Strona Główna Z masy Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować
de

Domowe-Gotowanie.pl

Sałatka śledziowa (31 Mar 2015)
Chipsy z selera (12 Feb 2015)

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować Drukuj Email
środa, 16 marca 2011 16:14

Masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Przykłady wykorzystania:

1. "Róże z masy cukrowej"

2. "Tort z masą cukrową"

3. "Tort Barbie"

4. "Tort samolot"

follow_bird-b
 

Komentarze  

 
0 #268 Joanna 2015-04-02 21:26
Aneto najpierw zrobiłam przód torebki, później w ten sam sposób tył, a na końcu pasek przez środek. Złączenia przykryłam cienkimi wałeczkami. Czy zrobią się fałdy to zależy od wprawy. Najłatwiej jest pokrywać ciasto etapami, planując złączenia w najbardziej korzystnych miejscach.
Cytować
 
 
0 #267 Aneta 2015-04-02 21:05
Witam, chciałabym zrobić tort w kształcie dinozaura stojącego w masie z lukru plastycznego. To jak mam dekorować masą? na położony biszkopt nałożyć najpierw np. lewą stronę a potem żeby nałożyć prawą to co zrobić żeby się nie porobiły wgniotki na lewej stronie już z masą? Jak nakładała Pani masę na tort torebkę? z góry dziękuję za odpowiedź:) P.S. podziwiam, chylę czoła dla Pani talentu i pracowitości.
Cytować
 
 
0 #266 sylwia 2015-02-27 20:28
Nigdy nie doprowadzilam zelatymy do zagotowania. Cukier dodaje partiami. A w ilu czesciach powinnam dac puder? Moze zbyt dlugo go wyrabiam? A moze za krotko. Juz sama nie wiem w czym moze byc problem.
Cytować
 
 
0 #265 Joanna 2015-02-26 07:59
Sylwio zwróć uwagę, czy nie przegrzewasz żelatyny. Nie może się bowiem zagotować. Uważaj również przy dodawaniu cukru. Dodawaj go stopniowo, do otrzymania plastycznej masy.
Cytować
 
 
0 #264 sylwia 2015-02-24 19:56
Witam robie juz 5 mase ztego przepisu i wyszla mi tylko raz.wszystkie pozostale byly kruche nie dalo sie ich rozwalkowac byly sztywne i malo elastyczne. Co moge robic zle skoro postepuje zgodnie z przepisem?
Cytować
 
 
-1 #263 Joanna 2015-02-13 07:49
Włodkudodałabym barwniki na końcu do gotowej masy i ponownie zagniotła do uzyskania jednolitej masy.
Cytować
 
 
0 #262 włodek 2015-02-12 17:14
Kiedy dodać barwnik, chciałbym zrobić 4 kule o różnych kolorach....
rozdzielić ten płyn żelatynowy i go bawić czy gotowe kule? mam profesjonalne barwniki proszkowe
Cytować
 
 
0 #261 Joanna 2015-02-05 21:30
Agnieszko normalnie wstaw do lodówki i nie przykrywaj.
Cytować
 
 
0 #260 Agnieszka 2015-02-05 21:05
Czy tort pokryty tą masą musi być szczelnie przykryty trzymając go w lodówce?? Czy nie koniecznie?
Cytować
 
 
0 #259 Monika 2015-01-28 07:57
To teraz już jestem całkiem zmartwiona ... lodówka ma około 5 lat ;) Tort nie dotykał ścianki a wszystko co było inne w lodówce pozamykałam w pojemniki żeby nie przesiąknęło zapachem . Krem nie dokładnie z tego przepisu ale z budyniu z torebki , proporcje podobne , może nie wysmarowałam tego szczelnie ?
Cytować
 
 
0 #258 Joanna 2015-01-26 23:16
Moniko masa maślano- budyniowa jak najbardziej nadaje się pod masę cukrową. Nie wiem, jaką Ty robiłaś, ale ja robię zawsze taką: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/509-przepis-na-tort-kwiatek (masa do dekoracji i obłożenia tortu). Masz może starą lodówkę? Może jest w niej wigotne powietrze, albo tort dotykał tyniej ścianki lodówki. W nowych lodówkach raczej nie ma takiego problemu, ale wiem, że w starych często tak się zdarzało.
Cytować
 
 
0 #257 Monika 2015-01-26 05:51
Witam ,zrobiłam niedawno tort z masą maślano budyniową po paru godzinach w lodówce zabrałam się za dekorowanie masą cukrową ( świetny przepis :) ) wszystko było ok aż do rana następnego dnia ! góra zaczęła się topić :( co zrobiłam nie tak ? czy na górę powinnam dać samo masło utarte z cukrem ? pomóżcie bo chciałabym zrobić taki tort na urodziny córki ale teraz się boję ...pozdrawiam :)
Cytować
 
 
-1 #256 Joanna 2015-01-25 21:20
Ewelino Glukosesirup to glukoza w płynie. Też możesz użyć, ale w normalnym supermarkecie znajdziesz Traubenzucker.
Barwniki lepsze są w proszku.
Cytować
 
 
0 #255 Ewelina 2015-01-25 00:21
Ach, i czy barwniki mogą być w proszkuczy lepsze są płynne ?
Cytować
 
 
0 #254 Ewelina 2015-01-25 00:17
Ok. Dzięki, a to to samo co Glukosesirup ? Ja w temacie pieczenia to dopiero pełzam, trafiłam na stronkę szukając przepisu na tort urodzinowy dla mojej córki, zostałam przez nią "zmuszona" do upieczenia i będę to robiła częściej, a dekorowanie podoba nam się najbardziej, dlatego chcę spróbować zrobić masę samodzielnie.
Cytować
 
 
0 #253 Joanna 2015-01-24 21:20
Ewelino glukoza to Traubenzucker. Kupuję ją najczęściej w REWE lub Tengelmann, w opakowaniu kartonowym jak np. Speisestärke.
Rękawiczki możesz oczywiście użyć, jeśli tylko nie utrudnią Ci pracy.
Cytować
 
 
0 #252 Ewelina 2015-01-24 01:50
Pisałaś w innych przepisach że składniki pochodzą z Niemiec, czy możesz mi podać w jakim sklepie kupujesz glukozę ? I czy można wygniatać masę w foliowych rękawiczkach, jeśli tak to kupię takie.
Cytować
 
 
0 #251 Angi 2015-01-22 18:36
Witam,
Chciałam z podanego przepisu zrobić tylko figurki. Na torcie planowałam masę ze smietany i mascarpone. Wiem, że śmietany się ten lukier nie trzyma, ale może znasz jakiś sposób by coś podłożyć pod same figurki i dopiero położyć je na torcie ?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+