Strona Główna Z masy Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować Drukuj Email
środa, 16 marca 2011 16:14

Masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Przykłady wykorzystania:

1. "Róże z masy cukrowej"

2. "Tort z masą cukrową"

3. "Tort Barbie"

4. "Tort samolot"

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #244 Joanna 2014-09-29 16:37
Karolino dodatek planty nie jest konieczny. Ja robię zawsze bez niej. Niby dzięki jej dodatkowi masa wolniej wysycha.
Cytować
 
 
0 #243 karolina 2014-09-29 13:30
Przepis wygląda super a Pani wypieki fantastyczne. W wielu przepisach napotkałam się na dodatkowy składnik masy cukrowej jest nim tzw. "PLANTA" jest ona dostępna tylko w wybranych marketach i mam trudności z jej dostępem. W Pani przepisie jej nie znalazłam z czego się ogromnie cieszę ale co ona ma takiego, że wszyscy ją zachwalają i czy ma ona jakieś wielkie znaczenie w masie cukrowej??
Cytować
 
 
0 #242 wiktoria 2014-08-26 20:17
dziekuje bardzo za odpowiedz :) moze moje pytanie bylo głupie ale musialam miec 100% pewnosci zeby zrobic dobrze :)
Cytować
 
 
0 #241 Joanna 2014-08-24 08:17
Wiktorio jak Ci wygodnie. Ja wysypuję z połowę cukru na blat, robię wgłębienie i wlewam powoli żelatynę i szybko zagniatam (tak jak się przygotowuje ciasto kruche).
Cytować
 
 
0 #240 wiktoria 2014-08-22 13:11
witam:) chcialabym zrobic tort bratu mcQueen :) i pokryc go wlasnie masa cukrowa :)ale nie rozumiem troche przepisu :) pisze ze gdy przestygnie dodawac cukier puder i nie rozumiem czy to trzeba wyrabiac na blacie czy w misce a pozniej przelozyc na blat :)
przepraszam jesli moje pytanie jest bez sensu ale poprostu niewiem jak tą mase robic :D
Cytować
 
 
0 #239 aga 2014-06-17 12:23
czyli musze zrobić drugą masę z z margaryny i budyniu. bede rownież robia ciasto sonecznikowe moze z niego mase da sie wykorzystać.
Cytować
 
 
0 #238 Joanna 2014-06-17 09:56
Aga przełóż nią biszkopt, a boki posmaruj masą maślaną.
Cytować
 
 
0 #237 Aga 2014-06-17 06:56
czy pod mase cukrowa można dać mase truskawkową (truskawki +mascarpone) czy lapeij jad ać na sam biszkopt
Cytować
 
 
0 #236 Aga 2014-06-16 20:10
Dziekuje za przepis :) zrobilam swoj pierwszy tort i mysle ze sie udal

zdjecie: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=763952453656299&set=pcb.763953860322825&type=1&theater
Cytować
 
 
0 #235 Joanna 2014-06-02 18:28
Asiu 3 dni wytrzyma.
Cytować
 
 
0 #234 Asia 2014-06-02 12:51
Przymierzam się do zrobienia ciasta pokrytego masą cukrową. I mam pytanko, jak długo taki tort pokryty masą może stać w lodówce, tzn. chodzi mi o to, czy nic się nie stanie z takim ciastem po 3 dniach.
Cytować
 
 
0 #233 Marianna 2014-05-23 14:13
Masa jest suuuuuuuuuuuuuuuuuuperrrrrrrrrrr. pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.
Cytować
 
 
+1 #232 Joanna 2014-05-13 19:56
Karolino od razu po zrobieniu do gotowej masy.
Cytować
 
 
0 #231 Karolina 2014-05-13 16:01
Witam, chciałabym się dowiedzieć jak mam dodać barwnik do masy cukrowej,od razu po zrobieniu czy też w trakcie jej robienia. Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #230 Joanna 2014-05-12 18:44
Justyś masę cukrową możesz szczelnie zamkniętą przechowywać długo w lodówce, ale musisz ją później ogrzać (albo w mikrofalówce, albo długo zagniatać, aż zmięknie). Osobiście polecam przygotować świeżą masę, bo najłatwiej się z nią pracuje.
Cytować
 
 
+2 #229 Justyś 2014-05-12 18:09
Witam :) Ile dni wcześniej mogę zrobić tę masę, jeśli zrobię ją jutro lub w środę to przeleży mi do soboty?
Cytować
 
 
-1 #228 Joanna 2014-05-08 06:20
Sandro jak najbardziej możesz użyć barwników spożywczych. Kakao za bardzo się nie nadaje, bo wysusza masę i potem się kruszy. (Chyba, że spróbujesz wymieszać kakao z małą ilością wody). Kolor brązowy najlepiej wyjdzie jak dodasz kakao do masy marcepanowej.
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+