czy wstrzymać się? Czy można przygotować go dzień wcześniej? Jeżeli tak, to jak go przechowywać?
Cytować
 
 
+1 #9 Joanna 2013-09-11 19:42
Agnes arbuz jest pokrojony w kawałki, więc nie ma problemu. Połóż obok np. szczypce do ciasteczek lub cokolwiek do nabierania chociażby widelec i każdy nałoży sobie dowolną ilość kostek :roll:
Cytować
 
 
+1 #8 Agnes 2013-09-11 16:13
Kurcze super wyglada , tylko jak nabierać pózniej taki smakołyk? :)
Cytować
 
 
+1 #7 daria 2013-07-15 09:49
na wesele siostry na stoły zapewne zrobię :)
Cytować
 
 
+1 #6 Magda 2013-07-05 22:06
oj zaczęłam od cytrynowca, jest na prawdę niesamowicie pyszny i orzeźwiający, jutro garden party córeczki i cytrynowiec niby dla rodziców maluchów, ale rekin bije na głowę wszystko inne,
od razu dodaje stronkę do ulubionych:)
same genialne przepisy, co najlepsze jestem chodzącym zakalcem i nawet biszkopt nigdy mi nie wychodzi, a tutaj zwąchałam pasję i odkrywał ją właśnie u siebie, co najlepsze nawet przeklęty już przeze mnie biszkop wyszedł jak nigdy udany:)
oby tak dalej
Cytować
 
 
+1 #5 ula-ma-kota.blogspot 2013-07-01 10:07
haha, czad!
Cytować
 
 
+1 #4 kasia 2013-06-29 18:57
Zrobiłam bardzo podobnego arbuza chociaż u mnie wyszła bardziej pirania niż rekin. Ale świetny pomysł i prosty w realizacji. U mnie oczka częściowo wycięte były z białego miąższu a środek oczek z suszonej żurawiny.
Cytować
 
 
+1 #3 Ela 2013-06-28 19:39
Już zaczynam się bać takiego rekina:)
Cytować
 
 
+4 #2 Angie 2013-06-28 17:42
świetnie wygląda, w sam raz na imprezy: )
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl