Strona Główna Z masy Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Biała masa cukrowa / lukier plastyczny / fondant - przepis jak przygotować Drukuj Email
środa, 16 marca 2011 16:14

Masa cukrowa

Masa cukrowa (lukier plastyczny), podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Masą cukrową najczęściej pokrywa się torty, i formuje z niej różnego rodzaje kwiaty, bądź figury do dekoracji. Jest bardzo elastyczna i plastyczna tak, że bardzo dobrze lepi się z niej dowolne ozdoby. Z podanego poniżej przepisu, masy wystarcza na pokrycie dużego tortu o średnicy 30cm i jeszcze pozostaje na ozdoby. Jest koloru białego i może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na dowolny kolor.

Korzystałam z przepisu z Galerii Potraw.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).

02

  1. Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła. (Masa na bazie masła umożliwi przyklejenie się masy cukrowej do ciasta. Zanim ciasto zostanie pokryte masą cukrową, powinno być schłodzone w lodówce, aby było bardziej stabilne. Przed obłożeniem ciasta masą cukrową, wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki, aby masa maślana była lekko miękka, wtedy masa cukrowa dobrze przyklei się do niej). Masę najlepiej przenieść na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcąco dziur.

03

04

05

  1. Masę dopasować do ciasta. (Najpierw należy wygładzić wierzch, a potem boki ciasta). Nadmiar odkroić. Z resztek można zrobić ozdoby.

06

07

  1. Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. (Choć uważam, że najłatwiej się ją rozwałkowuje od razu po zrobieniu).
  2. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo.
  3. Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).
  4. Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła.
  5. Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i jest bardzo sztywna. Ciasto (tort) obłożone taką masą wydaje się być bardzo stabilne. Pomimo tego, że masa stwardnieje, ciasto bardzo dobrze się kroi.
  6. Masa jest bardzo słodka. Smakuje jak cukier, ale jeśli rozwałkuje się ją dość cienko, to nie będzie jej dużo i jest całkiem zjadliwa ;). Jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej wcale jeść. Głównym jej zadaniem jest przecież nadanie tortowi pięknego wyglądu.

Przykłady wykorzystania:

1. "Róże z masy cukrowej"

2. "Tort z masą cukrową"

3. "Tort Barbie"

4. "Tort samolot"

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #258 Joanna 2015-01-26 23:16
Moniko masa maślano- budyniowa jak najbardziej nadaje się pod masę cukrową. Nie wiem, jaką Ty robiłaś, ale ja robię zawsze taką: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-biszkoptowe/509-przepis-na-tort-kwiatek (masa do dekoracji i obłożenia tortu). Masz może starą lodówkę? Może jest w niej wigotne powietrze, albo tort dotykał tyniej ścianki lodówki. W nowych lodówkach raczej nie ma takiego problemu, ale wiem, że w starych często tak się zdarzało.
Cytować
 
 
0 #257 Monika 2015-01-26 05:51
Witam ,zrobiłam niedawno tort z masą maślano budyniową po paru godzinach w lodówce zabrałam się za dekorowanie masą cukrową ( świetny przepis :) ) wszystko było ok aż do rana następnego dnia ! góra zaczęła się topić :( co zrobiłam nie tak ? czy na górę powinnam dać samo masło utarte z cukrem ? pomóżcie bo chciałabym zrobić taki tort na urodziny córki ale teraz się boję ...pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #256 Joanna 2015-01-25 21:20
Ewelino Glukosesirup to glukoza w płynie. Też możesz użyć, ale w normalnym supermarkecie znajdziesz Traubenzucker.
Barwniki lepsze są w proszku.
Cytować
 
 
0 #255 Ewelina 2015-01-25 00:21
Ach, i czy barwniki mogą być w proszkuczy lepsze są płynne ?
Cytować
 
 
0 #254 Ewelina 2015-01-25 00:17
Ok. Dzięki, a to to samo co Glukosesirup ? Ja w temacie pieczenia to dopiero pełzam, trafiłam na stronkę szukając przepisu na tort urodzinowy dla mojej córki, zostałam przez nią "zmuszona" do upieczenia i będę to robiła częściej, a dekorowanie podoba nam się najbardziej, dlatego chcę spróbować zrobić masę samodzielnie.
Cytować
 
 
0 #253 Joanna 2015-01-24 21:20
Ewelino glukoza to Traubenzucker. Kupuję ją najczęściej w REWE lub Tengelmann, w opakowaniu kartonowym jak np. Speisestärke.
Rękawiczki możesz oczywiście użyć, jeśli tylko nie utrudnią Ci pracy.
Cytować
 
 
0 #252 Ewelina 2015-01-24 01:50
Pisałaś w innych przepisach że składniki pochodzą z Niemiec, czy możesz mi podać w jakim sklepie kupujesz glukozę ? I czy można wygniatać masę w foliowych rękawiczkach, jeśli tak to kupię takie.
Cytować
 
 
0 #251 Angi 2015-01-22 18:36
Witam,
Chciałam z podanego przepisu zrobić tylko figurki. Na torcie planowałam masę ze smietany i mascarpone. Wiem, że śmietany się ten lukier nie trzyma, ale może znasz jakiś sposób by coś podłożyć pod same figurki i dopiero położyć je na torcie ?
Cytować
 
 
0 #250 Joanna 2015-01-05 00:24
Zuzanno tak, glukoza jest konieczna i nie można jej niczym zastąpić. Poszukaj w supermarketach, aptece lub zamów w necie.
Cytować
 
 
+1 #249 Zuzanna 2015-01-04 11:56
Chcę zrobić tort dla brata i mam pytanie czy glukoza jest konieczna ?I co właściwie daje ona tej masie ?Jeśli jest konieczna to czy można czymś ją zastąpić lub gdzie ją kupić ? Pytania niezbyt mądre ale Chcę wiedzieć
Cytować
 
 
-1 #248 karolina 2014-12-28 23:48
jak sie robi masę na bazie masła bo nie wiem
Cytować
 
 
0 #247 Kasia 2014-11-07 21:41
Joasiu Ty masz talent :) nie wiedziałam,że można zabarwić czerwonym barwnikiem ...dziękuję za pomoc i na pewno pochwalę się moim arcydziełem nawet jak nie wyjdzie :) Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
+1 #246 Joanna 2014-11-07 08:57
Kasiu odrobina barwnika czerwonego (tylko tyle, aby biała masa przestała być biała :lol: ) Zobacz tak zrobiłam tort pirat: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-czekoladowe-i-kakaowe/501-przepis-na-tort-pirat
Cytować
 
 
0 #245 Kasia 2014-11-04 19:29
Witam serdecznie parę dni temu pytałam się o masę marcepanową do obłożenia tortu dlaczego wyszła mi tłusta i powiem szczerze,że była nawet sucha obawiałam się,że będzie się rwać postanowiłam więc zmienić masę do obłożenia tortu na masę lukrową. Z tego przepisu zrobiłam z połowy składników na prób, bo urodzinki mojej wnusi dopiero w poniedziałek a chciałam aby torcik wyszedł naprawdę tak pięknie jak Twój Joasiu z Myszką Mini i powiem,że niepotrzebnie tak się stresowałam,bo masa wyszła rewelacyjna,sprężysta nawet tak szybko nie wysychała i dała się wałkować.Bardzo dziękuję za ten przepis. Nawet spróbowałam sobie zabarwić jedną część barwnikiem Dr.Otkera - czerwonym kolorem znaczy dałam parę kropli,bo wierzch ma być różowy tylko mam pytanie jakie kolory można ze sobą połączyć aby wyszła buźka cielista.
Cytować
 
 
+1 #244 Joanna 2014-09-29 16:37
Karolino dodatek planty nie jest konieczny. Ja robię zawsze bez niej. Niby dzięki jej dodatkowi masa wolniej wysycha.
Cytować
 
 
+1 #243 karolina 2014-09-29 13:30
Przepis wygląda super a Pani wypieki fantastyczne. W wielu przepisach napotkałam się na dodatkowy składnik masy cukrowej jest nim tzw. "PLANTA" jest ona dostępna tylko w wybranych marketach i mam trudności z jej dostępem. W Pani przepisie jej nie znalazłam z czego się ogromnie cieszę ale co ona ma takiego, że wszyscy ją zachwalają i czy ma ona jakieś wielkie znaczenie w masie cukrowej??
Cytować
 
 
+1 #242 wiktoria 2014-08-26 20:17
dziekuje bardzo za odpowiedz :) moze moje pytanie bylo głupie ale musialam miec 100% pewnosci zeby zrobic dobrze :)
Cytować
 
 
0 #241 Joanna 2014-08-24 08:17
Wiktorio jak Ci wygodnie. Ja wysypuję z połowę cukru na blat, robię wgłębienie i wlewam powoli żelatynę i szybko zagniatam (tak jak się przygotowuje ciasto kruche).
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+