Strona Główna Z marcepanu Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Marcepan / masa marcepanowa – przepis jak przygotować Drukuj Email
czwartek, 14 lipca 2011 10:21

Masa marcepanowa

Często do wypieków takich jak ciasta, ciasteczka, również do pokrycia tortów i przygotowania pralinek potrzebna jest masa marcepanowa. Wygodnie jest kupić gotową masę marcepanową. Może się jednak zdarzyć, że nie możemy jej dostać  w pobliskim w sklepie. Dobrze jest wówczas mieć możliwość przygotowania jej w domu. Poniżej przedstawiam Wam przepis na idealną masę marcepanową. Przy przygotowywaniu tej masy ważne jest jednak posiadanie dobrego robota kuchennego, który zmieli migdały. (Czytałam, że można zmielić migdały ewentualnie młynkiem do kawy, ale osobiście nie próbowałam).

Najżmudniejszy etap to obieranie migdałów. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić już obrane Wink, ale są one znacznie droższe od tych w łupinkach.

Z podanych składników uzyskałam dokładnie 540g masy marcepanowej.

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru pudru
  • 30ml wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórych migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).

2

  1. Obrane migdały należy dokładnie osuszyć na ściereczce.

3

  1. Kolejno należy zmielić migdały. Masa powinna być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Migdały należy mielić tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać. Przy zagniataniu migdały mogą się lekko kruszyć. Nie powinny być jednak bardzo sypkie.

4

  1. Zmielone migdały należy ponownie zmiksować w robocie kuchennym z cukrem pudrem, wodą różaną (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolitą masę. (Można również ręcznie zagniatać, ale trwa to znacznie dłużej).
  2. Masę można przechowywać przez kilka tygodni, szczelnie zawiniętą w lodówce.

Uwaga: Z podanych proporcji powinna wyjść jednolita masa marcepanowa. Jeśli jednak masa byłaby za sucha można dodać jeszcze odrobinę wody różanej (lub alkoholu).

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 250g migdałów
  • 250g cukru
  • 30g wody różanej (lub likieru Amaretto, brązowego rumu, ewentualnie koniaku)
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Migdały włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min.
  2. Migdały obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Migdały należy oczyścić bardzo dokładnie. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać).
  3. Obrane migdały należy osuszyć na ściereczce.
  4. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zmiksować na cukier puder 15s./ obr. 10. Cukier puder odstawić na bok.
  5. Migdały włożyć do naczynia miksującego i zmielić 20s./ obr. 7.
  6. Dodać cukier puder, wodę różaną i aromat. Wymieszać 3min./ pozycja INTERWAŁ, wspomagając ucieranie kopystką.

Smacznego Smile.

Przykłady wykorzystania:

1. "Kartofelki marcepanowe"

2. "Marcepanowe marchewki"

3. "Marcepanowe kurczaczki"

Masa marcepanowa

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! a.xmas Campaign 750x200
 

Komentarze  

 
0 #100 Joanna 2015-01-01 02:26
Marto tak.
Cytować
 
 
0 #99 Marta 2014-12-31 13:06
Witam,
czy masa z podanych proporcji wystarczy na pokrycie tortu smoka z Twojego przepisu?
Pozdrawiam serdecznie
Cytować
 
 
0 #98 Anna 2014-12-20 18:05
Tak jak zaplanowałam, marcepan zrobiony. W Thermomixie z likierem Amaretto. Jest BOSKI! Najlepszy jako robiłam, a zdecydowanie najszybszy i najłatwiejszy do zrobienia. Doskonały. Aż musiałam dorobic druga porcje, bo domownicy zaczęli wyjadac! Dziękuję za przepis i wszystkim go polecam. :)
Cytować
 
 
+1 #97 Marta 2014-12-17 11:19
W zeszłym roku robiłam ten marcepan z amaretto, a dzisiaj zrobiłam z syropem barmańskim o smaku amaretto i wyszedł przepyszny :) tak jak w zeszłym roku zastosuje go do Piernika Staropolskiego
Pozdrawiam :)
Cytować
 
 
0 #96 Joanna 2014-12-16 08:37
Katarzyno tak.
Cytować
 
 
0 #95 Katarzyna 2014-12-15 11:44
Witam mam pytanie czy po tej masie można malować barwnikami w żelu? I czy tą masą można pokryć cały tort ?
Cytować
 
 
0 #94 Anna 2014-11-17 15:40
Ale super, że jest wersja na Thermomix. Na pewno wypróbuję ten przepis na Święta. W zeszłym roku robiłam według przepisu z innego bloga, ale smak był mocno średni. W tym roku wypróbuję ten przepis i dodam Amaretto, czuję, że będzie super :)
Cytować
 
 
0 #93 Basia 2014-10-22 11:12
Muszę jeszcze dodać, że ten marcepan świetnie nadaje się do nadziewania ciasteczek. Właśnie wczoraj upiekłam takie ciasteczka z marcepanem i są pyszne.Kiedyś dawałam do takich ciasteczek tzw. sztuczny marcepan, ale podczas pieczenia wyciekał, natomiast z tym marcepanem nic się nie dzieje, jeszcze raz dzięki za wspaniały przepis.
Cytować
 
 
0 #92 Basia 2014-10-20 19:38
Przepis super, smak niebo w gębie, robi się migiem. Zrobiłam z 1/3 porcji i wyszedł pyszniutki marcepan, lepszy niż w sklepie. Mam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź, czy może ktoś próbował z tego marcepanu robić ozdoby na tort, albo obłożyć nim cały tort? czy jest to możliwe? bo wydaje mi się że marcepan jest za kruchy, ale być może się mylę?, dzięki za ten wspaniały przepis i pozdrawiam.
Cytować
 
 
-1 #91 Pedro 2014-05-17 22:21
Ja jak mielę orzechy czy parzę wrzątkiem do łuskania to powierzchnia orzecha robi się gumowa i lepiąca. Totalnie nie nadaje się to do uzyskania masy marcepanowej. O co chodzi?
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

Jesien_250x250
 
 
 
GRATIS dostawa i zwrot
 
02022015_banners 300x250 Image Banner 300 x 250
 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+