Strona Główna Z masy Róże z masy cukrowej
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Róże z masy cukrowej Drukuj Email
czwartek, 17 marca 2011 10:27

Róże z masy cukrowej

Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.

  1. Najpierw należy przygotować masę cukrową korzystając z tego przepisu: "Masa cukrowa" (Masy wychodzi dużo. Wystarcza jej na obłożenie tortu o średnicy 30cm i zrobienie róż do dekoracji). Następnie należy pofarbować część masy na zielono (listki), a resztę na taki kolor, jaki mają mieć płatki róż.
  2. Różę tworzy się z ok. 6 krążków. W tym celu należy rozwałkować masę cukrową na posmarowanym delikatnie olejem blacie (lub posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem) i wyciąć z niej kieliszkiem krążki. Gotowe krążki można przykryć zwilżoną ściereczką, aby nie obsychały. Można również odrywać po kawałku masy i formować w dłoniach krążki. (Krążki nie muszą być wcale idealnie równe. Robiłam tym drugim sposobem).
  3. Róże bardzo dobrze formuje się na wykałaczce. Wykałaczkę można wbić np. w styropian, aby stała prosto. Na wykałaczkę należy nałożyć stożek zrobiony z masy cukrowej.

02

  1. Następnie wokół stożka przyklejamy po kolei krążki. (Stożek obkleiłam jednym krążkiem, w kolejnym „rzędzie” przykleiłam dwa, a w ostatnim 3 krążki). Krążki należy odchylać lekko na zewnątrz, formując ładne płatki róż. Przy formowaniu, gdy masa nie chce się skleić, można zwilżyć ją delikatnie wodą lub w przeciwnym wypadku, gdy za bardzo się klei, podsypać lekko cukrem pudrem.

03

  1. Spód róży odrywamy, bo będzie z pewnością za długi.
  2. Z zielonej masy należy uformować listki. Ja formowałam w dłoni, nadając im kształt, a w środku zrobiłam nacięcia plastikowym nożykiem.
  3. Tak przygotowane róże przyklejamy na tort, bądź inne ciasto. (Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu).

Przykład wykorzystania:

1. "Tort z masą cukrową"

Róże z masy cukrowej

Róże z masy cukrowej

Róża to najbardziej klasyczna dekoracja z masy cukrowej. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne.
Najpierw należy przygotować masę cukrową korzystając z tego przepisu: Masa cukrowa, a następnie pofarbować część masy na zielono (listki), a resztę na taki kolor, jaki mają mieć płatki róż.
Różę tworzy się z ok. 6 krążków. W tym celu należy rozwałkować masę cukrową na posmarowanym delikatnie olejem blacie (lub posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem) i wyciąć z niej kieliszkiem krążki. Jeśli posiadacie wprawę w klejeniu ozdób z masy cukrowej, możecie odrywać po kawałku masy i formować w dłoniach krążki.
Róże bardzo dobrze formuje się na wykałaczce. Wykałaczkę można wbić np. w styropian, aby stała prosto. Na wykałaczkę należy nałożyć stożek zrobiony z masy cukrowej. Następnie wokół stożka przyklejamy po kolei krążki. (Stożek obkleiłam jednym krążkiem, w kolejnym „rzędzie” przykleiłam dwa, a w ostatnim 3 krążki). Krążki należy odchylać lekko na zewnątrz, formując ładne płatki róż. Przy formowaniu, gdy masa nie chce się skleić, można zwilżyć ją delikatnie wodą lub w przeciwnym wypadku, gdy za bardzo się klei, podsypać lekko cukrem pudrem.
Spód róży odrywamy, bo będzie z pewnością za długi.
Z zielonej masy należy uformować listki. Ja formowałam w dłoni, nadając im kształt, a w środku zrobiłam nacięcia plastikowym nożykiem.
Tak przygotowane róże przyklejamy na tort, bądź inne ciasto.

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #42 Joanna 2013-11-18 20:43
Aniu można. Jedna weganka tak zrobiła, ale niestety nie podała ile agaru dodać. Może na opakowaniu pisze jak żelatynę przeliczyć na agar.
Cytować
 
 
0 #41 Ania 2013-11-18 14:46
Witam,

Czy zelatyne move zastapic Agarem?
Cytować
 
 
0 #40 Joanna 2013-11-12 13:57
Ewelino barwnik dodajesz do gotowej masy i zagniatasz do uzyskania odpowiedniego, jednolitego koloru. Barwnik w proszku musisz rozpuścić uprzednio w minimalnej ilości wody. Ilość dodanego barwnika zależy od użytego barwnika. Jedne są bardziej intensywne, drugie mniej.
Masę można zrobić również z pianek, ale to już inny przepis i sama jeszcze nie próbowałam.
Cytować
 
 
0 #39 Ewelina 2013-11-12 08:48
Czy to prawda,że taką masę cukrową mozna zrobić też z podgrzanych w mikrofalii gotowych pianek typu jojo??
Cytować
 
 
0 #38 Ewelina 2013-11-12 08:47
Witam!
Nigdy jeszcze nic nie rozbiłam z masy cukrowej, ale zamierzam zrobić tort urodzinowy dla synka. Barwniki w proszku zakupiłam, myslę, że z masą też sobie dam radę, tylko nie wiem w jakim momencie, ile i jak trzeba dodać sam barwnik. Bardzo proszę o pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam
Cytować
 
 
+8 #37 maniusia 2013-05-28 18:41
gdzie można kupić barwniki, u mnie w markecie brak
Cytować
 
 
0 #36 Joanna 2013-05-11 09:39
Moniko dowolny.
Cytować
 
 
0 #35 Monika 2013-05-11 06:54
czy barwnik dodany do masy ma być w proszku czy w żelu?
Cytować
 
 
0 #34 Joanna 2013-04-01 17:42
Kasiu dodając odrobinę czerwonego barwnika do masy.
Cytować
 
 
+2 #33 Kasia 2013-03-31 22:41
A jak zabarwić masę na kolor cielisty ??? Pozdrawiam
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl