Strona Główna Inne Pająki czekoladowe
de

Domowe-Gotowanie.pl

Zdjęcia Czytelników

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Smaczneblogi.pl

pinterest

follow_bird-b

www.Domowe-Wypieki.pl


Pająki czekoladowe Drukuj Email
piątek, 28 października 2011 22:06

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe idealnie nadają się na Halloween oraz na przyjęcia dziecięce. Dzieci były wprost nimi zachwycone. Nie tylko ich wyglądem (chodź może powinien odstraszać Wink), ale również dlatego, że są całe z czekolady. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich piec. Dlatego może przygotować je każdy, nawet ten, kto nie czuje się pewnie przy piekarniku. Ich jedyną wadą jest to, że są nieco pracochłonne.

Składniki:
Na blok czekoladowy:

  • 200g herbatników
  • 100g orzechów włoskich lub migdałów
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50ml mleka

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka (dowolne np. herbatniki lub ciasteczka owsiane)
  • paluszki (z solą lub bez)*
  • masa marcepanowa
  • kakao
  • ok. 200- 250g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę na blok czekoladowy. Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno.)
  2. Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać.
  3. Masę wyłożyć na ciasteczka tworząc jakby półkule. Gotowe wstawić do lodówki.

02

  1. Paluszki pociąć na krótkie i trochę dłuższe kawałki.

03

  1. Krótki i dłuższy kawałek połączyć przy pomocy masy marcepanowej.

04

  1. Z marcepanu zrobić oczy. (Należy zrobić najpierw białe kółeczka, kolejno marcepan zagnieść z kakao i zrobić z niego mniejsze kółeczka. Mniejsze, kakaowe kółeczka należy nałożyć na jasne).

05

  1. Wyciągnąć z lodówki ciasteczka z blokiem czekoladowym. Końcówką ostrego noża zrobić z dwóch stron po 3 dziurki. W każdą dziurkę wsadzić przygotowane paluszki (krótszą częścią).

06

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladą pokryć pająki (np. przy pomocy pędzelka). Kolejno można dodatkowo jeszcze palcami dotknąć czekoladę, aby powstały nierówności na czekoladzie.
  2. Na jeszcze płynnej czekoladzie ułożyć oczy z marcepanu.
  3. Pająki przechowywać w lodówce.

Smacznego Smile.

Uwaga: Paluszki mogą być solone. Nie ma obawy, sól nie jest wyczuwalna.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 7
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pająki czekoladowe

Pająki czekoladowe

follow_bird-b
DARMOWA dostawa i zwrot! DARMOWA dostawa i zwrot
 

Przepisy Thermomix

Reklama

DARMOWA dostawa i zwrot!
 
 
DARMOWA dostawa i zwrot
 
 

GRATIS dostawa i zwrot!

 
NewSeasonWoman 250x250
 

ububu

 

Fani na Facebook'u

Fani na Google+

Ostatnie komentarze