Strona Główna Z masy Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować Drukuj Email
środa, 16 marca 2011 16:14

01

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.
Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Przykłady wykorzystania:

1. "Róże z masy cukrowej"

2. "Tort z masą cukrową"

3. "Tort Barbie"

4. "Tort samolot"

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #224 Joanna 2014-04-10 20:10
Paulino tak i tak :-)
Cytować
 
 
0 #223 Paulina 2014-04-10 09:01
Droga Pani Joanno mam pytanie a mianowicie czy po masie cukrowej można pisać pisakami do dekoracji i czy tort może być przełożony masą na bazie bitej śmietany o ile jest on potem pokryty masą maślaną nic się z masą nie stanie? To mój pierwszy raz z tąd moje pytania. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #222 Joanna 2014-04-03 08:51
Agato gotowa masa jest z pewnością wygodna i zaoszczędza się na czasie przygotowania. Trudno jest mi doradzić, czy Ci za pierwszym razem wyjdzie ta z przepisu. Dobrze by było, gdybyś miała czas i zrobiła ją na próbę.
Cytować
 
 
0 #221 Agata 2014-04-02 17:42
Chcę zrobić tort dla mamy na 50-siąte urodziny. Bardzo podobają mi się torty z takimi dekoracjami. Kiedyś próbowałam masę z pianek marshmallows, ale to była totalna porażka jak dla mnie.. ledwo ją zrobiłam i ledwo udekorowałam nią tort, co też za ładnie nie wyglądało. Chcę spróbować masy z tego przepisu, ale boję się, że nie wyjdzie jak trzeba.. Stąd moje pytanie, czy nie lepiej kupić gotową masę?
Cytować
 
 
0 #220 Joanna 2014-04-02 08:17
Doroto masz na myśli masę przechowywaną w lodówce? To normalne. Musisz ją teraz ocieplić i wytrwale zagniatać, aż zmięknie. Możesz włożyć ją też na chwilę do mikrofalówki (tak jest najłatwiej).
Cytować
 
 
0 #219 Dorota 2014-04-01 18:01
a mnie masa stwardła, nie wiem dlaczego, miałam ją szczelnie zamkniętą, a teraz twarda jak kamień :( co robić?
Cytować
 
 
+1 #218 Joanna 2014-03-25 10:32
Wiolu na drugi raz polecam najpierw zająć się obłożeniem tortu. Masa zaraz po przygotowaniu jest najlepsza, najbardziej elastyczna, więc warto najpierw pokryć całą powierzchnię toru, żeby była ładna i gładka. Dopiero potem robić ozdoby. Owinięta folią powinna się trzymać. Najszybciej obsycha nieprzykryta. Jeśli robi się łamliwa i krucha można włożyć ją na chwilę do mikrofalówki i lekko ogrzać, to stanie się znowu plastyczna.
Cytować
 
 
0 #217 Wiola 2014-03-24 14:16
Pani Joanno, zrobiłam masę cukrową wg Pani przepisu i wyszła bardzo fajna. Była bardzo plastyczna, jednak do pewnego momentu ponieważ później zaczęła się łamać i kruszyć. Czy coś zrobiłam źle czy po pewnym czasie tak się dzieje, dodam że niewykorzystaną część trzymałam w folii. Robiłam tort lalkę barbi i zaczęłam od mniejszych ozdób (falbanek), a kiedy potrzebowałam rozwałkować większy kawałek masy na dół sukienki, masa nie trzymała się i rozpadała kiedy chciałam ją przełożyć na tort.Może najpierw trzeba było zacząć od dużych kawałków? Czy da się jakoś przywrócić plastyczność masy? Nie chciałabym rezygnować z ozdabiania tortów masą cukrową , bo to świetna zabawa. Pozdrawiam :roll:
Cytować
 
 
0 #216 Dorota 2014-03-17 19:10
Dodałam jeszcze trochę gorącej wody i weszło mi więcej cukru ale masa wyszła zajefajnie pierwszy raz robiona ale super dziękuję ci bardzo za inspirację i przepisy
Cytować
 
 
0 #215 Joanna 2014-03-17 11:03
Doroto coś mało cukru masa zabrała. Teraz już nic nie zmienisz. Mam nadzieję, że Ci wyjdzie.
Cytować
 
 
0 #214 Dorota 2014-03-17 09:13
Joasiu do masy weszło mi nie całe 500gram cukru i co teraz?
Cytować
 
 
0 #213 Joanna 2014-03-10 21:57
Magdo cieszę się, że wyszło i dziękuję za informację. Czegoś nowego się dowiedziałam ;-)
Co do samej masy to wygląda mi na to, że mogłaś dodać troszkę więcej cukru pudru. Byłoby łatwiej z nią pracować.
Cytować
 
 
0 #212 Magda 2014-03-10 11:03
Jednak zaryzykowałam i położyłam na masę milky way i nic sie nie rozpuściło, masa cukrowa ładnie się przykleiła do ciasta :)

Robiłam pierwszy raz, miałam mały problem z wałkowaniem- kleiło się do blatu, a jak było cienko rozwałkowane to się rwało :/
Cytować
 
 
0 #211 Joanna 2014-03-08 22:16
Ewo osobiście używam tylko glukozy w proszku. Nie mam doświadczenia z glukozą w płynie.
Cytować
 
 
0 #210 Ewa Mikus 2014-03-08 11:51
Witam ,mam pytanie dotyczace glukozy ,ja mam tylko plynna glukoze ona jest bardzo gesta czy tez mam dac 100 gr. plynnej glukozy?Wlasnie zrobilam ta mase i nie uzylam wszytkiego cukru jak w przepisie i taka gumiasta mi wyszla.Brdzo prosze o odpowiedz bo mam niedlugo robic ciasto i chce uzyc tej masy do oblozenia tortu.Juz probowalam innego przepisu ale masa szybko zeschla sie i brzydko wyszedl tort :(.Dziekuje za odpowiedz :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl