Strona Główna Z marcepanu Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować Drukuj Email
czwartek, 14 lipca 2011 10:21

masa marcepanowa

Często do wypieków, czy to do ciast, czy ciasteczek, również do pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać  w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie młynkiem do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane Wink, ale są one znacznie droższe od tych w łupinkach.

Jutro zapraszam Was na kartofelki marcepanowe przygotowane z tej masy.

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)

02

  1. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.

03

  1. Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. (Nie powinny być jednak bardzo sypkie).

04

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.
  3. Masę można przechowywać, szczelnie zawiniętą, przez kilka tygodni w lodówce.

Uwaga: Z podanym proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru
  • 30g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać.)
  3. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 7.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Smacznego Smile.

Przykłady wykorzystania:

1. "Kartofelki marcepanowe"

2. "Marcepanowe marchewki"

3. "Marcepanowe kurczaczki"

masa marcepanowa

masa marcepanowa

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Komentarze  

 
0 #91 Pedro 2014-05-17 22:21
Ja jak mielę orzechy czy parzę wrzątkiem do łuskania to powierzchnia orzecha robi się gumowa i lepiąca. Totalnie nie nadaje się to do uzyskania masy marcepanowej. O co chodzi?
Cytować
 
 
-1 #90 Waldek 2014-03-23 14:32
Przepis BOMBA!!!
U nas wszyscy lubią marcepan dlatego jak znalazłem ten przepis to się ucieszyłem...
Wszystko udało się jak najlepiej - marcepan wyszedł i smakuje lepiej niż ze sklepu.
Użyłem zamiast normalnego cukru od razu puder, zamiast wody różanej Amaretto...
Migdały zmieliłem w Młynku do Kawy - żadnych grudek czy kawałków, super miazga.
Zrobiłem go w formie Schluckwerder Marsepein Brood - foremka chlebka polanego czekolada...
POLECAM!
Cytować
 
 
+1 #89 Joanna 2014-02-25 16:24
Zuzanno tak, np. Amaretto.
Cytować
 
 
+1 #88 Zuzanna 2014-02-24 21:35
Czy można dodać coś zamiast wody różanej,likieru itp? A właśnie zielony barwnik można uzyskać z naparu ze stewi.
Cytować
 
 
+2 #87 Joanna 2014-01-26 20:21
Mileno marcepan bardzo ładnie można zafarbować na brązowo kakao. Kurkumę możesz dodać, aby uzyskać kolor żółty. Sok z buraka da kolor różowy.
Cytować
 
 
+3 #86 milena 2014-01-25 22:47
witam mam pytanie jak mogę zabarwić masę marcepanową nie mając barwnika proszę o radę
Cytować
 
 
+4 #85 Joanna 2014-01-10 12:43 Cytować
 
 
+2 #84 angelika 2014-01-10 11:03
witam

robiłam ale pytałam w cukierni i masy na tortach to masy marcepanowe cukrowa nie wyglada tak ładnie ale moze miałam zły przepis jak posiada Pani dobry przepis to bardzo prosze :)
Cytować
 
 
0 #83 Joanna 2014-01-09 22:22
Angeliko jeśli chcesz mieć białą masę to zrób masę cukrową.
Cytować
 
 
+2 #82 angelika 2014-01-09 14:43
witam

mam pytanie w jaki sposób zrobic ta mase aby była bielutka ?? czy barwnik spozywczy zabarwi ja na biało??
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
Statyczny_300x250
 
 
NewSeasonWoman 250x250
 
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl