Strona Główna Ptysiowe Eklerki z truskawkami
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl


Eklerki z truskawkami Drukuj Email
sobota, 05 czerwca 2010 19:45

Eklerki z truskawkami

Składniki:

  • 125ml mleka + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 75g masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 2 listki żelatyny ( = 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 300g truskawek
  • 75g cukru
  • 400g słodkiej śmietany 30%
  • 150g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 125ml mleka, 125ml wody, sól i masło zagotować w garnku. Dodać naraz mąkę i szybko wymieszać. Gotować tak długo, aż ciasto zbije się w jednolitą kluskę i będzie ładnie odchodzić od garnka.
  2. Gorące ciasto przełożyć do miski, od razu dodać 1 jajko i całość zmiksować mikserem. Pozostawić na 10min. Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek.
  3. Ciasto przełożyć do szprycy z dużą gwiazdą. Ciasto wyciskać na dwie blachy (każda po 7 eklerków) wyłożonych papierem do pieczenia (Brakło mi papieru i musiałam natłuścić margaryną blachę, ale jednak polecam papier). Eklerki powinny mieć około 9cm długości i na szerokość około 3cm.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 225°C, jedną blachę po drugiej. Ostudzić.

03

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  2. Truskawki odszypułkować i umyć. 100g pokroić małą kostkę. Resztę truskawek zmiksować z cukrem.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce, albo włożyć do lodówki. Gdy truskawki zaczną tężeć ubić śmietanę. Śmietanę wmieszać do tężejących truskawek. Dodać pokrojone w kostkę truskawki (odkładając trochę na bok do dekoracji).
  4. Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolne połówki wyłożyć masę truskawkową. Przykryć górną połówką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. 150g cukru pudru i 2 łyżki mleka wymieszać. Lukrem pokryć eklerki. Na górę wyłożyć resztę truskawek. Eklerki pozostawić do wyschnięcia.
  6. Przechowywać w lodówce.

Smacznego Smile.

Przepis pochodzi ze strony www.lecker.de, „Erdbeer- Eclairs”.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
porcje

Liczba sztuk:

14
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

1170kJ/280 kcal, Białko: 5g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 29g

Eklerki z truskawkami

follow_bird-b
 
Batycki torebki Image Banner 468 x 60
 
Prawdziwa_przygoda Image Banner 468 x 60
DARMOWA dostawa i zwrot!
GRATIS dostawa i zwrot!
 

Komentarze  

 
0 #12 Joanna 2013-05-31 19:41
Moniko ciasto parzone z nadzieniem szybko mięknie i traci kruchość, dlatego najlepiej przekładać je przed samym podaniem. W tym przypadku eklerki muszą poleżeć przez godzinę w lodówce, aby masa stężała. Najlepiej przełóż je w niedzielę, a ciasto upiecz w sobotę i przechowaj w suchym miejscu (np. w szczelnie zamkniętym pudełku lub woreczku, żeby nie zmiękły). Przełożone eklerki (ptysie) wytrzymają ok. 3- 4 godz. a później miękną.
Cytować
 
 
0 #11 Monika8507 2013-05-31 12:12
Joanno a ile przełożone eklerki mozna przechowywac w lodówce? jeśli zrobiła bym je w sobote wieczorem to czy nie rozmiękły by się do niedzielnego popołudnia?
Cytować
 
 
+1 #10 Asia 2013-03-15 13:36
CUDOWNE! Wyszły idealnie! Robiłam pierwszy raz eklerki i zawsze będę korzystać z tego przepisu :) dziękuję!
Cytować
 
 
+1 #9 Katarzyna 2012-07-02 14:38
Witam,trafiłam na tą stronę przez przypadek. Te przepisy i zdjęcia są niesamowite i dokładne. Od razu zabieram się za pieczenie.Pozdrawiam.
Cytować
 
 
0 #8 DOTKA psotka 2011-11-06 20:54
aa no to już mi się coś rozjasniło.... właśnie skonczylasm dekorować swoje elkereczki ale kuurcze jak kamyki twarde hehe na zdjęciu pyglądają na mięciutkie ehhh... ale i tak nie mogłam się odgonić od :podkradających: łapek hehe
Cytować
 
 
0 #7 Joanna 2011-11-06 20:49
Dotko gdy już masz gotowe, gorące ciasto należy dodać do niego 1 jajko i całość zmiksować. Teraz pozostawiamy ciasto na 10 min. Po 10min. należy dodawać do ciasta po jednym jajku,ciągle miksując.
Jajek nie ubijamy osobno. Dodajemy do ciasta całe jajka, jedno po drugim i miksujemy.
Cytować
 
 
0 #6 DOTKA psotka 2011-11-06 19:20
eklerki wyglądają pysznie :) jestem laikiem i robiłam wg tego przepisu ale wyszły mi dość kruche eklerki, właściwie jak ciastka...:(

Może dlatego że nie domyśliłam się co zrobić z ubitymi jajkami z 2. punktu w przepisie: "Po tym czasie wmiksować pojedynczo resztę jajek". Gdzie mam je wrzucić żeby były takie fajne ? Bo chyba nie widze w przepisie co się dalej z nimi dzieje;(.....
Cytować
 
 
0 #5 Paula 2010-06-06 13:50
świetne urozmaicenie wprowadziłaś poprzez ten nieregularny wierzch! bardzo mi się podobają :)
Cytować
 
 
0 #4 Macierzanka 2010-06-06 10:27
Mnie ostatnio też ogarnęło truskawkowe szaleństwo :) Takich eklerek to jeszcze nie jadłam ale chętnie bym spróbowała.
Cytować
 
 
0 #3 nobleva 2010-06-06 09:50
Śliczne :)
Cytować
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
Statyczny_300x250
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 
Top_secret Image Banner 300 x 250
Buty_kozaki Image Banner 300 x 250
 

 

Shopping_bizuteria_torebki Image Banner 300 x 250

 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

follow_bird-b

pinterest

www.Domowe-Wypieki.pl