Strona Główna Z masy Róże z masy maślanej
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Róże z masy maślanej Drukuj Email
wtorek, 15 listopada 2011 23:24

Róże z masy maślanej

Róże z masy nadają się doskonale do dekoracji tortów, ciast, czy muffinek. Nie można uformować ich bezpośrednio na cieście (jeśli ktoś ma wprawę, to jest w stanie zrobić je bezpośrednio na muffinkach Wink). Róże muszą zostać przygotowane wcześniej. Schłodzone można dopiero przenieść na ciasto.


Do formowania róży potrzebna jest podstawka i rękaw cukierniczy z końcówką do formowania róży i końcówką do formowania liści.

końcówka do formowania róży i podstawka:

02

końcówka do formowania liści:

03

Róże wykonuje się z masy maślanej. Ja użyłam masy z tego przepisu: „Tort klasyczny”, robiąc ją z ½ porcji. Większą część masy, przeznaczoną na róże, pofarbowałam barwnikiem czerwonym, a mniejszą, przeznaczoną na listki, barwnikiem zielonym.

Wykonanie róży z masy:

  1. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadrat o wielkości ok. 5x 5cm.
  2. Przygotowaną masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego. Nałożyć końcówkę do formowania róży.
  3. Na podstawce zrobić małego kleksa z masy i położyć wycięty kwadrat z papieru. (Dzięki masie papier będzie trzymał się na podstawce).
  4. Na środku wycisnąć z masy stożek. (Właściwie powinno się to zrobić dodatkową okrągłą końcówką, ale ja robiłam wszystko jedną końcówką, nie bawiąc się w ich przekładanie).
  5. Rękaw należy ustawić tak, aby szersza część końcówki była skierowana do dołu a cieńsza do góry. Obracając podstawką o 360° i jednocześnie wyciskając masę z rękawa, należy uformować pierwszy płatek.
  6. W kolejnym obrocie należy zrobić 3 płatki.
  7. Teraz należy zacząć w połowie dowolnego, uformowanego płatka i ponownie utworzyć kolejny rząd płatków. Końcówkę należy odchylać coraz bardziej do tyłu, aby róża miała rozwinięte płatki.
  8. Tak postępować, aż róża będzie gotowa.
  9. Gotową różę razem z papierem ściągnąć z podstawki i przełożyć na deskę lub płaski talerz i wstawić do lodówki, aby stwardniała.
  10. W ten sam sposób przygotować pozostałe róże.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Listki do róży przygotowuje się bezpośrednio na cieście, na którym znajdują się już ułożone róże. Przy robieniu liści nie jest potrzebna żadna wprawa. Należy użyć tylko odpowiedniej końcówki. Wyciskając masę z rękawa, listki formują się dosłownie same.

Dim lights Embed Embed this video on your site

Róże z masy maślanej

Róże z masy maślanej

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #24 Joanna 2014-04-07 21:27
Ewo znalazłam właśnie, ale plastikową: http://www.aledobre.pl/5335,Tylki_plastikowe_do_lukrow_w_tubie_z_podstawka_do_kwiatow_5_czesci_8211_418_47300_Wilton.html albo tortytorty.pl/do_dekorowania/wykrawaczki/do_kwiatow/zestaw_podstawek_do_kwiatow_z_lukru_krolewskiego_4_szt.html
Cytować
 
 
-1 #23 ewa 2014-04-07 08:09
witam gdzie moge kupic taka podstawke do formowania roz? nigdzie nie moge znależć. pozdrawiam P.S.roze przesliczne
Cytować
 
 
0 #22 Joanna 2014-01-16 17:57 Cytować
 
 
-1 #21 Anna 2014-01-16 12:43
Proszę o przepis jak zrobić taką masę na róże, mam urodziny wnuczka i chciał bym spróbować zrobić róże. z góry dziękuję za podpowiedź. :-)
Cytować
 
 
+6 #20 Jagoda 2013-03-27 13:44
Moja mama robiła takie róże na tort jak byłam mała. Miała taką końcówkę spłaszczoną, którą tata jej zrobił z konserwy, a zamiast rękawa używała papieru śniadaniowego. Do listków sam papier, odpowiednio przycięty. Żadnego fachowego sprzętu, a efekt - równie urzekający :)
Cytować
 
 
0 #19 Joanna 2013-03-20 21:08
Anno tak, jak najbardziej. One są bardzo pracochłonne, więc najlepiej jest przygotować je wcześniej.
Cytować
 
 
+1 #18 Anna 2013-03-20 16:24
witam ;))
mam do zrobienia 50 babeczek w krótkim czasie, stad moje pytanie :
czy takie róże można zrobić wieczorem a kolejnego dnia dać je na tort ? czy będą wtedy dalej ,,jadalne " ?
Cytować
 
 
+1 #17 Joanna 2013-03-18 19:14
Kubo linka podałam w komentarzu nr. 10 a kupiłam cały zestaw na ebayu niemieckim.
Cytować
 
 
0 #16 Kuba 2013-03-18 17:09
Czy mogłaby Pani zdradzić gdzie kupiła Pani rękaw cukierniczy i końcówki?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #15 Joanna 2012-08-16 17:39
Olgo a próbowałaś włożyć masę na chwilę do lodówki? od początku miałaś masę za rzadką? jeśli tak to wydaje mi się, że jajka nie były dobrze ubite. Możesz utrzeć trochę miękkiego masła i do niego wmiksowywać po trochu tą rzadszą masą.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl