Amerykany w kształcie zajączków

Ciastka amerykany udekorowane jako zajączki. Idealne na Wielkanoc. Bardzo smaczne, miękkie i puszyste ciasto, polane lukrem. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej i roztopionej czekolady.

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 100g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • 3-5 łyżek soku z cytryny

Dekoracja:

  • 40g cukru pudru
  • 100g masy marcepanowej
  • 50g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 2 woreczki do mrożenia

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na jasną, gładką masę. Dalej miksując, dodać stopniowo po jednym jajku.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku wymieszać w osobnej miseczce.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę i mleko.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Przy pomocy dwóch łyżek wyłożyć 12 kleksów. Z nich uformować okrągłe placuszki. (Jeśli ciasto będzie kleiło się do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować lukier. Cukier puder i 2-3 łyżki soku z cytryny rozetrzeć na gładką masę. Jedną łyżkę gotowego lukru przełożyć do woreczka do mrożenia. Odstawić na bok. (Będzie potrzebny do przyklejenia uszu).
  3. Pozostały lukier rozmieszać jeszcze z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Płaską stronę ciastek posmarować lukrem.
  4. Przygotować dekorację. Cukier puder zagnieść z masą marcepanową. Masę marcepanową rozwałkować. (Blat posypać najpierw odrobiną cukru pudru, aby masa się do niego nie przykleiła). Z masy marcepanowej uformować uszy. Odciąć koniec woreczka, w którym jest lukier. Lukrem smarować uszy i przyklejać je do ciastek.
  5. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do drugiego woreczka do mrożenia, obciąć jeden koniec tak, aby powstała mała dziurka i zrobić wąsy i buzię.

Uwaga:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Amerykany w kształcie zajączków Amerykany w kształcie zajączków Amerykany w kształcie zajączków