Strona Główna Z owoców Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa Drukuj Email
piątek, 01 kwietnia 2011 15:13

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Aromatyczna kandyzowana skórka czy to pomarańczowa, czy cytrynowa jest idealna do świątecznych wypieków. Jest nieodłącznym elementem dekoracyjnym wielu mazurków i bab wielkanocnych. Przyda się również przy wypiekach bożonarodzeniowych, do keksów, serników, makowców, a także pierników.

Skórka kandyzowana jest łatwa w przygotowaniu, a zapach unoszący się w kuchni podczas jej przygotowania jest po prostu cudowny. 

Kandyzowana skórka pomarańczowa:
Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka wody lub sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Kandyzowana skórka cytrynowa:
Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze (cytryny) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. (Najlepiej pociąć skórę na ćwiartki i ściągnąć ją z owocu). Ze skórek usunąć trochę białej części. Skórki pociąć najlepiej w grubsze paski. (Jedną ćwiartkę skóry z pomarańczy kroję na 4 paski, a z cytryny na 3. Nie kroję od razu w kostkę, bo paski jest później łatwiej osuszyć).

02

  1. Tak przygotowane paski zalać wodą i gotować przez ok. 10min. (Oczywiście, jeśli przygotowujemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową na raz, gotujemy skórki oddzielnie w dwóch garnkach). Wodę wylać.

03

04

  1. Skórki zalać po 1 szklance wody i dodać po jednej szklance cukru. (Pomarańcze można zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy uzupełnionym o wodę tak, aby razem była 1 szklanka płynu). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość płynu wyparuje i powstanie dość gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. (Trwa to ok. 40-60min).
  2. Kolejno rozłożyć skórki, pojedynczo, na kratce. Pozostawić na całą noc, nieprzykryte, do wyschnięcia. Można je również jeszcze wilgotne obtoczyć w cukrze. Syrop można zużyć np. do słodzenia herbaty.

05

06

  1. Na drugi dzień można pokroić skórki w kostkę.
  2. Przechowywać w lodówce zamknięte w słoiku.

Smacznego Smile.

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
+1 #18 Kasia 2013-12-19 21:50
Po kilku próbach w końcu sukces! Skórka doskonała, szczególnie w gorzkiej czekoladzie. Dziękuję za przepis.
Cytować
 
 
0 #17 Anet 2013-12-14 19:01
Dzięki za przepis! wyszła mi wspaniała skórka pomarańczowa i cytrynowa :)
Cytować
 
 
+2 #16 D. 2013-04-07 13:47
Świetny przepis. Robię już kolejny raz, są kruche i bardzo aromatyczne i ładnie się przechowują, a trzymam je już w lodówce ponad wspomniany wyżej miesiąc;]
Cytować
 
 
0 #15 Urszula 2013-02-25 11:00
Kasiu jak możesz to podeślij mi przepisz na moja pocztę gustaw123j@wp.pl
Cytować
 
 
+3 #14 Kasia 2012-12-11 14:32
Monikaa z 2 pomarańczy wyjdzie ok 200 g. Ja robiłam innym sposobem (nie suszylam) i 100g zuzylam do placów i zostało mi jeszcze tyle samo.
Cytować
 
 
+1 #13 Joanna 2012-12-09 20:52
Moniko nigdy nie ważyłam :roll: Wyszła mi taka miseczka jak na zdjęciach.
Cytować
 
 
+2 #12 monikaaa 2012-12-09 19:44
ile gramów kandyzowanych skórek wychodzi z dwóch cytryn/pomarańczy? :)
Cytować
 
 
0 #11 edat 2012-12-06 22:30
skórka pomarańczowa przepyszna aż trudno się oprzeć żeby nie zjeść wszystkiego na raz - mąż stwierdził, że lepsze niż cukierki....PYCHA
Cytować
 
 
+8 #10 agataaaa 2012-10-26 12:02
jarobie od zawsze skórke w ten sposób. kroje na kostke skorke z pomaranczy czy cytryny zasypuje cukrem zamykam w słoiczku wkładam do szafy i gotowe nie wiem jak długo trzeba to trzymac bo nie zwracam na to uwagi ale jak potrzebuje to zawsze mam w szafie stoi słoik juz 2 lata i zero plesni piekny kolor i smak nawet nie pomyslała bym ze ktos kombinuje z gotowaniem potem suszeniem i trzymaniem w lodówce
Cytować
 
 
+8 #9 kada 2012-05-05 21:49
Niestety nie wyszła mi skorka cytrynowa z tego przepisu. Może wypróbuje innego. Po wystudzeniu skórka jest twarda.... nie można pokrajać ani ugryźć....
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+